Nova campanya de crowdfunding de Ropa Limpia! Dóna suport!

Apunta't al grup d'activistes de drets laborals! Apunta-t'hi

LA OPACITAT COM A ESTATÈGIA

transparencia-READY-v2

LES MARQUES NO VOLEN PARLAR

El febrer de 2016 es va emetre a La Sexta el capítol Fashion Victims del programa Salvados, dirigit per Jordi Évole. En un gest inusual als mitjans de comunicació de massa, es va donar el nom d'algunes de les empreses que empren pràctiques laborals abusives: Inditex, Mango, H&M, Adidas, CortefielEl Corte Inglés i Mark&Spencer.

Mentre puguin, les empreses amagaran les dades

Cal destacar que totes elles van declinar participar en el programa. Com explica el periodista Ricardo Pérez-Solero, aquesta opacitat és endèmica: hi ha poques dades de per a qui produeixen les fàbriques, els empresaris no volen parlar per interessos comercials i així es disfressa d’avantatge competitiu el que en realitat és explotació.

Per què és important la transparència?

Una de les principals demandes que es fa a les grans marques és saber quines són les seves fàbriques proveïdores. Així es podria fer un seguiment eficaç de les condicions reals de les treballadores i comprovar si és cert que s'implementen millores, com algunes marques defensen. La impossibilitat d'accedir a aquestes dades aixeca sospites sobre la voluntat real de les empreses.

L’objectiu general d’aconseguir una major transparència tracta concretament d’identificar els diferents actors dins de cada cadena de subministrament i adjudicar responsabilitats per defensar els drets humans a tots els nivells. Tota la  informació és necessària, des del lloc on es processen els materials, a les plantes de producció de tèxtil i fins a les marques i les botigues que venen els productes o les persones consumidores que els compren.

Una de les demandes de la campanya Roba Neta a les marques de roba és la creació d'un codi de conducta, en què l'empresa estableixi els estàndards mínims que s'han d'acomplir en els centres de treball que participin enla seva cadena de producció. Aquest codi hauria de ser transparent i, per tant, ser accessible per a les treballadores manufactureres, fet que les permetria avaluar a elles mateixesr si les condicions s'estan complint, sense intervenció de cap organització exterior.

Continguts relacionats

L’empresa Camper no dóna garanties en el tractament de productes tòxics

L’empresa Camper no dóna garanties en el tractament de productes tòxics

Malgrat que ha començata donar informació sobre els seus proveïdors, l’empresa Camper continua sense explicar com tracta els residus.

Llegeix-ne més

Més informació

Recull de fragments del programa de Salvados: Fashion Victims.:

Com puc revertir aquesta situació?

Comparteix

Compartint opinions amb els més propers, seguint-nos a les xarxes socials o difonent els nostres articles i informes.

Actua

Formant part del nostre grup d’activistes! Per participar a les nostres accions, estigues atent a les convocatòries.

En aquesta pàgina web utilitzem cookies per garantir una millor experiència. Política de cookies

6/8 Transparència