El dissabte 21 d’octubre, en el marc de la campanya Canvia De Sabates, estrenem l’exposició ‘Cuir i Calçat a Bangla Desh: el cost real de la seva producció’ a la Fira d’Economia Solidària de Catalunya (FESC). L’exposició recull imatges i testimonis sobre les condicions de treball i de vida dels treballadors i les treballadores del districte de Hazaribagh a Bangla Desh, on es processa cuir i es produeix calçat.
La immensa majoria del calçat que es fabrica a escala mundial procedeix d’Àsia. Xina és, amb diferència, el major fabricant de sabates del món. Índia, Vietnam, Indonèsia, Pakistan i Bangla Desh completen la llista de països asiàtics productors de calçat. Entre tots ells van fabricar prop del 90% del calçat mundial el 2015.
La producció de calçat no ha deixat de globalitzar-se i majoritàriament es trasllada als països considerats de rendes baixes, ja que algunes fases de la producció del calçat, especialment les primeres etapes, requereixen molta mà d’obra. Fases com cosir les pales – les parts superiors de les sabates – encara es realitzen a mà i, sobretot a l’Àsia, sovint a l’àmbit domèstic i informal, on no hi ha cobertura social ni sanitària de cap tipus. La subcontractació de la producció també busca regulacions de protecció del medi ambient més laxes, ja que la indústria del cuir – part important de la cadena de subministrament del calçat – és extremadament contaminant.
L’exposició ‘Cuir i Calçat a Bangla Desh: el cost real de la seva producció’ és fruit del treball del fotògraf GMB Akash i pretén donar a conèixer a la ciutadania la realitat de les condicions laborals de les dones, homes i nens que treballen a aquesta indústria a través dels seus relats de vida. Així mateix pretén informar i fomentar la reflexió crítica sobre el consum del calçat i exigir una indústria del calçat justa, transparent i sostenible.
Ens trobaràs dins la Fira d’Economia Solidària de Catalunya (Fabra i Coats, Sant Andreu) a l’espai de la Desfilada de Roba Sostenible d’11 del matí a 19h de la tarda.