Firma la petició per exigir a les marques més transparència en les cadenes de subministrament

09/maig/2017 | Notícies

Les marques han de mostrar-se responsables sobre on i com es fa la seva roba i el seu calçat

Iniciem una campanya de recollida de firmes per exigir a les marques més transparència en les seves cadenes de subministrament.

La necessitat de tenir informació sobre les fàbriques que elaboren productes per marques globals ha quedat dolorosament palesa arrel de tragèdies com la de Rana Plaza, on es va haver de buscar etiquetes entre les runes i entrevistar a les persones supervivents per saber quines marques estaven produint en aquelles fàbriques i així exigir responsabilitats.

A finals de 2016, almenys 28 empreses mundials de moda havien publicat algun tipus d’informació sobre les fàbriques on elaboraven els productes de les seves marques. Tanmateix, per una gran part del sector de la roba i el calçat, divulgar dades sobre les cadenes de subministrament és quelcom incòmode. Moltes d’aquestes empreses continuen amagant les seves pràctiques comercials tot i proclamar que posseeixen alts estàndards i mecanismes de garantia de Responsabilitat Social. Ha arribat l’hora que aquesta informació sigui pública i la responsabilitat efectiva.

Canvia De Sabates presenta avui una petició online per exigir a les marques globals Camper, Prada, Birkenstock, Deichmann, CCC i Leder & Schuh que publiquin els noms i adreces de tots els seus proveïdors, deixin d’utilitzar productes químics perillosos i garanteixin condicions de treball justes i segures per a les persones que fan les seves sabates.

El 85% del cuir venut a la UE està adobat amb crom. Durant el procés de producció els treballadors i les treballadores estan exposades a productes químics que poden produir asma, càncer de pell i altres malalties mortals. En altres parts de la cadena de subministrament, treballadores a domicili realitzen una part molt important de la producció cosint les parts superiors de cuir per les nostres sabates. Aquestes dones són sovint invisibilitzades per les marques i són particularment vulnerables a l’explotació per part dels seus ocupadors.

Les marques de calçat han de fer esforços per identificar les etapes més vulnerables en les seves cadenes de subministrament, adoptar mesures per protegir a les treballadores i els treballadors de condicions perilloses i vetllar per que rebin un tracte just i un salari digne, en consonància amb els principis rectors de les Nacions Unides sobre empreses i drets humans.

Paral·lelament, la coalició en la que participa la xarxa internacional de la Campanya Roba Neta ha promogut el Compromís de Transparència, una crida a 72 empreses de roba, minoristes i supermercats amb productes de marca pròpia de roba i calçat, instant-les a implementar un nivell mínim de transparència en la cadena de subministrament. Concretament, el Compromís de Transparència requereix que les empreses publiquin els noms i les adreces de les fàbriques encarregades de tallar, cosir i acabar els productes, així com dels subcontractistes autoritzats per realitzar les fases d’estampació, rentat o ornamentació dels productes abans de comercialitzar-los. També exigeix que les empreses donin informació sobre la quantitat de personal i el tipus de productes elaborats en cada fàbrica, així com el nom de l’empresa que té o controla la fàbrica.

La coalició internacional fa una crida a totes les empreses que no compleixen amb els estàndards del compromís a que s’uneixin als líders del sector. Per aquest motiu, la petició de Change.org es dirigeix a Forever 21, Urban Outfitters, Walmart, Primark i Armani com empreses líders en els seus sectors de mercat i amb molt camí per recórrer en quant a transparència perquè firmin el Compromís de Transparència i l’apliquin abans que acabi l’any.

La transparència és una poderosa eina per promoure que les empreses del sector rendeixin comptes sobre els drets laborals en les cadenes de subministrament globals. “Si sabem quines marques estan comprant a les fàbriques, podem responsabilitzar i alertar a les marques sobre els problemes relacionats amb els drets laborals o altres vulneracions a les seves fàbriques proveïdores. Al mateix temps els treballadors i les treballadores estaran més preparades per exposar les seves preocupacions sobre salaris i la seguretat a les fàbriques a les marques i reclamar indemnitzacions quant sigui necessari” declara l’Eva Kreisler, coordinadora de la Campanya Ropa Limpia a nivell estatal. “A més, la ciutadania de la UE podrà accedir a la informació i prendre decisions conscients sobre la compra de les seves sabates”.

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This