La Plataforma per Empreses Responsables – PER- de la qual forma part SETEM i la Campanya Roba Neta, organitza les jornades “Per una Economia Global Justa i Sostenible” per reivindicar el govern que aprovi una Directiva Europea sobre Diligència Deguda de les empreses en matèria de sostenibilitat, ambiciosa i eficaç, durant la Presidència espanyola del Consell de la UE.
Coincidint amb la primera Trobada de ministres d’Economia i de Finances de la UE, Llatinoamèrica i Carib, que se celebrarà el 15 i 16 de setembre a Santiago de Compostel·la, i que s’emmarca dins de l’agenda de la Presidència espanyola del Consell de la Unió Europea, la Plataforma per Empreses Responsables celebra, els dies 13 i 14 de setembre, les Jornades “Per una Economia Global Justa i Sostenible”.
Es tracta d’unes jornades reivindicatives que es desenvoluparan en diferents localitzacions de la ciutat i el programa d’activitats de les quals, obert al públic fins a completar aforament, comptarà amb la participació de nombrosos agents de la societat civil, així com defensors i defensores dels drets humans i el medi ambient, que urgeixen el Govern d’Espanya a liderar l’aprovació d’una Directiva de Diligència Deguda de les empreses en matèria de sostenibilitat, ambiciosa i eficaç, durant la Presidència espanyola del Consell de la UE.
L’aprovació de la directiva és clau perquè les empreses eliminin pràctiques que promouen el treball infantil, el treball forçós, la contaminació i la degradació mediambiental i significaria un gran pas cap a una economia global justa i sostenible.
En un moment en què estan en curs les negociacions de la futura directiva sota la presidència espanyola cal visibilitzar-ne la importància i fer arribar també als i les ministres europees la necessitat d’adoptar una directiva ambiciosa i eficaç que formi part de la solució per a una economia i un planeta sostenibles en favor de les persones i del medi ambient.
Un canvi normatiu sobre Diligència Deguda, que s’apliqui en la totalitat de la cadena global de valor, que ampliï la llista de sectors considerats d’alt risc, com les institucions financeres i bancàries i que impulsi l’eliminació de les barreres legals per a l’accés de les víctimes a la justícia, és clau en la lluita contra el treball infantil, el treball forçós, contaminació i la degradació mediambiental.
El programa d’activitats de les jornades “Per una Economia Global Justa i Sostenible” començarà el dimecres 13 de setembre amb la projecció del documental “La il·lusió de l’abundància”. Després de la pel·lícula, que mostra la realitat de les víctimes d’abusos corporatius i les vulneracions de drets humans i mediambientals per part d’empreses que operen en les seves comunitats, tindrà lloc un col·loqui en el qual participaran defensors i defensores de drets humans i del medi ambient arribats des de Guatemala, Equador i Colòmbia; i s’aprofundirà en aquests i altres casos d’abusos corporatius.
Els actes continuaran el dijous 14 de setembre amb sessions de debat i reflexió a la Facultat de Filosofia de la Universitat de Santiago de Compostel·la, que comptaran amb la participació de representants de Nacions Unides, eurodiputats, representants de la societat civil, empreses, activistes i sindicats. Sota el nom “Empreses europees a Amèrica Llatina: reptes i oportunitats per a la sostenibilitat social i ambiental”, ofegarà en com les propostes de legislació obligatòria sobre drets humans i deguda diligència ambiental tant a la UE com a Amèrica Llatina poden exercir un paper clau en l’avanç de l’agenda d’inversió sostenible.
Les jornades “Per una Economia Global Justa i Sostenible” finalitzaran amb un acte reivindicatiu de carrer, que tindrà com a protagonista a l'”Estàtua de la Injustícia”. Al voltant d’aquesta figura, que simbolitza les injustícies que pateixen les víctimes d’abusos corporatius, s’habilitarà un espai de concentració i de reflexió, on s’uniran propostes per a un món més just i sostenible.
Les reivindicacions d’aquestes jornades compten amb un ampli suport entre la població. 9 de cada 10 espanyols està d’acord que s’obligui legalment les empreses a prevenir vulneracions dels drets humans i a reduir les seves emissions contaminants*, segons les enquestes de YouGov. Així mateix, més de 100 organitzacions llatinoamericanes i del Carib han sumat forces i demanat a la Presidència espanyola de la UE a través d’una carta conjunta una llei contra els abusos de les multinacionals.
Abusos corporatius en xifres
El 2021, més de 28 milions de persones van experimentar condicions de treball forçós a nivell global, de les quals 4,1 milions de persones són a Europa o Àsia Central. El 63% de les condicions d’explotació laboral tenen lloc en el sector privat.
A més, s’estima que 160 milions de nens i nenes treballen a nivell global. Només als camps de cultiu de cacau a Ghana i Costa d’Ivori treballen 1,5 milions de nens i nenes, realitzant tasques perilloses com manipular productes químics, utilitzar matxets o portar càrregues pesades. La producció³ de cacau en aquests països suposa dos terços de les importacions de la UE.
En l’àmbit mediambiental, la desforestació ha arrasat 43 milions d’hectàrees a tot el món, una superfície equivalent a Califòrnia, sent l’agricultura comercial una de les principals causes.
200 persones defensores de la terra i del medi ambient van ser assassinades el 2021. A Amèrica Llatina, 150 activistes ambientals van ser assassinats, el 40% pertanyien a pobles indígenes.
Sobre Plataforma d’Empreses Responsables
Plataforma per Empreses Responsables és una aliança de 20 organitzacions i plataformes que representa més de 530 entitats socials i una base social de 3 milions de socis: Alboan, Aliança per la Solidaritat-ActionAid, Anesvad, Amnistia Internacional, Associació Pro Drets Humans Espanya, Asufin, Coordinadora d’Organitzacions per al Desenvolupament, Coordinadora Estatal de Comerç Just, Economistes sense Fronteres, Educo, Enllaça’t per la Justícia (Càritas, Cedis, CONFER, Justícia i Pau, Mans Unides i REDES), Entrecultures, Fundació Pau i Solidaritat, Fundadeps, Greenpeace, Mundubat, Observatori de la RSC, Oxfam Intermón, Setem – Campanya Roba Neta i USO. Aquestes entitats treballen de manera conjunta perquè hi hagi legislació sobre diligència deguda en matèria de drets humans i sostenibilitat.