Comunicat en relació amb l’incendi a la fàbrica Màtrix a Bangladesh

03/febrer/2016 | Notícies

La Campanya Roba Neta, el Fòrum Internacional de Drets Laborals, la Xarxa de Solidaritat de la Maquila i el Consorci de Drets dels Treballadors estem profundament pertorbat al conèixer que ha tingut lloc un altre incendi greu en una fàbrica de roba a Bangladesh – la qual subministrava a H&M i JC Penney, segons informes públics. El servei de bombers ha informat que alguns danys han sigut prolongats, però no han proporcionat detalls fins a la data.

L’incident s’ha produït pocs dies després de que els quatre grups de drets laborals emeteren un informe augmentant les seves preocupacions, per les llargues demores en les renovacions de seguretat a les fàbriques proveïdores d’ H&M a Bangladesh. H&M va publicar a la seva web aquesta fàbrica, amb una qualificació de “plata”. Els registres d’importacions mostren que el minorista nord-americana JC Penney també ha sigut un important comprador de la fàbrica al 2015. Altres marques que apareixen al lloc web de l’empresa matriu de la fàbrica (Grup Labib / Nice cotó) inclouen a: Walmart, Inditex, s.Oliver, GAP, Esprit i Marks&Spencer. Les organitzacions pels drets laborals tornem a demanar a totes les marques que compren a Bangladesh que garanteixin, que les renovacions estructurals i antiincendis a les fàbriques es desenvolupin el més ràpidament possible.

Segons informacions locals, l’incendi a la fàbrica Matrix Sweaters a Gazipur es va iniciar el 2 de Febrer al voltant de les 7:30. Els bombers van necessitar al volant de quatre hores per extingir-lo. L’incendi va esclatar en el setè pis de la fàbrica. En el moment de l’incendi la majoria de treballadores encara no s’havien incorporat al seu lloc de feina, pel que la fàbrica estava prou buida, tot i així les imatges de l’incendi suggereixen que algunes persones eren a dins.

Si l’incendi haguera començat una hora més tard, a la fàbrica hi haurien hagut més de 6.000 treballadores, i el risc de mort hauria estat extrem.

Segons el Departament de Bangladesh d’Inspecció de Fàbriques i Establiments (DIFE), la fàbrica va ser inspeccionada per l’Aliança nord-americana per a la Seguretat de les Treballadores de Bangladesh fa gairebé dos anys. L’informe complet d’inspecció de l’Aliança no està disponible per a descarregar actualment, però l‘informe de la inspecció de seguretat contra incendis, duta a terme al maig de 2014, revela que es van trobar un gran nombre de riscos de seguretat que amenaçaven la vida a la fàbrica, incloent la falta de sortides d’emergència adequades, no hi ha portes tallafocs, no hi ha aspersors, alarmes de fum insuficients, portes plegables i portes amb pany a les sortides, escales no tancades, i nombrosos riscos elèctrics de seguretat. L’Aliança havia exigit que aquestes reparacions foren completades al Setembre de 2014 – sis mesos després de la inspecció inicial.

L’Aliança no proporciona cap detall sobre l’avanç de les reparacions a les seves fàbriques inspeccionades, però l’Acord sobre Incendis i Seguretat de Bangladesh, que porta a terme inspeccions de seguiment, va oferir un Pla d’Acció Correctiu (PAC) per la fàbrica. Aquest PAC, que va ser actualitzat per última vegada ahir, indica que cap dels perills més greus per a evacuar de forma segura a les treballadores en cas d’incendi, havia estat totalment solucionats. D’altra banda, el PAC mostra el fracàs en completar nombroses reparacions de seguretat elèctrica. Encara que la causa de l’incendi està encara per determinar, la gran majoria dels incendis a les fàbriques de roba a Bangladesh són d’origen elèctric.

En total, el 63% de les renovacions de seguretat obligatòries a Matrix Sweater segueixen estan incomplets, violant greument els terminis originals, alguns de les quals s’estenen a mitjans del 2014.

Increïblement, els informes de l’Aliança per a la Seguretat dels Treballadors de Bangladesh a la seva pàgina web van actualitzar el procés de Matrix Sweater com “On Track” – que l’Aliança defineix com “progressant adequadament”.

“Estem molt alleujats que aquest foc no ha donat lloc a una nova tragèdia com la de la fàbrica Tazreen a 2012”, ha dit Sam Maher de la Campanya Roba Neta. “No obstant, això és més qüestió de sort que qualsevol altra cosa – si el foc s’hagués iniciat només unes hores més tard, és més que possible que les treballadores s’haguessin vist atrapades. Instem a tots els compradors de Bangladesh, incloent aquells que es van inscriure a l’Acord o l’Aliança, que facin més per aconseguir que aquestes reparacions vitals no es demorin més “.

Aquests fets, posen de relleu un cop més la importància de les preocupacions sobre els retards en les reparacions, que han expressat les quatre organitzacions de drets laborals la setmana passada. Liana Foxvog del Fòrum Internacional de Drets Laborals, va dir: “En resposta a les nostres inquietuds H&M van tractar de tranquil·litzar als seus clients dient que els seus proveïdors tenen sortides d’emergència adequades, però no va donar garanties que aquest objectiu estava complert. H&M ha d’estar agraït que el seu paper en aquest sentit no s’ha traduït en un nou desastre mortal “.

“És sorprenent que l’Aliança té classificat a Matrix Sweater com ‘On Track’ amb les renovacions de seguretat”, va dir Scott Nova, Director Executiu del Consorci de Drets dels Treballadors. “Aquesta fàbrica ha perdut desenes de terminis per eliminar els riscos d’incendi i assegurar l’estructura de l’edifici, amb 72 perills diferents encara no corregits gairebé dos anys després de la inspecció. Cóm de perillosa a de ser una fàbrica per a ser criticada per l’Aliança? “

Aquest és el segon gran incendi a Matrix Sweater; el primer, al 2010, va suposar la mort d’un treballador.

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This