Recordatori a Inditex: Atureu la moda aèria!

05/juliol/2024 | Notícies

Il·lustració: http://opak.cc/

Inditex, l’empresa matriu de marques com Zara, segueix transportant enormes volums d’articles de moda ràpida per via aèria, causant un dany considerable al clima. El 2023, les seves emissions de CO2 relacionades amb el transport van augmentar un 37%, assolint un màxim històric. Com que la direcció de l’empresa fa cas omís de la crida de més de 26.000 persones perquè canviï de rumb, ens dirigim ara als accionistes del grup espanyol de moda ràpida.

DAVID HACHFELD (Public Eye)

El transport aeri d’articles de moda produeix una quantitat enorme i totalment innecessària de gasos d’efecte hivernacle. Per aquest motiu, Public Eye en col·laboració amb la Campanya Roba Neta i Ecologistes en Acció, juntament amb 26.192 persones, van demanar a Inditex el febrer de 2024 que posarà fi a l’absurda i irresponsable pràctica de transportar la roba per avió per tot el món i, d’aquesta manera, frenar el dany que això suposa per al clima. Per desgràcia, no hi ha indicis que l’empresa vagi a canviar de rumb. Al contrari, en el seu últim Informe Anual Inditex no ha presentat cap pla per acabar amb aquesta pràctica. En l’últim exercici, les seves emissions de transport han experimentat un dràstic augment del 37%.

En vigílies de la Junta General d’Accionistes d’Inditex del 9 de juliol de 2024, volem recordar a Inditex el que demanem. Alhora, ens dirigim a tots els accionistes de l’empresa: assumeixin la seva responsabilitat amb el clima i encaminin la seva empresa cap a una senda ecològicament viable.

Les nostres demandes a Inditex:

  1. Siguin honestos sobre la seva petjada de carboni i publiquin les dades sobre els seus vols de càrrega i emissions.
  2. Iniciïn el procés per eliminar de forma ràpida i completa de la moda aèria. Estableixin objectius clars i elaborin una estratègia de supressió progressiva.
  3. Redissenyin els seus sistemes logístics perquè puguin funcionar sense aquests vols tan perjudicials per al clima. Eliminin la pressió del temps del seu model de negoci i paguin als seus proveïdors preus que cobreixin el cost d’una producció sostenible, inclosos salaris dignes. Utilitzin els teus beneficis rècord per finançar la transformació d’Inditex.

2023: Augment rècord de les emissions del transport
En resposta a la nostra investigació, Inditex ha destacat dues xifres en particular. Des del 2018, les seves emissions relacionades amb el transport han caigut un 13% i, el 2022, l’empresa va reduir el volum de la seva càrrega aèria en un 25%. Si això sona bé, lamentablement és perquè és massa bo per ser veritat! Inditex simplement ha triat l’únic any en què casualment transportava menors quantitats de mercaderies per via aèria, cosa que probablement es deu principalment a la desaparició del seu important negoci a Rússia després de la invasió d’Ucraïna. De fet, la tendència a llarg termini mostra un augment continu (vegeu el gràfic). El 2023, les emissions de gasos d’efecte hivernacle relacionades amb el transport incloses en l’informe anual d’Inditex van ser un 37% superiors a les de l’any anterior i és probable que el transport aeri de mercaderies constituís la major part d’elles. Amb gairebé 2.000 quilotonelades equivalents de CO2 (CO2e), les emissions han assolit un màxim històric. Només en part es deu a l’augment del volum de productes venuts, perquè les emissions del transport per quilo també van créixer un 32% l’últim any. El transport és ara responsable de més del 12% de les emissions totals de l’empresa.

La càrrega aèria al centre logístic d’Inditex a Saragossa no decreix
Els volums de càrrega a l’aeroport de Saragossa (vegeu gràfic) indiquen clarament que la caiguda en el nombre de vols de càrrega aèria d’Inditex el 2022 va ser, per desgràcia, només un fenomen temporal. La gran majoria de les mercaderies manipulades a l’aeroport són per a Inditex. Si el gegant de la moda no canvia de rumb i comença a prendre mesures per protegir el clima, és probable que augmenti el volum de càrrega aèria a l’aeroport. El 2025 entrarà en funcionament un nou centre logístic a prop de l’aeroport amb una superfície de 286.000 m2. Segons publiquen els mitjans, el nombre setmanal de vols de càrrega és actualment d’uns 50 i tot indica que aquesta xifra augmentarà.

 

Inditex manté que el transport aeri es reserva sobretot per a rutes intercontinentals en què altres alternatives, com el transport ferroviari i per carretera, no són una opció i el transport marítim no és eficient en termes de temps. No obstant això, Inditex ha enviat articles de moda per avió fins i tot des de Turquia.

Un senyal positiu és que en el seu Informe Anual més recent, Inditex ha dedicat molt espai al canvi climàtic i als riscos resultants. Tanmateix, fins a quin punt Inditex es pren en seriós el problema de la moda aèria queda demostrat pel fet que el tema ni tan sols es tracta en la seva anàlisi de riscos climàtics. I el transport aeri de mercaderies només s’esmenta en la resta de l’informe anual. Inditex assalta les virtuts d’una nova mesura per reduir les emissions dels avions que adopta la forma d’un pla en el qual participa la petroliera Repsol i que substituirà per biocombustibles el 5% del querosè utilitzat en els avions d’una companyia de transport aeri de mercaderies que transporta mercaderies per a Inditex (Atlas Air). Això no és més que una gota a l’oceà. I sobretot ens preguntem per què la limitada capacitat de producció de combustible a partir de residus biodegradables s’utilitza per a vols de fast-fashion totalment innecessaris.

La mateixa Inditex té la clau de l’eliminació de la moda aèria. Quan l’empresa rebaixi les seves absurdes i excessives exigències per a la facturació del seu fast fashion, el capítol de la moda aèria podria arribar a la seva fi. Algunes empreses ja estan demostrant que la indústria mundial de la moda pot funcionar perfectament sense transport aeri. Només cal que el consell d’administració i els accionistes d’Inditex tinguin la determinació de donar per finalitzada aquesta pràctica.

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This