La lluita pel salari mínim a Bangladesh

04/juliol/2024

Els sindicats de Bangladesh estan demandant un augment significatiu del salari mínim per als treballadors i les treballadores del sector de la confecció, elevant-lo a 23,000 takes mensuals. Aquesta demanda sorgeix arran d’un estudi de l’Institut d’Estudis Laborals de Bangladesh (BILS) que revela que el cost de vida per a una família de quatre persones a Daca és d’almenys 33,368 takes al mes. El 2023 hi va haver una revisió del salari mínim i el va establir en 12.500 takes. Des del 2018 el salari mínim era de 8000 takes al mes. Malgrat l’augment en més de 4000 takes, la pujada no és suficient i condemna les treballadores a haver de continuar lluitant diàriament per la seva supervivència durant els pròxims cinc anys.

En aquest document es compara els salaris a Bangladesh amb els d’altres països i mostra que fins i tot els 23,000 takes exigits continuarien estant per sota del llindar de pobresa en molts llocs. Al llarg dels últims anys, la inflació ha erosionat encara més el valor real del salari mínim, i les revisions salarials no han estat suficients per mantenir el poder adquisitiu dels treballadors.

A més, l’informe destaca les difícils condicions per a l’organització sindical a Bangladesh. Els drets dels treballadors estan severament restringits, i les zones franceses industrials prohibeixen la formació de sindicats. La violència contra els líders sindicals, com el recent assassinat de Shahidul Islam, subratlla la repressió que enfronten els qui lluiten per millors condicions laborals.

El document també proporciona un resum històric i un marc jurídic de les revisions del salari mínim a Bangladesh, mostrant que des de la primera fixació el 1983, el salari només s’ha revisat cinc vegades, amb increments insuficients per fer front a l’augment del cost de vida i la inflació.

En conclusió, el document argumenta que la demanda de 23,000 takes és essencial perquè els treballadors i les treballadores del sector de la confecció puguin cobrir les seves necessitats bàsiques i viure amb dignitat. Destaca la necessitat d’un augment salarial just en un context de repressió de drets laborals i condicions de vida insostenibles per a milions de treballadors a Bangladesh.

Llegir informe complet

Noticies

Recordatori a Inditex: Atureu la moda aèria!

Recordatori a Inditex: Atureu la moda aèria!

Inditex, l'empresa matriu de marques com Zara, segueix transportant enormes volums d'articles de moda ràpida per via aèria, causant un dany considerable al clima. El 2023, les seves emissions de CO2 relacionades amb el transport van augmentar un 37%, assolint un màxim històric. Com que la direcció de l'empresa fa cas omís de la crida de més de 26.000 persones perquè canviï de rumb, ens dirigim ara als accionistes del grup espanyol de moda ràpida.

Promeses incomplertes: Levi’s es desentén de les persones il·legalment acomiadades a Turquia

Promeses incomplertes: Levi’s es desentén de les persones il·legalment acomiadades a Turquia

Després d'un greu cas de repressió sindical a la fàbrica Özak Tekstil, Levi's va prometre actuar per fer respectar el seu propi Codi de Conducta i defensar els drets laborals. Malgrat les seves promeses Levi's ha donat l'esquena a 400 persones injustament acomiadades mentre fabricaven els seus texans. Davant les noves evidències publicades, la Campanya Roba Neta renova la seva crida a Levi's perquè compleixi el que ha promès i garanteixi els drets laborals.

La Campanya Roba Neta condemna enèrgicament l’actual campanya de desprestigi contra una ONG independent de drets laborals a Cambodja

La Campanya Roba Neta condemna enèrgicament l’actual campanya de desprestigi contra una ONG independent de drets laborals a Cambodja

El Centre per a l'Aliança del Treball i els Drets Humans (CENTRAL) va publicar recentment un informe sobre la llibertat d'associació en la indústria de la confecció, i poc després va haver de fer front a una campanya de desprestigi i falses acusacions. La Campanya Roba Neta se solidaritza fermament amb CENTRAL i la recolzarà en la seva lluita contra aquestes falses acusacions.

Pin It on Pinterest