Més de 300 persones moren en l’incendi d’un fàbrica de roba al Pakistan

21/setembre/2012 | Notícies

Al voltant de 650 persones estaven treballant a la fàbrica Ali Enterprises quan es va declarar l’incendi dimarts passat. La meitat d’elles van morir perquè les portes d’emergència estaven tancades, havia barrots a les finestres de la majoria de les plantes i les escales estaven bloquejades per mercaderia. Moltes persones van patir fractures al llançar-se al buit des del terrat de la fàbrica. La fàbrica no estava legalment registrada ni havia passat inspeccions laborals ni de seguretat de l’edifici. Els amos de la fàbrica han estat acusats d’homicidi però encara no han estat detinguts. La Federació Nacional de Sindicats de Pakistan exigeix ​​que es processi per negligència criminal a les empreses internacionals clients de la fàbrica.

“Els compradors estrangers no es preocupen per les condicions de treball en les fàbriques d’aquí”, va dir Nasir Mansoor de la Federació Nacional de Sindicats de Pakistan. “Una visita de 30 minuts a la fàbrica hauria revelat que els obrers i les obreres no gaudeixen de cap de les mesures de seguretat que els propietaris afirmen mantenir als documents oficials de l’empresa”.

S’han recuperat peces de la fàbrica sinistrada que portaven el logotip “Okay”, una marca produïda i distribuïda per l’empresa de “hard discount” Kik. L’empresa alemanya distribueix els seus productes en botigues d’Alemanya, Àustria i Est d’Europa.

La Campanya Roba Neta d’Alemanya es va posar en contacte la setmana passada amb Kik i afirma que “el fet que l’empresa no hagi respost posa en evidència la manca total de respecte i cura que tenen per les persones treballadores empleades en seva cadena de subministrament”. Davant la indignació mostrada per grups de consumidors i consumidores d’Alemanya, Kik ha publicat una nota al seu web.

La Campanya Roba Neta exigeix ​​a Kik que reconegui la seva responsabilitat en el sinistre, actuï immediatament per garantir la reparació de les víctimes-inclòs tractament mèdic i indemnitzacions-, investigui les causes de l’incendi i realitzi inspeccions exhaustives a la resta dels seus proveïdors.

Kik va ser fundada el 1994 per l’empresari alemany Stefan Heinig i ocupa el setè lloc en el rànquing dels minoristes del tèxtil. Kik es troba en el segment dels “hard discount” basat una oferta bàsica amb preus extremadament baixos. Opera més de 3200 botigues en vuit països europeus. L’empresa afirma actuar sota un codi de conducta, però, l’incendi de la setmana passada a la fàbrica del Pakistan deixa en evidència de la manera més tràgica el fracàs de marques com Kik per controlar adequadament la seva cadena de subministrament.

Notícia a BBC News – 13/9/2012

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=ZGVcB23FKWs]

La Campanya Roba Neta insisteix en que aquest últim incendi segueix un patró de negligència que no només es dona al Pakistan sinó a tota la indústria global de la confecció

El passat mes de març, la Campanya, juntament amb sindicats de Bangla Desh altres organitzacions de defensa dels drets laborals van signar un acord amb el grup nord-americà PVH (propietari de les marques Tommy Hilfiger i Calvin Klein). L’objectiu d’aquest acord és millorar la seguretat en les fàbriques de roba de Bangla Desh la indústria també ha patit onades d’incendis i altres tragèdies relacionades amb la manca de seguretat en fàbriques que proveïen a empreses com H&M, Zara i GAP. L’acord signat amb PVH estableix un pla de treball que inclou entre altres elements, inspeccions independents, formació i creació de comitès de treballadors sobre temes de salut i seguretat.

Si es volen evitar tragèdies com la del Pakistan en el futur, les marques de roba i els minoristes han d’assumir la responsabilitat de millorar les condicions laborals en les fàbriques de tots els països on es subministren, fent respectar les normes internacionals del treball i treballant amb els representants dels treballadors.

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This