Rana Plaza, 4 anys després

18/abril/2017 | Notícies

El 20 i el 24 d’abril organitzem i participarem en diferents activitats per commemorar el 4t aniversari de la tragèdia del Rana Plaza a Barcelona i Tarragona.

  • El 20 d’abril a les 19h estarem al Centre Cívic Fort Pienc de Barcelona on es projectarà el documental “Les costures de la pell” de la productora No Dust Films i on dinamitzarem el debat posterior.
  • El 24 d’abril a les 19h ens trobaràs al campus de la Universitat Rovira i Virgili a Tarragona on s’explicarà el procés de la indemnització a les víctimes, els avenços de la campanya duta a terme, es projectarà el curtmetratge de Bubalus.org, “The Voice of Workers” i les autores dinamitzaran el debat posterior.
  • El 24 d’abril a les 18:30h farem una acció de denúncia a la plaça Sant Jaume de Barcelona per exigir transparència a les marques internacionals de roba i instar els polítics europeus a desenvolupar una millor regulació a les cadenes de subministrament per assegurar la Deguda Diligència en drets humans.

El Rana Plaza era l’edifici de Bangladesh en què es fabricava roba per a grans marques internacionals i que en esfondrar-se l’any 2013 va deixar més de 1.000 persones mortes i gairebé 3.000 ferides. Benetton, Walmart, El Corte Inglés i Mango, són algunes de quasi una vintena de marques internacionals que van reconèixer que tenien encàrrecs en el Rana Plaza. Van fer falta més de 2 anys de denúncies i pressions cap a les marques internacionals per tal que proporcionessin una indemnització justa a les víctimes i familiars de la tragèdia. El Fons Fiduciari de Donants Rana Plaza es va acabar de completar al juny del 2015. Com a conseqüència de la tragèdia, sindicats internacionals com Uni Global i IndustriAll, i organitzacions com la Campanya Roba Neta junt amb sindicats locals com la Federació Nacional de Treballadors de la Confecció (NGWF) van elaborar l’Acord contra incendis i Seguretat en la construcció a Bangladesh que les marques internacionals es van comprometre a complir i on s’establia un programa de millores en la seguretat per un període de 5 anys.

H&M va ser el primer signatari de l’Acord i després de tres anys un informe publicat en el marc de la campanya rebel·lava que gairebé totes les seves fàbriques tenien retards en la realització de les reformes requerides. El 70% dels seus proveïdors estratègics encara no havien adoptat reformes que són de vital importància per salvar les vides de les treballadores en cas d’emergència, com per exemple, disposar de sortides d’emergència adequades.

Les treballadores i treballadors de la confecció de Bangladesh segueixen sent els pitjors pagats del món en el seu sector. El desembre de l’any passat una vaga pacífica de centenars de persones a la zona industrial d’Ashulia per exigir un augment del salari mínim  va ser brutalment reprimida per part del Govern i amos de les fàbriques. Més de 35 sindicalistes i treballadors van ser empresonats, es van presentar càrrecs contra centenars de treballadores i es van fer acomiadaments massius de més de 1.500 persones. Les detencions van estar acompanyades per una àmplia repressió de la legítima activitat sindical, mostrant el gran risc al que s’enfronten els treballadors i treballadores perquè les seves veus siguin escoltades.

Tot i algunes victòries, els salaris de misèria, jornades laborals excessives, explotació infantil, les condicions laborals inhumanes i perilloses o l’absència de sindicats legalment constituïts són la realitat d’aquest sector a tot el món, en què el 80% de les persones que hi treballen són dones. Des de la Campanya Roba Neta demanem canvis legislatius per assegurar que les persones que puguin veure’s afectades per desastres futurs rebin un suport més oportú. Així mateix, instem els polítics europeus a desenvolupar una millor regulació a les cadenes de subministrament per assegurar que les marques i els minoristes assumeixen la seva responsabilitat adequadament.

Pin It on Pinterest

Share This