Qui som

La Campanya Roba Neta (CRN) és una xarxa d’ONGs, sindicats i organitzacions de persones consumidores que treballem per a millorar les condicions laborals i empoderar a les persones que treballen en la indústria global de la confecció.

La Clean Clothes Campaign no ha deixat de créixer des de la seva fundació als Països Baixos en 1989. En l’actualitat, la xarxa internacional està formada per més de 235 organitzacions que operen en 45 països. A Europa està activa a 17 països. A Espanya, la Campanya Roba Neta està coordinada per la Federació SETEM, amb el suport de la Fundació Isabel Martín.

Volem aconseguir que les condicions de treball siguin equivalents a les establertes per l’Organització Internacional del Treball (OIT) i minimitzar l’impacte de la producció tèxtil sobre el medi ambient.

Atès que un alt percentatge de les persones treballadores de la indústria tèxtil són dones, la CRL integra una anàlisi per gèneres en la seva estratègia. La CRL també té en compte que l’ estructura actual del sector tèxtil mundial es recolza principalment en el sector informal i que s’ utilitza molta mà d’ obra immigrant.

Les organitzacions membre de la xarxa són presents tant en els mercats productors de roba com en els consumidors, la qual cosa ens permet identificar problemes i objectius locals i els transformem en accions globals.

 

Objectius

  • Millorar les condicions laborals en la indústria global de la confecció i el calçat.
  • Empoderar les persones treballadores de la indústria de la confecció.
  • Minimitzar l’ impacte de la producció tèxtil sobre el medi ambient.
  • Augmentar la transparència de les empreses de la moda i de tota la seva cadena de subministrament per poder assignar-los responsabilitat en el respecte dels drets humans.

  • Combatre la desigualtat de gènere i la discriminació sexual que pateixen les persones que treballen en la confecció, la immensa majoria de les quals són dones.

  • Promoure una acció climàtica més àmplia i compromesa amb l’Acord de París en tots els actors de la indústria tèxtil.

Què fem?

  • Investiguem i elaborem informes sobre la realitat oculta en les cadenes de producció de roba per a visibilitzar la situació d’explotació de les treballadores i denunciar males pràctiques corporatives.
  • Conscienciem i mobilitzem a les persones consumidores, facilitant-los informació sobre les condicions en què es produeix la roba i convidant a la mobilització social amb la finalitat d’alçar la veu de les treballadores i aconseguir canvis reals que protegeixin els drets humans en la indústria global de la confecció.
  • Pressionem les empreses perquè es responsabilitzin i s’assegurin que els seus productes es fabriquen en condicions laborals dignes, exigim canvis en les seves pràctiques de compra i accés a justícia en els casos de violació dels drets humans
  • Solidaritat Directa. El treball en xarxa amb sindicats i organitzacions dels països on es produeix la roba per al mercat europeu, ens permet rebre alertes quan es produeixen violacions dels drets humans en fàbriques concretes. Intervenim donar suport directe a les persones implicades en coordinació amb els nostres socis locals. Donem a conèixer les seves denúncies i establim interlocució directa amb les marques o altres actors implicats amb la finalitat de buscar una solució negociada. En ocasions aquests casos són el fruit de campanyes públiques de pressió.

Pin It on Pinterest

Share This