Víctimes de la indústria de la confecció 2021
Després que el col·lapse de l’edifici Rana Plaza matés 1.138 persones treballadores l’abril del 2013, més de 200 marques de roba i minoristes es van unir a l’Acord sobre seguretat i edificis de Bangladesh. L’Acord ha garantit reformes i reparacions crítiques a 1.600 fàbriques que donen feina a 2,5 milions de persones treballadores, la qual cosa ha salvat moltes vides.
Després de llargues negociacions i pressions públiques, els sindicats i les marques de roba han tancat un acord que succeeixi a l’Acord de Bangladesh: l’Acord Internacional per a la Salut i la Seguretat en la Indústria de la Confecció i el Tèxtil, que va entrar en vigor el passat 1 de setembre de 2021. Aquest acord vinculant, signat per més de 180 marques, va incloure el compromís d’ampliar el programa de seguretat de Bangladesh a almenys un país addicional durant el període 2022-2023. L’acord acaba el 2023 i cal que se’n firmi un de nou amb les mateixes garanties.
L’esperat Acord del Pakistan, un acord jurídicament exigible subscrit entre sindicats i marques de moda, ampliarà la protecció en matèria de seguretat i salut a les fàbriques tèxtils del país asiàtic. El nou programa ha arrencat en 2023 per un període inicial de 3 anys, segueix el model de “l’Acord de Bangladesh sobre Seguretat en la Construcció d’Edificis i d’Instal·lacions de Sistemes contra Incendis”,
Presentem una cronologia amb tots els accidents que s’han produït aquest 2021. Moltes de les morts i lesions documentades en aquesta cronologia podrien haver estat previngudes si s’haguessin dut a terme las reparacions, reformes, i canvis per millorar la seguretat de les fàbriques. És primordial que els signants de l’Acord es posin mans a l’obra de forma ràpida i sense reserves en el procés d’expansió de l’Acord més enllà de Bangladesh.