Aniversari del desastre del Rana Plaza: exigim al Govern de Bangla Desh la continuïtat de l’Acord per a la Seguretat a les Fàbriques i la fi de la repressió cap a sindicalistes i treballadores.

30/abril/2019 | Notícies

Dimecres 24 d’abril es complien 6 anys de l’esfondrament de l’edifici Rana Plaza a Bangla Desh, en què van morir 1134 persones treballadores de la indústria tèxtil i milers més van resultar ferides. En aquest dia, els nostres pensaments estan amb les famílies que van perdre els seus éssers estimats fa sis anys i amb les supervivents que han de viure amb els records d’aquesta espantosa tragèdia.

Malgrat l’atenció internacional que va seguir al desastre de l’edifici Rana Plaza, va fer falta una intensa campanya de pressió internacional sobre les marques perquè pogués establir-se un pla de compensació per a les víctimes, que van haver d’esperar dos anys per rebre una indemnització.

De la mateixa manera, la posada en marxa de l'”Acord sobre Incendis i Seguretat en la Construcció a Bangla Desh” va ser resultat d’una forta campanya de pressió.

L’Acord, legalment vinculant, transparent i amb participació de sindicats i persones treballadores, implica el compromís per part de les empreses de posar en marxa i contribuir a costejar les reformes necessàries per garantir la seguretat a les fàbriques de roba, així com de facilitar inspeccions independents per comprovar el seu compliment. És l’únic programa que realment ha millorat la seguretat a les fàbriques de Bangla Desh.

Des de la seva signatura, s’han inspeccionat i millorat 1688 fàbriques, protegint a més de 2 milions de persones treballadores. El percentatge de compliment de les millores a realitzar ha estat del 89%.

Però la continuïtat d’aquest Acord penja d’un fil.

El proper 19 de maig el Tribunal d’Apel·lació de Bangla Desh podria decidir que l’Acord deixi d’operar i que sigui el Govern qui es faci càrrec de les inspeccions de seguretat en les fàbriques, malgrat no estar preparat per a això.

Considerem que el Govern de Bangla Desh no està preparat encara perquè:

· De les 745 fàbriques que ha inspeccionat, en cap ha eliminat completament els riscos de seguretat tot i haver-los identificat fa entre 3 o 5 anys. Alguns són tan senzills de solucionar com eliminar portes d’emergència amb panys.

· En múltiples fòrums públics, el govern ha declarat que s’ha completat el 29% de totes les renovacions requerides en les fàbriques sota la seva competència. Una mirada més propera a les pròpies dades del govern demostra que això és una exageració bruta dels fets. 346 de les 400 fàbriques (per a les quals hi ha informació disponible) han completat menys del 20% de totes les renovacions de seguretat requerides. Només dues fàbriques han completat entre el 21 i el 40% de reformes. No hi ha informació sobre les 52 fàbriques restants.

·De les 114 fàbriques identificades pels inspectors de l’Acord com massa perilloses per seguir operant, 50 segueixen funcionant sota el sistema d’inspecció governamental.

·Davant les 1152 queixes de treballadores rebudes per l’Acord des de 2013, el Govern de Bangla Desh va rebre 18. El sistema posat en marxa per l’Acord per a rebre denúncies és anònim.

Avui és un dia perquè el món es torni a comprometre amb la promesa de “No més Rana Plaza”. Tots els grups d’interès de la indústria de la confecció a Bangla Desh han d’assumir la responsabilitat de crear i mantenir les estructures capaces de prevenir-ho.

El Govern de Bangla Desh ha de garantir que “Fet a Bangla Desh” no sigui sinònim de “Fet amb por”.

Perquè això sigui una realitat, a més de garantir la continuïtat del “Acord sobre Incendis i Seguretat en la Construcció a Bangla Desh”, ha de cessar la persecució i la repressió cap a les treballadores que reclamen millores salarials. La llibertat d’organització és el dret laboral més bàsic, però també una garantia per a fàbriques més segures. Arran de les reivindicacions salarials de desembre 2018 i gener 2019, més de mil treballadores han estat acomiadades per participar en les protestes. Desenes més, incloses representants sindicals, han estat arrestades i s’enfronten a falsos càrrecs que podrien comportar llargues penes de presó, inclosa la cadena perpètua. Això se suma als molts càrrecs contra representants de les treballadores que encara estan pendents des de les protestes de 2016-2017.

Signa i exigeix al Govern que garanteixi la continuïtat d’un Acord que salva vides: https://actionnetwork.org/letters/keep-workers-safe-in-bangladesh

Per saber-ne més:

Informe (en anglès) “Les agències d’inspecció de seguretat del govern de Bangla Desh no estan llestes per assumir el treball de Accord”
Article publicat a The Guardian
Enllaç a la notícia publicada per l’oficina internacional

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This