Nova campanya de crowdfunding de Ropa Limpia! Dóna suport!

Apunta't al grup d'activistes de drets laborals! Apunta-t'hi

Saps què amaga un aparador

Una indústria tèxtil que vulnera els drets humans i laborals

La indústria tèxtil representa el quart sector més productiu del planeta i dóna feina a més de 75 milions de persones, tres quartes parts dels quals són dones.

Aquestes treballadores, però, pateixen sistemàticament la vulneració de drets socials i laborals per part de les grans marques. Fins i tot, sense cobertura social ni sanitària.

Fa temps que les grans empreses del tèxtil subcontracten tota la producció. Això resulta en una complexa xarxa d'intermediaris.

La majoria de les marques del tèxtil no fa pública la seva llista de proveïdors. Aquesta opacitat dificulta molt la vigilància de les condicions socials i laborals de les treballadores.

Sense una supervisió i visibilització de les vulneracions de les grans empreses, aquestes queden gairebé impunes per a seguir amb les seves pràctiques.

La Campanya Roba Neta és un projecte que busca transformar aquesta situació.

Salaris de misèria

Salaris de misèria

El sou de les treballadores del sector tèxtil del sud-est asiàtic està molt lluny del que pot considerar-se un salari digne. La dificultat per arribar a finals de mes és una constant per a les famílies que viuen del tèxtil. A Bangla-Desh, per exemple, el salari és de 80 euros al mes.

Coneix-ne més

Llibertat sindical

Llibertat sindical

Moltes treballadores del tèxtil aspiren a una millora de les condicions laborals. Però la llibertat d'associació i la negociació col·lectiva, tot i ser drets fonamentals, no estan garantides. La repressió i prohibició dels sindicats independents sol ser la norma a països com l'Índia o Bangla-Desh.

Coneix-ne més

Seguretat laboral

Seguretat laboral

L'esfondrament de l'edifici del Rana Plaza (1135 morts i 2500 ferides, l'any 2013) posa de relleu la manca de seguretat en l'entorn laboral que es dóna a les fàbriques de la confecció tèxtil. Tragèdies com aquesta només són la punta de l'iceberg d'una negligència a la qual les treballadores s'exposen cada dia.

Coneix-ne més

Esclavitud moderna i treball infantil

Esclavitud moderna i treball infantil

La duresa de les condicions laborals d’algunes treballadores del tèxtil fan que es pugui parlar d’esclavatge modern. Algunes manufactureres viuen al lloc on treballen i no el poden abandonar fins que saldin un deute. A vegades, també, les jornades laborals s’allarguen més de 12 hores i es donen casos d’explotació infantil.

Coneix-ne més

Gènere

Gènere

Un 80% de les treballadores de la indústria tèxtil són dones. La dificultat de trobar feines alternatives deixa a les manufactureres en una situació vulnerable, en la que pateixen tota mena d’abusos: verbals, físics i sexuals. Aquests s’afegeixen a una llarga llista de vulneracions dels drets fonamentals de les treballadores.

Coneix-ne més

Transparència

Transparència

La gran majoria de marques rebutja donar informació sobre quines són les seves fàbriques proveïdores. La cadena de subministrament és complexa i opaca, el que dificulta fer un seguiment de les condicions laborals de les treballadores. Així, les marques segueixen aprofitant-se dels beneficis que generen les pràctiques abusives.

Coneix-ne més

Medi ambient

Medi ambient

El consum de roba al món no deixa de créixer i l’ús que en fem per peça no deixa de disminuir. Paral·lelament, un 99% del material utilitzat per produir roba no es recicla i la producció tèxtil genera més CO₂ que tots els vols internacionals i el transport marítim. Quina responsabilitat tenen les grans marques i quina nosaltres, com a consumidores?

Coneix-ne més

Rentat d'imatge

Rentat d'imatge

Des de l’esfondrament del Rana Plaza, l’any 2013 i l’aparició de notícies de les condicions laborals de les treballadores del tèxtil, les grans marques de roba tenen molt de compte de quina imatge donen a les consumidores. Per a millorar-la, esporàdicament fan donacions a organitzacions amb fins benèfics o culturals. Però falta preguntar-se: Se’n beneficien les manufactureres? Les donacions milloren les seves condicions?

Coneix-ne més

En aquesta pàgina web utilitzem cookies per garantir una millor experiència. Política de cookies