Nova campanya de crowdfunding de Ropa Limpia! Dóna suport!

Apunta't al grup d'activistes de drets laborals! Apunta-t'hi

ÉS JUST EL QUE PAGUEM?

salarios-capas-v2

82€ AL MES. SALARIS DE MISÈRIA.

"Hi ha augments del salari mínim, però el cost de la vida augmenta més ràpidament. Per empitjorar la situació, l'empresa ja no ens subvenciona ni el transport ni el menjar".

Aquestes eren les paraules, l'any 2009, d'una treballadora indonèsia d'un proveïdor de Nike, Reebok i Walmart.

Es referia a la principal preocupació de les treballadores del tèxtil del Sud-est asiàtic: els seus sous no són suficients. Ni per cobrir les necessitats més bàsiques, ni per mantenir una família.

Saps que al sud-est asiàtic els salaris són fins a 10 vegades menors que a Europa?

L'any 2010 es va calcular que una família de quatre persones a Sri Lanka necessitava 78 euros al mes per viure. Els salaris, però, oscil·laven entre 33 i 60 euros mensuals.

A Bangla Desh la situació encara és més exagerada. Les treballadores havien d'allargar la seva jornada oficial per arribar a cobrar 34 euros al mes. Després d'unes protestes que van ser fortament reprimides, van aconseguir apujar el salari mínim i, recentment, el govern l'ha tornat a augmentar fins a 8.000 taka mensuals (82 euros).

Les grans empreses del tèxtil aprofiten la regulació laxa per aplicar pràctiques abusives.

Tenint en compte que el salari mínim a Bangla Desh va estar estancat entre el 1994 i el 2006, l'increment és del tot insuficient.

Com deia la treballadora indonèsia, el cost de la vida augmenta més ràpidament: de mitjana, un 5% anual. Per això, la demanda actual de les treballadores és de 16.000 taka mensuals (164 euros), una xifra que tant els empresaris com el govern semblen lluny de voler acceptar.

Bangla Desh és avui el segon exportador internacional de roba. Al país hi ha més de 4.000 fàbriques en què treballen més de quatre milions de persones, la gran majoria dones. Això implica que el país creixi a un ritme del 5% des del 1990, segons el Banc Mundial. Així, un dels salaris més baixos del món conviu amb una alta inflació.

El context de pobresa i l'escassa regulació dels drets laborals permet una de les estratègies més emprades pels empresaris per desmobilitzar les treballadores: amenaçar amb la deslocalització i el tancament dels centres de treball.

Continguts relacionats

L’empresa H&M no paga salaris dignes ni compleix amb el seu compromís amb les treballadores

L’empresa H&M no paga salaris dignes ni compleix amb el seu compromís amb les treballadores

La gran multinacional sueca H&M, tot i presentar un pla per assegurar que les treballadores que cusen la seva roba rebessin un salari que cobrís totes les seves necessitats (el Fair Living Wage a què es va comprometre), ni el compleix ni treballa per complir-lo aviat.

Llegeix-ne més
Inditex paga menys de 200€ al mes a les seves treballadores del Marroc

Inditex paga menys de 200€ al mes a les seves treballadores del Marroc

Tot i treballar més de 65 hores a la setmana, les treballadores que cusen la roba per a la marca Inditex cobren 180€ mensuals -menys d'un euro per hora-.

Llegeix-ne més
La marca UNIQLO es nega a pagar indemnitzacions a més de 4.000 treballadores

La marca UNIQLO es nega a pagar indemnitzacions a més de 4.000 treballadores

Després del tancament de la fàbrica Jaba Garmindo, proveïdora de la marca japonesa, més de 4.000 treballadores s’han quedat sense feina ni indemnitzacions.

Llegeix-ne més

Com puc revertir aquesta situació?

Comparteix

Compartint opinions amb els més propers, seguint-nos a les xarxes socials o difonent els nostres articles i informes.

Actua

Formant part del nostre grup d’activistes! Per participar a les nostres accions, estigues atent a les convocatòries.

En aquesta pàgina web utilitzem cookies per garantir una millor experiència. Política de cookies

1/8 Salaris de misèria