Més de 50 organitzacions demanen a marques, governs i empresaris de Bangladesh i Sri Lanka que protegeixin les treballadores

01/setembre/2021 | Notícies

La vida de les persones treballadores de la confecció es posa en risc si se’ls eximeix de mesures de tancament i se’ls fa treballar a ple rendiment a les fàbriques de confecció per atendre les comandes de marques amb seu a països amb altes taxes de vacunació. Actualment veiem aquesta pràctica a Sri Lanka i Bangladesh durant l’onada de la variant delta. Més de 50 organitzacions de tot el món insten a les marques, els governs i les empreses a prendre mesures immediates.

CARTA OBERTA

Al govern i les organitzacions d’empresaris de Sri Lanka i Bangladesh i totes les marques de roba que es proveeixen de la confecció realitzada a Bangladesh i/o Sri Lanka,

L’onada actual de Covid-19 i la propagació de la variant Delta al sud d’Àsia està provocant un augment dels casos greus i morts a Sri Lanka i Bangladesh. A l’agost, Bangladesh va registrar una taxa positiva del 20% i la xifra de morts més gran fins ara, mentre que Sri Lanka doblar les seves taxes d’infecció i mortalitat.

Com que els dos països són exportadors clau de peces de vestir, les persones treballadores de la indústria de la confecció, que tenen poc accés a la infraestructura mèdica o a les vacunes, han estat especialment afectades, i han rebut poc suport en caure malaltes. Per raons econòmiques, els governs d’ambdós països van excloure les treballadores de la confecció de les restriccions sanitàries de confinament, classificant-los com a treballadores essencials; per tant, han de treballar en fàbriques massificades on el virus es pot propagar fàcilment.

Malgrat les constants crides dels sindicats i els defensors internacionals del treball des del començament de la pandèmia, ni els governs nacionals, ni els responsables de les fàbriques locals, ni les marques internacionals de roba que es proveeixen a Bangladesh i Sri Lanka han actuat per proporcionar a les treballadores les proteccions adequades de seguretat, i programes de salut que permetrien a les treballadores quedar-se a casa.

El fet de no donar prioritat a la seguretat i la salut de les treballadores obliga a triar entre entrar a una fàbrica sense accedir als EPI necessaris, amb un distanciament social inadequat, i amb proves i vacunes mínimes, o enfrontar-se a la ruïna econòmica sense ingressos ni beneficis socials. És insostenible que les treballadores de Sri Lanka i Bangladesh hagin de triar entre la mort o la pèrdua del lloc de treball.

Com a sindicats que representen treballadores de Sri Lanka i Bangladesh i defensors internacionals del treball, fem una crida als responsables de les fàbriques, als governs nacionals i a les marques internacionals de roba, perquè es coordinin per:

• Incloure la indústria de la confecció en els confinaments per protegir la ciutadania de la Covid-19 i evitar la producció de peces de vestir amb el pretext de continuar els serveis essencials;

• Ampliar la vacunació i les proves a les treballadores de la confecció allà on s’estigui treballant;

• Implementar les normes de protecció de la salut i la seguretat en el treball (SST) de l’OIT i les directrius del Consorci per als Drets de les Persones Treballadores per un control eficaç de les infeccions a les fàbriques de peces de vestir, amb especial atenció als equips de protecció individual (EPI), el distanciament físic, el dret de retirada enfront del perill, i els mecanismes de participació de les treballadores, i adaptació dels sistemes de transport on sigui necessari;

• Garantir que les treballadores que es veuen obligades a absentar-se del treball a causa de les noves restriccions de la Covid-19 continuen cobrant el salari íntegre d’acord amb les exigències de la campanya ‘Paga a les teves treballadores’ (#PayYourWorkers);

• Permetre que les treballadores rebutgin voluntàriament treballs insegurs, i no excloure aquelles qui parin de treballar per riscos vinculats a la Covid-19 dels drets i prestacions d’atur, acomiadament o altres drets i prestacions econòmiques, o penalitzar-los amb pèrdues de contractes o treball quan la crisi disminueixi.

Això significa que:

• Els governs nacionals han d’ampliar les proves i la vacunació de les treballadores de la confecció, permetre la posada en quarantena, augmentar els requisits d’allunyament social de les fàbriques, i per tant, reduir el percentatge de treballadores permeses a cada fàbrica i ordenar que totes cobrin el salari complet durant els tancaments. A més, els governs haurien d’incloure el sector de la confecció als tancaments nacionals i aplicar les normes dels seus tancaments de manera equitativa per protegir les treballadores de la confecció durant la pandèmia.

• Les marques de roba han d’ampliar els terminis de lliurament de les comandes durant els tancaments per permetre la reducció de la plantilla o els tancaments temporals de les fàbriques necessaris per protegir les treballadores. Les marques han de vigilar les fàbriques dels seus proveïdors per garantir, juntament amb els seus proveïdors, que les treballadores que confeccionen la roba ho puguin fer de manera segura i que, les treballadores qui no puguin anar a treballar per complir amb les mesures de seguretat rebin el seu salari íntegrament. Tot i que aquesta carta se centra a Bangladesh i Sri Lanka, atesa la crisi immediata actual, les marques de roba han de fer la seva diligència deguda controlant la seguretat i el pagament de les treballadores durant la pandèmia a tots els països d’on es proveeixen, per garantir que les treballadores no hagin d’arriscar la vida per completar les comandes de les marques.

• Els propietaris de fàbriques han de complir tots els nous mandats sanitaris, inclòs el de garantir que les treballadores tinguin accés als EPI i puguin treballar amb una distància segura. A totes les treballadores se’ls ha d’abonar el salari íntegre durant els tancaments.

Aquests passos són accions necessàries que han de prendre les marques internacionals, els governs nacionals i els responsables de les fàbriques locals per protegir la vida i els mitjans de subsistència de les treballadores de les quals treuen profit. Com que es tracta d’un assumpte urgent, us demanem que prengueu mesures immediates per garantir que els passos anteriors s’implementin sense més dilació.

Atentament,

Sri Lanka
Ceylon Bank Employees’ Union
Ceylon Federation of Trade Unions
Commercial & Industrial Workers Union
Dabindu Collective
Free Trade Zones & General Service Employees Union
National Union of Seafarers Sri Lanka/The Progress Union
Solidarity Center
Sri Lanka Nidahas Sewaka Sangamaya
StandUp Movement Lanka
United Federation of Labour
Women’s Centre Sri Lanka

Bangladesh
Akota garment workers federation
Bangladesh Centre for Workers Solidarity (BCWS)
Bangladesh Garment & Industrial Workers’ Federation (BGIWF)
Bangladesh Mukto Garment Sromik Union Federation (BIGUF)
Bangladesh Revolutionary Garments Workers Federation (BRGWF)
Garment Sramrk Sonhohiti Federation/Garment Workers Solidarity Federation (GSSF/GWSF)
National Garment Workers Federation (NGWF)

International civil society
Association of Conscious Consumers/Tudatos Vásárlók Egyesülete, Hungary
Campagna Abiti Puliti, Italy
cum ratione, Germany
CCK / Clean Clothes Kampagne Austria
Clean Clothes Campaign International Office
Collective for Social Interventions, Bulgaria
Comhlamh, Ireland
Coordinamento nord sud del mondo, Italy
Corporate Accountability Lab
Fair, Italy
Fair Action, Sweden
FEMNET e.V.
Gender Alliance for Development Center, Albania
Gewerkschaft PRO-GE, Austria
GLOBAL 2000, Friends of the Earth Austria
Informationsgruppe Lateinamerika – IGLA, Germany
Kampagne für Saubere Kleidung, Germany
Labour behind the Label, UK
Labour Education Foundation, Pakistan
Maquila Solidarity Network
NaZemi, Czech Republic
No Sweat, UK
Open Gate – La Strada Macedonia
PayUpFashion Coalition, US
Project Cece, Netherlands
Remake, US
Schone Kleren Campagne, Netherlands
Sertac Sunman Export, Turkey
SOMO, Netherlands
Stitched Up Community Benefit Society, UK
Südwind, Austria
Traidcraft Exchange
United Steelworkers, Canada
WageIndicator Foundation
War on Want, UK
WORKERS ASSISTANCE CENTER, INC., Philippines
Worker Rights Consortium
Workers United – SEIU, US
Yaung Chi Oo Workers Association, Myanmar

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This