-
La nova recerca de Disclose denuncia que les treballadores d’Edison Footwear, fàbrica proveïdora de Decathlon a Bangladesh, cobren 87 € al mes per jornades de 10 hores, 6 dies a la setmana (dades 2020).
El 24 d’abril es compleixen dotze anys de l’esfondrament del Rana Plaza a Bangladesh, una tragèdia que va posar en evidència la cara més fosca de la indústria de la moda. En aquest edifici, més de 1.100 persones van perdre la vida mentre confeccionaven roba per a marques occidentals en condicions de misèria i inseguretat extrema. Tot i que es coneixien els riscos estructurals de l’edifici, la pressió per continuar produint i els salaris de pobresa van obligar les treballadores a entrar igualment a la fàbrica aquell dia. No va ser un accident, sinó una conseqüència previsible d’un sistema que prioritza el benefici per sobre de la vida.
Des de Setem Catalunya i com a representants de la Campanya Roba Neta, denunciem que 12 anys després, les condicions laborals al sector tèxtil de Bangladesh continuen sent inacceptables.
Aquest any, posem el focus sobre Decathlon, una de les marques europees més grans de roba esportiva, que continua incomplint el seu propi codi ètic. Una investigació publicada aquest febrer per Disclose revela que Decathlon contracta proveïdors a Bangladesh que paguen salaris de només 87 euros al mes i obliguen les treballadores a jornades de 60 hores setmanals i només 13 dies de vacances anuals pagades. (dades de 2020). És un salari legal, però no un salari digne – haurien de guanyar tres vegades més, és a dir, 21.000 takas (165 euros) mensuals, per superar el llindar de la pobresa. Segons els documents interns de la marca, una de les seves fàbriques principals a Bangladesh –Edison Footwear– selecciona personal en funció del “cost per minut” i pressiona les treballadores amb ritmes de producció insostenibles.
A més, malgrat les evidències de riscos greus per a la salut i la seguretat a les fàbriques, Decathlon encara no ha signat l’Acord Internacional per la Seguretat i la Salut a les fàbriques tèxtils, un acord legalment vinculant que sí que han signat més de 262 marques internacionals. Aquest acord, creat després del desastre del Rana Plaza, ha permès millorar la seguretat a centenars de fàbriques a Bangladesh i Pakistan gràcies a inspeccions independents i transparents.
Fa 12 anys, els salaris i condicions de misèria de les treballadores del tèxtil a Bangladesh, no van permetre evitar la mort de 1.138 persones per l’esfondrament de la fàbrica Rana Plaza. Necessitem lleis internacionals i acords vinculants que facin que les marques de moda siguin legalment responsables de les treballadores de les seves cadenes de subministrament.
Descarrega material per compartir a les xarxes socials i fer pressió a Decathlon perquè signi l’Acord:
*Recorda etiquetar a @decathlon i @decathlon_espana a Instagram!
Consulta la recerca de Disclose en català:
Informe: Decathlon, la fàbrica tèxtil de treball forçat a Bangladesh