El 24 d’abril de 2024 es van complir 11 anys de la pitjor tragèdia de la indústria de la moda: l’ensorrament de l’edifici Rana Plaza, en el qual van morir 1.138 persones. La catastròfica xifra de morts i ferits va ser causada per una barreja mortal de marques de moda que ignoraven les perilloses condicions de les fàbriques, els salaris de misèria i, sobretot, les restriccions a la capacitat de les treballadores per organitzar-se col·lectivament. Tot i que s’han aconseguit avenços sense precedents perquè les fàbriques siguin més segures, la brutal repressió dels drets de les treballadores que continua produint-se en resposta a les protestes per l’augment del salari mínim ha demostrat que les marques de roba que produeixen a Bangladesh segueixen sense garantir el respecte dels drets bàsics de les seves treballadores.
L’edifici Rana Plaza, que albergava cinc fàbriques de confecció, es va ensorrar el matí del 24 d’abril de 2013. L’edifici havia estat evacuat el dia anterior perquè les treballadores havien assenyalat esquerdes perilloses a les parets. Mentre les botigues de la planta baixa romanien buides aquell dia, les fàbriques de confecció es van negar a perdre un dia més de producció i van obligar les treballadores a entrar a la fàbrica sota l’amenaça de retenir els seus salaris. Lluitant per sobreviure amb salaris de misèria i sense un sindicat que defensés col·lectivament els seus drets, la majoria de les treballadores van entrar aquell dia a les seves fàbriques. Aquesta catàstrofe era previsible i evitable. Les marques coneixien el perill dels edificis de diversos pisos del país i, tanmateix, es van negar a prendre mesures. També sabien que la coacció implícita en els salaris de misèria limitava greument les opcions de les treballadores i, el que és més important, que les limitacions dels drets fonamentals de sindicació deixaven les treballadores exposades a greus riscos.
Fàbriques més segures
Sindicats i grups de defensa dels drets laborals portaven més d’una dècada plantejant aquestes qüestions i havien elaborat un acord vinculant que havien de signar marques i sindicats per fer més segures les fàbriques. Malgrat anys de campanya i diàleg amb les principals marques compradores de Bangladesh, només dues marques van signar aquest acord abans del col·lapse. Altres marques van seguir confiant en el mateix sistema d’auditoria social que no havia aconseguit evitar gaires catàstrofes anteriors, i no van reconèixer els riscos de l’edifici Rana Plaza. Perquè les mesures fossin inevitables, a penes tres setmanes després de la catàstrofe, un grup de grans marques va signar l’Acord sobre Seguretat d’Incendis i Edificis a Bangladesh.
Aquest acord i els seus successors (l’Acord Internacional sobre Salut i Seguretat en la Indústria Tèxtil i de la Confecció) són la raó per la qual Bangladesh, que abans del 2013 veia amb freqüència víctimes massives a les fàbriques de confecció, no s’ha enfrontat a desastres similars des d’aleshores. Millores que van des de la instal·lació d’equips contra incendis i l’eliminació de panys a les portes, fins a la renovació a gran escala d’edificis estructuralment insegurs, així com la formació de les treballadores i un mecanisme de reclamació han suposat un veritable canvi, especialment en els primers set anys de l’Acord a Bangladesh, abans que els empresaris comencessin a exercir una influència indeguda sobre el programa. L’èxit de l’Accord és reconegut per les 200 marques de tot el món que han signat consecutivament els acords de l’Accord, entre elles algunes de les majors i més conegudes del món, com H&M, Uniqlo, Inditex (Zara) i PVH (Calvin Klein). No obstant això, continua havent-hi grans marques que continuen escudant-se en autocontrols o en iniciatives impulsades per la indústria sense participació sindical. Entre elles empreses conegudes com Levi’s, IKEA, Decathlon, Amazon, entre d’altres.
Vegeu aquí quines marques i quines no han signat l’Acord
Tanmateix, l’ Acord només inspecciona i cobreix l’ últim graó de la producció de peces de vestir. Això significa que les treballadores de les cadenes de subministrament de les marques signants de l’Acord també podrien estar arriscant les seves vides mentre treballen en fàbriques tèxtils i instal·lacions de tenyit sense que es prenguin les mateixes mesures de seguretat. És important que les marques signants de l’Acord prenguin mesures per garantir que també aquestes instal·lacions s’incloguin en l’àmbit d’aplicació de l’Acord.
Salaris de pobresa
No obstant això, la catàstrofe del Rana Plaza va ser causada per alguna cosa més que un edifici insegur. Una de les raons per les quals les treballadores es van sentir obligades a entrar a l’edifici Rana Plaza va ser l’amenaça de retenir els salaris, que són tan baixos que les treballadores solen tenir importants deutes. Els insignificants augments del salari mínim del 2013, el 2018 i el 2023 van mantenir els nivells de pobresa salarial, i els intervals de cinc anys van significar que la inflació va meravellar encara més la capacitat de les treballadores per portar menjar a la taula. L’últim procés de revisió salarial del 2023, molt poc democràtic, va donar com a resultat un nou salari mínim de 12.500 BDT (113 USD), poc més de la meitat del que demanaven els sindicats basant-se en els càlculs del cost de la vida. Es tracta d’una mera fracció del que constituiria un salari digne.
Els sindicats i les organitzacions de defensa dels drets laborals es van dirigir repetidament a les marques durant aquest procés per instar-les que es pronunciessin en suport de les reivindicacions de les treballadores i garantiran a les seves fàbriques proveïdores que augmentarien els preus pagats pels seus productes per fer front a l’augment. Les marques, el poder de les quals per imposar preus baixos influeix directament en els salaris i les condicions de les seves fàbriques proveïdores, van mantenir vagos els seus compromisos i no van aconseguir infondre cap confiança entre els propietaris de les fàbriques que un augment salarial seria financerament viable. Només després de l’anunci salarial, marques com H&M van anunciar que farien el mínim en incloure en els seus preus el salari de pobresa recent declarat, i van rebre elogis dels mitjans de comunicació de tot el món per això, cosa que demostra el baix que hi ha el llistó en el comportament de les marques. Aquesta compressió de preus a la baixa va limitar l’augment salarial, i ara fins i tot sembla afectar l’aplicació d’aquest augment salarial tan limitat. Segons els informes, diverses fàbriques, incloses les proveïdores de grans marques internacionals, no apliquen el nou salari, cosa que significa que les treballadores ni tan sols reben el salari de misèria al qual tenen dret per llei.
Llibertat d’ associació
Les treballadores no es van quedar callades mentre es decidia un nou salari de misèria mitjançant un procés que excloïa les seves veus. Els sindicats van començar a organitzar-se per aconseguir una proposta salarial que cobrís el cost de la vida de les treballadores a principis del 2023. L’octubre del 2023, quan la patronal va presentar una proposta salarial desenraonada, moltes més treballadores van sortir al carrer per protestar, i van tornar a fer-ho al novembre, quan la junta salarial del país va fer la seva recomanació final de només 12.500 BDT (113 USD). A instàncies de la indústria, es van desplegar la policia, l’exèrcit i unitats especials per reprimir les manifestacions espontànies. Els empresaris no van protegir les treballadores davant l’evident risc de violència mortal, sinó que, a mesura que augmentaven les tensions, molts van tancar les seves fàbriques i van enviar les treballadores al carrer sense avisar-los ni prestar-los assistència, exposant-les a greus perills. Tant les treballadores que protestaven com les que no tenien intenció de fer-ho van ser objecte de violenta repressió i ús arbitrari de la força, cosa que va causar quatre morts i molts més ferits
Les quatre treballadores mortes (Rasel Howlader, de 26 anys, Jalal Uddin, de 40, Anjuara Khatun, de 23, Imran Hossain, de 32) produïen per a marques internacionals com H&M, Zara, C&A, Bestseller i Walmart. Les morts en les cadenes de subministrament de les pròpies marques reflecteixen una greu fallada en la diligència deguda i en l’ ús de la influència econòmica per protegir les treballadores. Atesos els resultats idèntics i la mort de les treballadores el 2018, la violència que va rodejar les protestes va ser premeditada i predictible, però les marques no van prendre cap mesura significativa abans o durant el procés del salari mínim per evitar una tràgica repetició. No obstant això, cadascuna d’aquestes marques s’ha negat a indemnitzar les famílies més enllà de la mísera compensació al voltant de 4.500 dòlars que les famílies han rebut fins ara, que està molt lluny de l’enfocament de compensació àmpliament acceptat establert després del desastre de Rana Plaza (basat en el Conveni 121 de l’OIT).
Les denúncies policials i les causes judicials, presentades contra les treballadores i els dirigents sindicals pels propietaris de les fàbriques i la policia, van donar lloc a detencions, empresonaments prolongats i acusacions penals. Atès que la gran majoria de les acusacions van dirigides contra “treballadors anònims”, l’amenaça d’un procés judicial pènol ara sobre els caps de qualsevol treballadora que se surti de la línia i que, de sobte, podria ser “identificada” com a part d’un cas en curs, com ja ha ocorregut amb diversos destacats organitzadors sindicals. Les organitzacions de defensa dels drets laborals han instat les grans marques internacionals en les cadenes de subministrament de les quals les fàbriques han presentat aquests casos que utilitzin la seva influència davant els proveïdors per garantir que es retiren els càrrecs. Tot i que això ha portat a la retirada de diversos casos i a d’altres en curs, la majoria de les marques no han actuat, permetent que unes dues dotzenes de casos segueixin actius. Marques com H&M, Inditex (Zara), Next i C&A tenen la influència necessària per garantir la retirada d’aquests casos, però han eludit la seva responsabilitat.
Els casos judicials són especialment atroços perquè tenen un efecte amedrentador sobre l’organització de les treballadores a Bangladesh. Malgrat algunes millores inicials en els anys immediatament posteriors al col·lapse, continua sent extremadament difícil registrar un sindicat a Bangladesh i la violència i l’assetjament contra els organitzadors són habituals. El juny del 2023, Shahidul Islam, organitzador de la Federació de Treballadors Industrials i de la Confecció de Bangladesh, va ser colpejat fins a la mort després d’abandonar les negociacions salarials amb la fàbrica Prince Jacquard Sweater. A principis d’aquest any, dues organitzadores de la Federació de Treballadores de la Confecció d’Akota van ser agredides i hospitalitzades després d’abandonar una fàbrica que intentaven organitzar.
Una nova llei per exigir responsabilitats a les marques
L’ensorrament del Rana Plaza va obrir els ulls als ciutadans i responsables polítics dels països consumidors sobre el paper de les empreses en la vulneració dels drets humans i laborals en les cadenes de valor mundials i la necessitat de regular el comportament de les empreses. Activistes, sindicats i grups de defensa dels drets laborals van destacar la necessitat d’imposar obligacions vinculants a les empreses i d’augmentar la rendició de comptes per part d’aquestes.
Aquestes crides van tenir el seu primer èxit el 2017, quan a França es va aprovar la primera llei de diligència deguda de la història, apodada “llei Rana Plaza”. Alemanya va seguir el seu exemple el 2023. Exactament 11 anys després de l’ensorrament, el Parlament Europeu votarà la Directiva sobre diligència deguda en matèria de sostenibilitat empresarial.
El 24 d’abril de 2024, el Parlament Europeu votarà la proposta de Directiva sobre Diligència Deguda en la Sostenibilitat Corporativa, que suposa un pas endavant perquè les marques reten comptes per les violacions dels drets humans i laborals en les seves cadenes de subministrament. Aquests recents esdeveniments a Bangladesh demostren quant treball tenen encara per davant les marques de moda mundials per estar a l’altura d’aquestes noves obligacions legals de diligència deguda en matèria de drets humans.
Aquesta llei obligarà les empreses a dur a terme un procés de diligència deguda en la seva cadena de subministrament, inclosa la cadena de valor ascendent i les relacions comercials directes i indirectes per identificar, prevenir, mitigar i remeiar l’ impacte negatiu que es produeixi en la seva cadena de valor. En alguns casos, les empreses també podrien ser legalment responsables de les seves accions i impactes sobre les treballadores. La legislació proposada només cobrirà les majors empreses actives a la UE, però no deixa de ser un pas important per responsabilitzar les marques del seu impacte en les cadenes de valor mundials i contribuirà a evitar que es produeixin noves catàstrofes.
Per primera vegada en l’última dècada, aquest dia de commemoració serà també un dia d’esperança. En el dia en què recordem les vides perdudes en l’ensorrament del Rana Plaza, aquesta votació representa una fita important per a les treballadores, les comunitats i els activistes de tot el món, i un gran pas per a la rendició de comptes de les empreses.”
La complicitat de les marques amb la recent repressió a Bangladesh demostra que encara els queda un llarg camí per recórrer per respectar plenament els drets humans i laborals en les seves cadenes de subministrament. Per complir els seus compromisos i dur a terme un procés de diligència deguda adequat, tal com s’ ha codificat recentment en la Directiva sobre Diligència Deguda per a la Sostenibilitat Empresarial, creiem que les marques internacionals de moda han de:
- Exigir als seus proveïdors que retirin immediatament totes les denúncies penals que hagin presentat contra les treballadores relacionades amb les protestes;
- Exigir que es revoqui qualsevol altra mesura de represàlia adoptada contra les treballadores pels seus proveïdors, inclosa la readmissió de les treballadores acomiadades al mateix nivell d’ antiguitat, amb el pagament íntegre dels salaris endarrerits;
- Condemnar públicament l’onada de repressió contra les treballadores de la confecció de Bangladesh, destacant el suport als drets fonamentals d’associació i reunió de les treballadores i la retirada immediata de totes les acusacions massives contra les treballadores.
- Garantir que es proporciona una compensació econòmica coherent amb les normes internacionals a la família de les treballadores assassinades en les seves cadenes de subministrament;
- Utilitzar la seva influència i adaptar la seva política de preus per garantir el pagament de salaris dignes;
- Signar l’Acord Internacional i tots els programes nacionals pertinents i, en el marc de l’Acord, comprometre’s activament amb l’aplicació efectiva del programa i la seva ampliació a més fàbriques dins de la seva pròpia cadena de subministrament.