Amb la publicació avui de la seva proposta Òmnibus per a la simplificació dels instruments de responsabilitat corporativa i sostenibilitat, inclosa la Directiva sobre Deguda Diligència en Sostenibilitat Corporativa (CSDDD, per les seves sigles en anglès), la Comissió Europea està fent marxa enrere en el seu compromís amb unes cadenes de valor justes i sostenibles.
Aprovada el juny de 2024, la CSDDD imposa obligacions obligatòries de deguda diligència en matèria de drets humans i medi ambient a les grans empreses amb seu i operació a la UE. La llei exigeix que les empreses incloses en el seu àmbit d’aplicació supervisin les seves cadenes de valor per detectar violacions de drets i reparin els danys que puguin causar a les persones treballadores, les comunitats i el medi ambient. No obstant això, en un gir sense precedents, la presidenta de la Comissió va decidir reobrir el text de la CSDDD a finals de l’any passat sota el pretext d’un «esforç de simplificació». Aquestes esmenes arriben dos anys abans que la llei hagi ni tan sols entrat en vigor i mentre el procés de transposició ja ha començat.
«El text presentat ha desmentit les declaracions prèvies de la Comissió assegurant que la simplificació no equivaldria a una desregulació. Queda clar que la nova tendència a Europa és seguir el ritme de les grans empreses, fins i tot a costa de desfer les pròpies lleis de la Unió», ha afirmat Muriel Treibich, coordinadora d’Incidència de la xarxa internacional Clean Clothes Campaign.
Els canvis proposats redueixen el nombre d’empreses cobertes per la llei, redefineixen l’abast de la cadena de valor en exigir que les empreses només supervisin els seus proveïdors directes i debiliten els procediments d’aplicació judicial i administrativa.
«La deguda diligència en drets humans i medi ambient no serveix de res a les persones treballadores si no té força», ha declarat Kalpona Akter, fundadora del Centre de Solidaritat de Treballadors de Bangladesh, membre de la Clean Clothes Campaign. «Les persones treballadores que fabriquen roba per a marques europees comptaven que la UE els proporcionaria vies creïbles per reparar els abusos que pateixen diàriament per part de les marques de moda. En eliminar els procediments d’aplicació, la UE està dient a les grans empreses que violar els drets laborals és un model de negoci acceptable», ha afegit.
La proposta Òmnibus serà ara debatuda pel Parlament Europeu i els Estats membres de la UE, que hauran d’acordar la seva pròpia versió de la llei. «Fins ara el procés que ha portat a aquesta proposta Òmnibus ha convertit en una farsa l’elaboració de lleis a la UE i els principis democràtics», ha afirmat Giuseppe Cioffo, coordinador de Responsabilitat Corporativa a la Clean Clothes Campaign. «Instem els membres del Parlament Europeu i els Estats membres a posar els drets laborals i humans per sobre del lucre i a ajustar el text de la proposta al que s’havia acordat originalment», ha conclòs.