Nova campanya de crowdfunding de Ropa Limpia! Dóna suport!

Apunta't al grup d'activistes de drets laborals! Apunta-t'hi

SOLIDARITAT POSTISSA DARRERE LES GRANS DONACIONS

Retat_y_Intro-READY

MOLTES PARAULES I POCS FETS

El juny de 2012, el Grup Inditex va anunciar que destinaria més de mig milió d’euros a tres programes de desenvolupament dirigits a la millora de la qualitat de vida de tres comunitats vulnerables de Bangla Desh. Aquesta xifra constituïa un 0,03% dels prop de dos mil milions d’euros de beneficis registrats per l’empresa l’any 2011.

En un altre gest mediàtic, el fundador d'Inditex Amancio Ortega va donar públicament 20 milions d'euros a Càritas per a projectes locals. Es tracta d’un 0,05% de la seva fortuna, que ronda els 38.000 milions d’euros.

Són només dos exemples de com certes elits econòmiques entenen la redistribució de la riquesa. Els grans empresaris, que es beneficien d’una indústria global on l'explotació de les obreres és la norma, reparteixen alguns milions de manera arbitrària entre diferents organitzacions benéfiques.

H&M i la seva falsa sostenibilitat

El 29 de setembre de 2016, H&M i el Fons Mundial per la Natura (Wold WildLife Fund- WWF) van llençar una nova col·lecció de roba infantil amb l’objectiu de promoure una indústria de la confecció més respectuosa amb el medi ambient. Aquesta unió va néixer en un context d’una sèrie d’aliances estratègiques per part d’H&M per tal de fomentar la seva nova imatge ‘sostenible’.

H&M ha estat treballant de forma constant per presentar-se a ella mateixa com una empresa responsable, sense canviar les seves pràctiques empresarials. H&M i WWF intenten reduir la contaminació de l’aigua i promoure la gestió del reciclatge de cicle tancat però en cap moment han abordat els problemes fonamentals sobre el medi ambient i sobre les treballadores derivats del seu model de “fast fashion”. Llancen una única col·lecció de roba sostenible, sense detallar les condicions laborals de les treballadores que confeccionen aquestes peces, mentre que la resta de col·leccions segueixen sent fruit de la vulneració dels drets humans i mediambientals.

Per sostenir la seva producció barata i, al mateix temps, augmentar les seves vendes amb alts marges de benefici, H&M es beneficia d’aquesta la vulneració dels drets de les treballadores. Les estratègies de màrqueting que fomenten el rentat d’imatge d’H&M en realitat suposen poques millores per a les persones afectades i poden confondre les persones consumidores.

United Victims of Benetton

L'exemple més exagerat es va donar després de l'esfondrament de l'edifici Rana Plaza, l'any 2013. Aquest va provocar la mort de 1.134 persones treballadores del sector tèxtil i vora 2.500 ferides. Una de les principals marques que subcontractava la seva producció a les fàbriques de l’edifici Rana Plaza era Benetton.

Aquesta marca italiana és coneguda arreu per emprar tècniques publicitàries  provocatives que posen el focus sobre causes socials. Després de l'esfondrament del Rana Plaza, es va demanar a l'empresa que aportés 5 milions de dòlars al Fons de Compensació del Rana Plaza, per damnificar les famílies de les persones mortes i ferides.

Diverses Organitzacions No Governamentals van pressionar després  de la tragèdia i una de les iniciatives de denúncia va ser usar com a lema una variació de l'eslògan principal de la marca: United Victims of Benetton enlloc de United Colors of Benetton.

L'any 2015 l'empresa va accedir a pagar 1,1 milions de dòlars al Fons. Una quantitat que dista molt del que se li demanava.

És només quan el desgast d'un escàndol pot repercutir negativament en la imatge de l'empresa, que aquesta accedeix a abonar parcialment indemnitzacions per uns danys que, recordem-ho, són irreversibles.

Més informació

Com puc revertir aquesta situació?

Comparteix

Compartint opinions amb els més propers, seguint-nos a les xarxes socials o difonent els nostres articles i informes.

Actua

Formant part del nostre grup d’activistes! Per participar a les nostres accions, estigues atent a les convocatòries.

En aquesta pàgina web utilitzem cookies per garantir una millor experiència. Política de cookies

8/8 Rentat d'imatge