Promeses incomplertes: Levi’s es desentén de les persones il·legalment acomiadades a Turquia

25/juny/2024 | Llibertat d'associació, Notícies

Després d’un greu cas de repressió sindical a la fàbrica Özak Tekstil, proveïdora de Levi’s a Şanlıurfa (Turquia), Levi’s va prometre actuar per fer respectar el seu propi Codi de Conducta i defensar els drets laborals. El cas continua obert: malgrat les seves promeses, Levi’s ha donat l’esquena a 400 persones injustament acomiadades mentre fabricaven els seus pantalons. Davant les noves evidències publicades, la Campanya Roba Neta renova la seva crida a Levi’s perquè compleixi el que ha promès i garanteixi els drets laborals.

La Campanya Roba Neta s’uneix al sindicat turc BİRTEK-SEN per demanar a Levi’s i al seu proveïdor Özak/Kübrateks, així com a altres marques internacionals que s’abasteixen en fàbriques del grup Özak, que ofereixin immediatament a totes les persones acomiadades la reincorporació incondicional als llocs que ocupaven, inclòs el pagament de les pèrdues salarials sofertes des de la data del seu acomiadament fins a la data de la seva reincorporació a la feina. A més, exigim que les persones que decideixin no acceptar aquesta oferta rebin una “indemnització sindical” conforme a la legislació turca.

Antecedents. El 27 de novembre de 2023, els treballadors que fabricaven roba per a Levi Strauss a Şanlıurfa, al sud-est de Turquia, es van declarar en vaga per la violació del seu dret a la llibertat d’associació. La vaga es va produir després de l’acomiadament d’una jove treballadora activista del Sindicat Unificat de Treballadors del Tèxtil, Teixidura i Cuir (BİRTEK-SEN). En només un parell de mesos, a mitjans de desembre de 2023, 600 persones d’una plantilla de 768 s’havien afiliat a BİRTEK-SEN a la fàbrica propietat del gran conglomerat Özak Global.

Les dones: focus de la repressió per suprimir el sindicat. Els esforços organitzatius del sindicat BİRTEK-SEN es van topar amb amenaces i intimidacions dirigides especialment a les dones. En lloc de respectar el dret a formar i afiliar-se al sindicat de la seva elecció, el sindicat afavorit per la direcció d’Özak va convocar les treballadores a la seva oficina i les va amenaçar amb dir als seus marits i les seves famílies que s’estaven comportant de forma immoral en afiliar-se a BİRTEK-SEN. Al cap de pocs dies de vaga pacífica, les treballadores van fer una crida a la solidaritat internacional. El govern de Şanlıurfa va enviar a les forces de seguretat provincials militaritzades (gendarmeria): les treballadores van ser agredides amb gasos lacrimògens, pallisses, gas pebre i detingudes.

Levi’s: promeses trencades. Com a únic comprador de la fàbrica, Levi’s estava en una posició excel·lent per garantir una resolució ràpida i positiva del conflicte. Tant el sindicat com la Campanya Roba Neta Internacional (CCC) es van posar en contacte amb la multinacional. En ser informada del cas, Levi’s va prometre investigar, però mentrestant, la direcció d’Özak va acomiadar 400 persones que estaven en vaga.

A finals de desembre, Levi’s va comunicar a la CCC que havia “instat a una solució adequada per a la treballadora acomiadada injustament al novembre, que ja està en marxa, i va expressar [su] ferm suport a la legítima expressió de les treballadores i el dret a la llibertat d’associació”. Levi’s va assegurar que havia “comunicat a [la dirección] que els acomiadaments, que [habían] desaconsellat enèrgicament, són una violació de [su] Codi de Conducta per a Proveïdors i els va demanar que readmetessin les persones acomiadades”. Levi’s va afegir: “Si no accedeixen a complir-lo, ens veurem obligats a prendre altres mesures per defensar els drets laborals, donar a conèixer públicament la nostra postura i protegir el nostre negoci.” Malgrat aquesta promesa, Levi’s acabaria per no fer res d’això.

Nou informe arreplega més evidències sobre el cas. A través d’un nou informe publicat pel Consorci per als Drets dels Treballadors (WRC per les seves sigles en anglès), avui sabem que Levi’s mai va complir la seva promesa i mai va deixar de produir a la fàbrica, tot i haver comunicat anteriorment als diferents grups implicats que cessaria la producció. Com a únic comprador, Levi’s podria haver pressionat la direcció de la fàbrica perquè readmetés les persones acomiadades. Ben al contrari, va permetre que Özak Global, que ja havia canviat tots els contractes del personal de la fàbrica a la seva filial Kübrateks, contractés nous treballadors, discriminant els membres de BİRTEK-SEN. Les repetides crides a Levi’s no van obtenir resposta. La Campanya Roba Neta va ser informada per BİRTEK-SEN que la direcció de la fàbrica va dir explícitament a almenys 50 persones que només podrien tornar a ser contractades si dimitien de BİRTEK-SEN i deixaven de participar en les seves activitats.

Com s’assenyala en l’informe, poc després de l’acomiadament massiu, la direcció de la fàbrica va presentar a les treballadores i treballadors un document en el qual renunciaven als seus drets a la readmissió i a la indemnització sindical a fi de rebre la seva quitança. La majoria van signar per desesperació. El fet que firmessin aquest document no deslegitima les seves demandes de reincorporació i compensació sindical, ni restringeix la capacitat de Levi’s per insistir en aquestes mesures en consonància amb els valors establerts en el seu propi codi de conducta.

Levi’s no només no ha pres cap mesura per fer front a les greus violacions dels drets humans, sinó que a més ha fet cas omís de les seves pròpies conclusions sobre aquestes violacions”, ha afirmat Ineke Zeldenrust, coordinadora de l’Oficina Internacional de la CCC.

“Com a comprador del 100% de la producció d’aquesta fàbrica, Levi’s tenia totes les proves i tota la capacitat per garantir que es respectés el dret a formar-se i afiliar-se lliurement a un sindicat de la seva elecció, que és un dret humà fonamental, però va optar per creuar-se de braços i deixar que prevalgués la injustícia“, ha afegit Zeldenrust.

L’última afirmació de Levi’s és que continuen treballant amb Özak/Kubrateks de forma “condicional, supeditada al compliment per part de la direcció d’un pla de reparació detallat que abordi la llibertat sindical, les hores de treball i la salut i la seguretat”. La Campanya Roba Neta no ha vist aquest “pla de reparació”, però atesa la declaració anterior de Levi’s i les proves aportades en l’informe de WRC, la plena readmissió de les persones acomiadades és l’únic resultat viable d’un pla de reparació creïble.

Clima intimidatori. No s’ ha de subestimar l’ efecte intimidatori que aquest cas té sobre el clima general d’ organització sindical a la zona i cap a BİRTEK-SEN en particular. El missatge és clar: qui exerceixi el seu dret a la llibertat d’associació, serà castigat. Les marques proclamen que protegiran els seus drets, però és mentida.

Funda Bakış, ha assenyalat: “Fem ús del nostre dret constitucional a triar sindicat per buscar millors condicions de treball i ens afiliem a BİRTEK-SEN. Quatre-cents persones van ser acomiadades per exercir aquest dret. Aquí produïm per a Levi’s. Tot i que ens vam posar en contacte amb Levi’s des del primer dia i els demanem suport, Levi’s no va fer res. Convidem a tots els consumidors que fan servir Levi’s que donin suport al nostre cas i els exigeixin que respecti els nostres drets.”

Altres compradors. També es va contactar amb altres compradors internacionals del poderós grup Özak Global, que gestiona diverses fàbriques a Turquia, entre ells Hugo Boss i Inditex, per demanar-los suport, però no va servir de res. Amb aquest informe, aquestes marques tenen ara totes les proves que el seu proveïdor continua sent responsable de greus violacions, i el fet de no abordar, mitigar i remeiar aquestes violacions és un incompliment també de les obligacions de diligència deguda de les marques.

Se’ns ha informat que el 24 de maig de 2024, en nom de BİRTEK-SEN, el Grup de Treball del Sindicat Internacional de Colònia (Internationaler gewerkschaftlicher Arbeitskreis Köln, IGAKK), va presentar una denúncia contra Levi’s, Hugo Boss i Inditex per incompliment de les seves obligacions en virtut de la llei alemanya sobre la cadena de subministrament, que actualment està sent examinada.

Per la seva banda, Mehmet Türkmen, President del sindicat BİRTEK-SEN, ha indicat:

Levi’s és líder mundial en la indústria dels texans, amb productes que es venen en més de 50.000 punts de venda al detall en més de 100 països. Levi’s, que promou la imatge que respecta els drets de les persones treballadores a tots els llocs del món on fabrica i que els seus productes no impliquen explotació, en realitat ha donat l’esquena a les treballadores i els treballadors d’Özak Tekstil, que porten mesos barallant pels seus drets sindicals i per unes condicions de vida humanes i dignes.”

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This