Aquest dissabte 7 d’octubre organitzacions de tot el món es mouen per exigir salaris dignes i condicions de treball segures per treballadors i treballadores
A la recta final de la campanya de transparència, la iniciativa Canvia De Sabates crida a totes les persones conscienciades pel consum crític i la justícia global que sumin la seva signatura a una petició online dirigida a 26 marques internacionals de calçat, incloent a Camper, Prada i Birkenstock. Més de 10.000 persones han donat suport ja a aquesta petició i durant aquests dies SETEM ha preparat actes públics per aconseguir els últims suports, com una presentació al Parlament de Navarra el passat 4 d’octubre i la inauguració a València, Madrid, Sant Sebastià, Pamplona, Cangas (Pontevedra), Granada i Logronyo d’una exposició sobre el sector del cuir i el calçat a Bangla Desh.
Canvia De Sabates està demanant a les marques de calçat que mostrin que estan disposades a ser responsables de les condicions de treball a les seves cadenes de subministrament, publicant detalls de tots els seus proveïdors i assegurant mesures de respecte als drets humans de totes les persones que fan les seves sabates.
A més, la petició trasllada a les principals marques de sabates la necessitat de reduir l’ús de productes químics tòxics en la producció de sabates. El 85% de tot el cuir venut a Europa està adobat al crom. El crom VI, que es pot desenvolupar mitjançant l’ús de crom III en el procés d’adobat, pot causar asma, èczema, càncer i altres malalties greus. Quan es transfereix a les aigües residuals la contaminació és nefasta pel medi ambient i per les comunitats que viuen i treballen a prop.
La petició es pot signar fins el 18 d’octubre i serà entregada a les marques a finals d’aquest mes, per demostrar que hi ha suport públic pel canvi.
Com a resultat de la pressió de grups de defensa dels drets laborals, moltes grans marques de moda han publicat informació sobre els seus proveïdors [com Nike, Adidas i Levi’s]. Respecte a les de roba, les marques de calçat estan endarrerides, tot i que és encoratjador veure que s’estan donant primers passos, per exemple amb els recents compromisos de la britànica Clarks, així com de Camper, de publicar informació sobre els seus proveïdors.
Tot i així, confiem poder iniciar un diàleg amb Camper perquè compleixi amb el total de les demandes de la petició. Camper segueix ocultant un percentatge de les seves fàbriques, així com els tallers i el personal a domicili subcontractats per les fàbriques. Tampoc informa sobre els progressos realitzats en l’abandonament de productes químics perillosos utilitzats. Per últim, falta també que rendeixin comptes sobre les seves actuacions per garantir el respecte de totes les normes de salut i seguretat, així com d’altres drets humans com els salaris dignes i la llibertat d’associació, a través de publicar els resultats de les auditories als seus proveïdors i les mesures correctives que Camper hagi impulsat en conseqüència.
“No és fàcil que les marques de calçat vulguin dialogar amb nosaltres sobre les condicions de treball en les seves cadenes de subministrament, ja que fins ara l’opacitat els ha permès desmarcar-se de les vulneracions de drets en les baules més dèbils de les seves cadenes, com les treballadores a domicili i les adoberies de cuir. Gràcies a l’increment de la pressió pública això està canviant”, declara José Luis Mariñelarena, coordinador de Canvia De Sabates a l’Estat espanyol.
Una crida a 72 empreses amb productes de marca pròpia de roba i calçat també incloïa demandes de major transparència, a través del Compromís de Transparència impulsat per una coalició internacional en la que participa la Campanya Roba Neta. Aquesta coalició ha tancat recentment la petició #GoTransparent amb més de 70.000 firmes dirigides a Primark, Armani, Urban Outfitters, Walmart i Forever21, com a empreses líders en els seus sectors de mercat, i prepara ara l’entrega de firmes.
Fotografia de GMB Akash