La indústria del calçat ha de sortir de l’ombra: les marques han d’assumir la seva responsabilitat en relació a les condicions de treball dels seus proveïdors
La campanya Canvia De Sabates publica avui un informe que avalua les respostes de 23 empreses europees, incloses tres de l’Estat espanyol, en ser enquestades sobre quines mesures adopten per garantir el respecte dels drets humans en les seves cadenes de producció de calçat.
L’informe (en castellà) i la fitxa tècnica que l’acompanya amb el títol “Drets Laborals Trepitjats: una instantània sobre les actuacions de Deguda Diligència en Drets Humans de 23 empreses de la indústria mundial del calçat” pretenen proporcionar un recurs tant per als consumidors i les consumidores com per a les empreses amb la finalitat de catalitzar millores en les condicions de treball.
Al món es produeixen cada any 24.000 milions de parells de sabates. La major part de la producció, que inclou processos intensius en mà d’obra i perillosos per a la salut i la seguretat, es du a terme a l’Àsia (88%), a països de baixos salaris i mercats laborals desregulats. Les condicions de treball i de vida de les persones que realitzen aquesta producció es veuen afectades directament per les pressions sobre els preus i els temps d’entrega que les marques exerceixen sobre les seves proveïdores.
Els Principis Rectors sobre Empreses i Drets Humans de les Nacions Unides insten específicament a les empreses, les operacions de les quals plantegen riscos d’impactes greus sobre els drets humans, a actuar amb la deguda diligència per identificar, prevenir i mitigar aquests riscos. Així i tot, l’informe mostra com la majoria d’empreses trasllada la responsabilitat d’abordar aquests impactes als seus proveïdors de cuir i calçat amb molt escassa col·laboració a l’hora de mitigar i corregir vulneracions dels drets humans.
“Ens ha sorprès comprovar la poca atenció que fins ara les empreses de calçat han dedicat a conèixer en quines condicions laborals es produeixen les seves sabates. El grau d’opacitat és encara major que a la indústria de la roba. De les 23 empreses contactades, 11 van optar per no respondre al qüestionari enviat per Canvia De Sabates, entre elles Camper, i fins i tot les que sí que ho van fer tenen un ampli recorregut de millores a realitzar en matèria de transparència, llibertat d’associació i negociació col·lectiva i pagament de salaris dignes”, declara Eva Kreisler, de SETEM, coautora de l’informe.
El contingut de l’informe que publiquem avui serà traslladat a un portal web en diversos idiomes properament per tal que pugui ser fàcilment consultat per totes les parts interessades. La campanya Canvia De Sabates espera així que les empreses de calçat es posin al dia amb la seva responsabilitat social, ofereixin garanties de respecte als drts humans i laborals allà on sigui que operen i rendeixin comptes sobre les seves actuacions.