La petició de Canvia De Sabates va tancar amb 13.606 signatures de persones que demanden a les marques conèixer qui fa les nostres sabates. Les firmes han estat entregades a 26 empreses a tota Europa en nom de milers de ciutadans i ciutadanes que exigeixen que les seves sabates estiguin fetes en condicions de treball dignes i segures.
Les investigacions de Canvia De Sabates han revelat en els últims anys que les persones que produeixen calçat a fàbriques d’Àsia i Europa oriental treballen per salaris de misèria, amb hores extra obligades i impagaments de les contribucions a la seguretat social, corrents greus riscos per la seva salut i afrontant acomiadaments o intimidació si intenten reclamar els seus drets. Les treballadores a domicili, les més vulnerables, ni tal sols tenen un acord laboral ni manera de negociar amb els intermediaris de les fàbriques sense arriscar el seu treball.
Aquestes condicions d’explotació s’intenten mantenir ocultes. La major part de les marques mantenen les seves cadenes de subministrament en secret per evitar responsabilitzar-se i rendir comptes d’aquestes flagrants vulneracions de drets.
Però ara la ciutadania de tota Europa està prenent consciència i exigeix saber que darrere de les seves sabates no s’estan maltractant a les persones ni perjudicant el medi ambient. Milers de persones han donat suport a la petició de Canvia De Sabates, que conté tres grans demandes a les principals marques de calçat: que publiquin informació sobre on es fabriquen les seves sabates, que deixin d’utilitzar substàncies químiques tòxiques en el procés de producció i que garanteixin salaris dignes i condicions laborals segures.
La petició s’ha entregat i distribuït ja amb la marca alemanya Diechmann, la polonesa CCC i la britànica Schuh, que s’han mostrat obertes a millorar les mesures per monitorar les seves cadenes de subministrament. En un altre extrem, Prada va rebre també les 13.606 signatures però fins ara no ha respost a cap de les demandes de transparència.
A Catalunya, la petició ha estat entregada a Camper, que en el curs de la campanya ja va començar a publicar informació sobre els seus proveïdors. Així i tot, Camper segueix sense fer públic un percentatge de les seves fàbriques, així com tallers i el personal a domicili subcontractat per les fàbriques. Tampoc informa sobre els progressos realitzats en l’abandonament de productes químics perillosos utilitzats, ni rendeix comptes sobre les seves actuacions per garantir el respecte de totes les normes de salut i seguretat, així com d’altres drets humans com els salaris dignes i la llibertat d’associació. “Esperem poder mantenir un diàleg amb Camper per traslladar-li la importància de complir amb el la totalitat de mesures de deguda diligència en drets humans de les que és responsable” declara José Luis Mariñelarena, coordinador de Canvia De Sabates a l’estat espanyol.
“Moltes marques encara no estan disposades a parlar sobre les condicions de treball, i encara hi ha un llarg camí per recórrer fins que les treballadores i els treballadors de la indústria del calçat obtinguin un tracte just. Però és prometedor veure que algunes grans marques s’estan despertant i veuen que l’única manera d’avançar és escoltar les demandes que els hi transmetem i que estan disposades a rendir comptes“, afegeix Mariñelarena.
El consorci Canvia De Sabates, va presentar la petició al Parlament Europeu el 20 de novembre, junt amb la petició paral·lela de l’altra coalició internacional en què participa la xarxa Campanya Roba Neta. Amb més de 70.000 signatures, la petició #GoTransparent sol·licita a vàries empreses mundials que comercialitzen roba i calçat que siguin més transparents respecte a quins són els seus proveïdors. El suport ciutadà a aquestes peticions demostra que existeix una pressió pública important sobre les condicions de treball a la indústria de la roba i el calçat i encoratja a la Unió Europa a què promogui mesures vinculants que facin responsables a les empreses transnacionals del respecte dels drets humans a les seves cadenes de subministrament.