Assetjament i violència sexuals impunes a l’Índia

07/març/2018

Eliminar la violència contra les dones a la feina és el títol de l’informe dut a terme per Sisters For Change i Munnade on es recullen les conclusions d’un projecte enfocat a l’apoderament de les treballadores per combatre i denunciar l’assetjament i violència sexuals, i que ara publiquem en català.

L’informe, focalitzat a la zona de Bangalore, capital de Karnataka (Índia), revela que 1 de cada 7 treballadores tèxtils ha patit abús sexual, més del 60% han estat intimidades o assetjades amb violència física i que entre un 40 i un 60% han experimentat humiliació i abús verbal. A més el 75% de les treballadores entrevistades afirma que no existeix cap tipus de procediment a la seva fàbrica per investigar i castigar els casos d’assetjament o violència sexuals. L’informe pretén quantificar l’assetjament i violència sexuals alhora que exigir responsabilitats a la direcció de les fàbriques, i justícia i reparació cap a les víctimes. Així mateix ofereix recomanacions pràctiques per millorar el compliment de la Llei de prevenció de l’assetjament sexual a la feina.

L’Índia s’ocupa aproximadament del 4,5% de la indústria global del tèxtil i és, després de la Xina, el segon exportador mundial de roba i productes tèxtils. Dintre de l’Índia, Karnataka és considerada com la capital del tèxtil del país, ja que s’encarrega del 20% de la producció de roba. Es calcula que aproximadament un 80% de les persones que hi treballen, són dones, la majoria d’elles migrades de zones rurals de Karnataka, o d’estats veïns, com ara Andhra Pradesh, Tamil Nadu, Odisha o Uttar Pradesh. Les condicions de treball i el tracte que reben les treballadores a les fàbriques tèxtils de Bangalore són en general molt dolentes: acomiadaments per embaràs, poca seguretat laboral, salaris per sota de la renda mínima garantida, abusos verbals, humiliacions i assetjament verbals, en són només uns exemples. A més, tenen poques proteccions legals, poca protecció sindical o capacitat de negociació col·lectiva i pocs mitjans de denúncia.

Tot i que el document se centra en un estat de l’Índia en particular, les conclusions es poden fer extensives a altres centres tèxtils ubicats a altres estats del país on els nivells de violència que pateixen les treballadores són similars.

L’organització Sisters For Change i l’ONG local Munnade van dur a terme aquesta investigació del 2015 al 2016, on també va col·laborar molt estretament la Garment Labour Union (GLU), l’únic sindicat tèxtil liderat per dones.

Noticies

Pin It on Pinterest