El 24 d’abril de 2013, l’edifici Rana Plaza de Bangladesh es va esfondrar i va matar 1.138 persones. La majoria d’elles treballaven en una de les fàbriques de roba que albergava aquest edifici manifestament insegur. Avui recordem als qui van sofrir en primera persona aquesta terrible tragèdia evitable, així com a les famílies dels qui no van sobreviure. Nou anys després, continuem lluitant per exigir que les fàbriques siguin llocs segurs, ja que algunes marques de roba i tèxtils continuen negant-se a prioritzar la seguretat dels qui produeixen per a elles.
Des de la xarxa de la Campanya Roba Neta fem una crida a les empreses perquè signin l’Acord Internacional per a la Salut i la Seguretat en el Sector Tèxtil i de la Confecció. Pots sumar-te tu també fent clic en aquest enllaç.
Actualment, 171 marques que es proveeixen a Bangladesh han signat aquest acord, inclosos gegants de la moda ràpida com H&M, Inditex i Fast Retailing (UNIQLO). Altres grans marques com Levi’s i IKEA, s’han negat a adherir-se al programa i a costejar-lo, però continuen proveint-se de les fàbriques que estan sent millorades per aquest programa. La nostra recerca sobre aquestes fàbriques mostra com totes dues marques s’han beneficiat dels progressos realitzats per un programa que no secunden ni financera ni políticament, aprofitant-se dels esforços d’altres marques.
Encara que IKEA ens ha assegurat que els seus propis sistemes de control funcionen igual o millor que els de l’Acord, la nostra investigació pinta un panorama diferent. La primera inspecció des de l’ensorrament del Rana Plaza va mostrar totes les infraccions de seguretat que el sistema intern d’IKEA havia passat per alt, en una fàbrica on era present des del 2007. Aquestes incloïen la falta de portes contra incendis, la presència de cadenats en algunes de les portes de sortida, així com esquerdes en les parets. La versió de 2008 del programa de supervisió d’IKEA identificava explícitament els cables elèctrics defectuosos com un risc per a la salut i la seguretat, que havia d’evitar-se, però la inspecció de 2014 va corroborar la falta d’aïllament dels cables elèctrics. Molts d’aquests problemes es van resoldre en els anys posteriors, sense que IKEA contribuís al programa que va permetre aquests avanços.
Levi’s porta anys proveint-se en una fàbrica on l’Acord va evitar un possible ensorrament en 2017. L’Acord va obligar els propietaris de la fàbrica a prendre’s de debò les queixes de les persones treballadores, a evacuar l’edifici i a no deixar que les treballadores tornessin fins que l’edifici estigués reforçat estructuralment. Tot això va tenir lloc sense que Levi’s contribuís al sistema que va permetre a aquests treballadors i treballadores pressionar als propietaris de la fàbrica perquè es prenguessin de debò la seva seguretat. Si hagués quedat només sota la supervisió dels sistemes de control intern de Levi’s, aquest edifici podria haver-se esfondrat.
Per garantir la seguretat de les persones treballadores a les fàbriques de roba, és vital que totes les marques que es proveeixen a Bangladesh signin l’Acord com més aviat millor. Per això, des de la xarxa de la Campanya Roba Neta, insistim en la nostra crida a IKEA, Levi’s i a la resta de marques no signants, com Gap, Desigual, Walmart, The North Face o Alcampo, malgrat haver estat compradores d’una de les fàbriques de Rana Plaza en 2013. Perquè els objectius de l’Acord continuïn tenint èxit, és fonamental que la seva execució sobre el terreny es faci de manera eficient i posant en primer lloc els interessos de les persones treballadores.
En commemoració de l’esfondrament del Rana Plaza fa 9 anys, hem sumat forces amb Moda Sostenible BCN, Fashion Revolution España i LaCoordi en la campanya Les vides que vestim. El passat diumenge 24 d’abril ens vam trobar a la Rambla del Raval en memòria de les víctimes de la tragèdia a Bangladesh. L’acte va comptar amb actuacions de batucada, projectes artístics, dansa contemporània i música a càrrec dels Climate Session, per a reclamar justícia social i ambiental al sector tèxtil.
Ajuda’ns a pressionar les empreses perquè signin l’Acord i envia un missatge a les empreses fent clic en aquest enllaç.