La Campanya Roba Neta insta la Comissió Europea a no centrar-se en la desregulació a costa de les treballadores, els drets humans i el medi ambient

16/desembre/2024 | Diligència Deguda, Notícies

La xarxa Campanya Roba Neta està profundament preocupada per l’anunci de la Comissió Europea de la seva intenció de simplificar les normes recentment introduïdes sobre sostenibilitat corporativa, en particular la Directiva sobre Informes de Sostenibilitat Corporativa (CSRD) i la Directiva sobre Diligència Deguda de les empreses en matèria de Sostenibilitat (CSDDD), i insta la Presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, i al Col·legi de Comissaris a no fer-se enrere en una legislació històrica.

La inquietud sobre la revisió de les normes de sostenibilitat apareix després de l’informe de Mario Draghi sobre la competitivitat a la Unió Europea (UE), al qual es va referir la Presidenta de la Comissió. A la carta signada per la Ursula Von der Leyen es donen instruccions al Comissari de Justícia, Michael McGrath, perquè «garanteixi que les normes existents s’ajusten a la seva finalitat i es centri en reduir les càrregues administratives i simplificar la legislació. Ha de contribuir a reduir les obligacions d’informació almenys un 25%, i per a les PIME almenys un 35%».

Així i tot, al seu informe Draghi sembla apuntar, entre altres coses, a normes encara no aplicades per a explicar l’actual lentitud de l’economia de la UE, i només fa una referència superficial al marc de diligència deguda. A més, les crítiques de Mario Draghi apareixen en un entorn en el qual les inversions empresarials s’han mantingut baixes mentre que els beneficis de les empreses han continuat augmentant, havent-se canalitzat cap a les butxaques dels accionistes més que cap a inversions en la capacitat productiva d’Europa. En resum, la anàlisi de Mario Draghi i la seva traducció en mesures polítiques per part de l’actual Comissió semblen utilitzar-se com a pretext per a sacrificar els drets laborals i humans, així com la sostenibilitat mediambiental, en nom dels beneficis empresarials. El diagnòstic de Draghi sobre els mals de l’economia de la UE té fonament, però la seva recepta apunta a la mateixa medicina de sempre.

La simplificació no pot ni ha de ser una fi en si mateixa, sinó que ha de servir a l’objectiu del Pacte Verd Europeu d’aconseguir una economia justa, equitativa i sostenible. Les obligacions de diligència deguda de les empreses i d’elaboració d’informes de sostenibilitat existeixen amb vista a garantir el respecte de les empreses pels drets humans i el medi ambient, que ha de continuar sent el principi rector de les actuacions de la Comissió. L’atenció de la Comissió ha de passar de la simplificació de la normativa a l’estímul de les inversions en béns públics, inclosa la protecció social i la transformació de l’economia de la UE cap a una economia sostenible per als treballadors i treballadores, i per al planeta.

No obstant això, la cerca desenfrenada de la competitivitat, motor del nou programa de governança 2024-2029 de la Comissió, corre el risc de perpetuar una carrera a la baixa a la recerca de mà d’obra i materials barats i de posar en perill el manteniment de les persones treballadores a la UE i a l’estranger. Si la maximització dels beneficis continua prevalent sobre les proteccions socials i mediambientals, la competitivitat continuarà recompensant exclusivament als posseïdors de capital mentre empobreix a les persones treballadores, consumidores i a les nostres societats. No és sorprenent, però sí alarmant, que Mario Draghi i la Presidenta de la Comissió semblin reciclar els arguments esgrimits pels grans grups de pressió empresarials.

Per a les treballadores i els treballadors que confeccionen la roba que es ven al mercat de la UE, regular les cadenes de valor de les grans marques i fabricadores és una qüestió de supervivència. Les directives CSDDD i CDSR tenen el potencial d’oferir-los una oportunitat de transparència, protecció i reparació.

La xarxa internacional Campanya Roba Neta (CCC per les seves sigles en anglès) insta la Comissió a no fer-se enrere en una legislació històrica que ofereix esperança a les persones treballadores i a les seves comunitats a tot el món, i la transposició i l’aplicació de la qual ja han començat. Les normes de sostenibilitat estan orientades al futur i seran essencials per a garantir cadenes de valor resilients, sostenibles i justes, una opinió compartida per experts, la societat civil, els defensors dels drets humans, les institucions de Nacions Unides, la ciutadania de la UE i les empreses per igual. La CCC es congratula que la Comissió hagi iniciat ràpidament el procés de consulta pública sobre les directrius de la Directiva i anima a les Comissàries i els Comissaris competents a continuar treballant en la normativa.

 

També et pot interessar

A quin preu?

A quin preu?

per Eva Kreisler (coordinadora de la Campaña Ropa Limpia a Espanya). Font: El País La fàbrica del Pakistan que es...

Pin It on Pinterest

Share This