El 29 de setembre de 2016, H&M i el Fons Mundial per la Natura (Wold WildLife Fund- WWF) van llençar una nova col·lecció de roba infantil amb l’objectiu de promoure una indústria de la confecció més respectuosa amb el medi ambient. Aquesta unió va néixer en un context d’una sèrie d’aliances estratègiques per part d’H&M per tal de fomentar la seva nova imatge ‘sostenible’.
H&M ha estat treballant de forma constant per presentar-se a ella mateixa com una empresa responsable, sense canviar les seves pràctiques empresarials. H&M i WWF intenten reduir la contaminació de l’aigua i promoure la gestió del reciclatge de cicle tancat però en cap moment han abordat els problemes fonamentals sobre el medi ambient i sobre les treballadores derivats del seu model de “fast fashion”. Llancen una única col·lecció de roba sostenible, sense detallar les condicions laborals de les treballadores que confeccionen aquestes peces, mentre que la resta de col·leccions segueixen sent fruit de la vulneració dels drets humans i mediambientals.
Per sostenir la seva producció barata i, al mateix temps, augmentar les seves vendes amb alts marges de benefici, H&M es beneficia d’aquesta la vulneració dels drets de les treballadores. Les estratègies de màrqueting que fomenten el rentat d’imatge d’H&M en realitat suposen poques millores per a les persones afectades i poden confondre les persones consumidores.
L'exemple més exagerat es va donar després de l'esfondrament de l'edifici Rana Plaza, l'any 2013. Aquest va provocar la mort de 1.134 persones treballadores del sector tèxtil i vora 2.500 ferides. Una de les principals marques que subcontractava la seva producció a les fàbriques de l’edifici Rana Plaza era Benetton.
Aquesta marca italiana és coneguda arreu per emprar tècniques publicitàries provocatives que posen el focus sobre causes socials. Després de l'esfondrament del Rana Plaza, es va demanar a l'empresa que aportés 5 milions de dòlars al Fons de Compensació del Rana Plaza, per damnificar les famílies de les persones mortes i ferides.
Diverses Organitzacions No Governamentals van pressionar després de la tragèdia i una de les iniciatives de denúncia va ser usar com a lema una variació de l'eslògan principal de la marca: United Victims of Benetton enlloc de United Colors of Benetton.
L'any 2015 l'empresa va accedir a pagar 1,1 milions de dòlars al Fons. Una quantitat que dista molt del que se li demanava.
És només quan el desgast d'un escàndol pot repercutir negativament en la imatge de l'empresa, que aquesta accedeix a abonar parcialment indemnitzacions per uns danys que, recordem-ho, són irreversibles.