La marca no-Chains serà llançada el 4 de juny proper de manera simultània a Buenos Aires i Bangkok. Les peces, produïdes per les cooperatives La Alameda de l’Argentina i Dignity Returns de Tailàndia, es vendran a tot el món, per promoure el treball en condicions dignes.
A Bangkok i a Buenos Aires transcorren dues històries paral·leles. A la capital tailandesa, treballadors d’una empresa tèxtil es van organitzar per recuperar la empresa en que treballaven, després de la seva tancament, i constituir una cooperativa de costurers. A la capital argentina, immigrants que eren explotats en tallers de costura clandestins es van associar i van crear el seu propis productes.
Totes dues iniciatives s’han unit per elaborar una proposta comú: la creació d’una marca global de peces de vestir que simbolitzi la lluita contra el treball esclau, tant al sud-est asiàtic com a Sud-amèrica. La marca es diu no-Chains-en anglès, sense cadenes-i serà llançada al mercat en forma simultània el 4 de juny vinent. La primera producció serà de remers, estampades amb motius que van ser el resultat d’un concurs internacional de disseny organitzat pel emprenedoria conjunt de les dues cooperatives.
La inèdita aliança entre dos grups de treballadors amb idiomes, costums i creences diferents però amb un mateix objectiu va començar a gestar-se fa poc més d’un any, durant una trobada entre organitzacions socials, sindicals i de drets humans del sud-est asiàtic, al qual van ser convidats representants de la cooperativa argentina.
Les protagonistes de la història són la cooperativa Dignity Returns (la dignitat torna), fundada a Bangkok arran del tancament d’una fàbrica d’indumentària el 2003, i la cooperativa 20 desembre-La Alameda, sorgida a Buenos Aires a partir de la crisi de 2001. Les dues organitzacions van confluir, fa un any, en una trobada convocat pel Centre de Monitorització de Recursos Laborals, una ONG amb seu a Hong Kong que nuclears a organitzacions de 17 països del sud-est asiàtic i que promou el que en aquesta regió s’entén com “treball decent”.
“El desembre de 2008 vam conèixer a la gent de La Alameda en una trobada a Lima, Perú, i pensem que seria molt important l’aportació de la seva experiència en la trobada que teníem previst per al març de 2009 a Bangkok. Allà va ser on es van conèixer amb la gent de Dignity Returns i es van posar d’acord per llançar una marca global “, diu Doris Lee, coordinadora de programes de poblacions del Centre de Monitorització.
Amb l’acord, les dues organitzacions van donar el primer pas per crear una “xarxa global de treballadors costurers”. “L’objectiu, més que obtenir un guany, és que es globalitzi la lluita contra el treball esclau, crear consciència entre els consumidors i els treballadors”, va dir a aquest diari Gustavo Vera, president de la cooperativa La Alameda i un dels promotors de la marca global.
El llançament de la marca global està previst per al 4 de juny, en forma simultània, a les 11 del matí al local de la Alameda, a Buenos Aires, a les 21 a la seu de Dignity Returns, a Bangkok. La idea és que els dos actes estiguin comunicats entre si mitjançant una videoconferència.
A partir d’aquest dia serà a venda la primera sèrie de samarretes de no-Chains, la nova marca, en locals de comerç just de diferents ciutats del món.
Link a l’article original: