L’empresa DESA i el sindicat turc Deri Is signen un acord que posa fi al conflicte laboral

| 9 setembre 2009

La Campanya Roba Neta celebra anunciar el final del cas DESA després de més d’un any de campanya. Recordem que l’empresa de pells turca té entre els seus clients a El Corte Anglès, Prada i Marks & Spencer. El tancament del cas es produeix després de la signatura d’un protocol entre DESA i el sindicat Deri Is.

La Campanya Roba Neta celebra que s’hagi arribat a un acord i insta les empreses clients de DESA a garantir que la decisió de respectar el dret a la llibertat d’associació es vegi recolzada per nous comandes i inversió.

El protocol estableix que:

– DESA reconeixerà al sindicat Deri Is com l’únic sindicat autoritzat a la fàbrica
– DESA no adoptarà cap tipus de disposició cap als empleats en relació amb el sindicat
– DESA readmetrà a 5 treballadors/es acomiadat/des ara i, posteriorment, 1 treballadora més que se sumen als 6 treballadors/es que ja han estat readmesos/es.
– DESA es compromet a atorgar prioritat a la resta de treballadors/es acomiadat/des quan tingui possibilitat de contractar més personal.
– Tots els treballador/es rebran un document que estableix i fa públic que el dret a sindicar-se és un dret constitucional

Deri Is per la seva part accepta posar fi a la campanya internacional i es compromet a donar suport a l’empresa per recuperar els seus clients i la seva reputació.

La Campanya Roba Neta mantindrà contacte amb el sindicat Deri Is per monitoritzar el compliment de l’acord. Els primers senyals apunten que DESA l’està respectant i donant passos per tenir una relació constructiva amb el sindicat.

Moltes gràcies a aquelles persones que ens heu recolzat en aquest cas i que heu contribuït així de manera decisiva a sostenir la valenta lluita de les treballadores de DESA.

Moltes gràcies especialment a Emine Arslan per obrir camí i servir d’inspiració a moltes dones encara a costa de la seva pròpia seguretat i la de la seva família.

Una vegada més la solidaritat internacional ha estat essencial per ajudar a les treballadores a resistir i reclamar els seus legítims drets. Us demanem, finalment, que continueu responent a futures trucades de suport que us arribin a través del sistema d’accions urgents de la CRL i que difongueu al màxim els casos de violació dels drets humans.

Amb la suma de moltes signatures com la teva, podem canviar la sort de les treballadores explotades i, com a mínim, no deixar els abusos i la repressió sindical en l’oblit i la impunitat.