Deu anys després de la signatura d’un pacte pioner sobre seguretat a les fàbriques, les grans marques de moda encara es neguen a adherir-s’hi

15/maig/2023 | Notícies, Seguretat i salut

Fa deu anys, les empreses de la confecció, obligades a actuar per l’ensulsiada de la fàbrica de Rana Plaza, van signar finalment un acord vinculant amb federacions sindicals locals i mundials i organitzacions de la societat civil com a testimonis per a protegir les persones que treballen en la indústria de la confecció de Bangladesh. Ara, la tercera iteració del programa compta amb el suport de gairebé 200 marques i la labor de salvar vides s’està estenent al Pakistan. No obstant això, continua havent-hi marques que no donen suport a la seguretat a les fàbriques amb la millor norma de la indústria, d’eficàcia provada.

Per això, l’Acord Internacional sobre Seguretat i Salut en la Indústria Tèxtil i de la Confecció, que expira l’octubre de 2023, ha de ser succeït per un nou acord negociat, d’almenys 10 anys de durada, que salvaguardi tots els elements que van permetre el seu èxit: exigibilitat jurídica internacional per a les marques, total transparència dels avanços en la remediació de les fàbriques, repartiment equitatiu del poder entre empreses i sindicats en totes les estructures de govern i testimonis de la societat civil. Amb motiu del desè aniversari de l’ensulsiada del Rana Plaza, el mes passat, la Campanya Roba Neta es va associar amb Remake i la plataforma de peticions Eko per a instar una desena de marques a signar l’Acord. Esperem que totes les marques signants actuals es comprometin amb aquest nou acord.

Una dècada després, continuen sense signar
Amb motiu del desè aniversari de l’esfondrament del Rana Plaza, el mes passat, la Campanya Roba Neta es va associar amb Remake i la plataforma de peticions Eko per a instar una desena de marques a signar l’Acord. Aquesta petició, dirigida a Levi’s, IKEA, Decathlon, Amazon i altres marques que no s’han adherit a l’Acord, ha estat signada per més de 63.000 persones, xifra que augmenta cada dia.

Aquestes marques irresponsables es neguen rotundament a donar prioritat a la seguretat de les persones que treballen en tota la seva cadena de subministrament i, en el seu lloc, continuen recorrent a auditories dirigides per empreses que no sols no van evitar l’ensulsiada del Rana Plaza, sinó tampoc les desenes de morts massives que es van produir a Bangladesh abans de 2013. Aquest grup de marques inclou fins i tot a aquelles les etiquetes de les quals es van trobar entre els enderrocs del Rana Plaza: JC Penney, Walmart, The Children’s Plau i la cadena de supermercats francesa Auchan, que va signar els dos primers acords de l’Acord, però va optar per no garantir una cadena de subministrament segura en 2021. El mes passat es van trobar les etiquetes d’Auchan en una fàbrica incendiada i esfondrada al Pakistan, juntament amb les de Hampton by Hilton i Dunnes Homes.

Aquest tràgic incident en el qual van morir quatre persones il·lustra la urgència de garantir la ràpida aplicació del programa de l’Acord al Pakistan, després de la decisió d’ampliació adoptada al desembre de 2022. Les marques internacionals signatàries de l’Acord han de signar per separat l’Acord del Pakistan perquè les seves fàbriques proveïdores al Pakistan s’acullin al programa, la qual cosa ja han fet 55 marques líders. Entre elles es troben les espanyoles Inditex, El Corte Inglés i Mango (aquesta última ho va fer a primers de maig de 2023). Però algunes marques que s’han compromès a fer que les fàbriques siguin segures a Bangladesh estan deixant les fàbriques del Pakistan al marge. Boohoo, Very Group, Lidl, Missguided, Esprit, Kid ANSA, Matalan, Target Austràlia, Fruit of the Loom i New look tenen nombrosos proveïdors al Pakistan, però encara no han signat l’Acord del Pakistan.

Totes les empreses que es proveeixen a Bangladesh i el Pakistan i que encara no s’hagin adherit a l’Acord Internacional ni a l’Acord del Pakistan per a la salut i la seguretat en la indústria de la confecció i el tèxtil, han de fer-ho a la major celeritat possible si realment es preocupen per les condicions laborals en les quals es confeccionen les seves peces.

El president de la Federació Nacional de Treballadors de la Confecció de Bangladesh, Amin Amirul Haque que denunciat que encara moltes marques que es proveeixen a Bangladesh no han signat l’Acord Internacional. “Com a activista de les persones que treballen en la indústria de la confecció de Bangladesh o del Sud global, insto a totes les marques que signin l’Acord Internacional perquè a Bangladesh i altres països productors tota la cadena de subministrament sigui segura per als treballadors.”, ha assenyalat al respecte.

Per la seva banda, Zehra Khan, secretària general de la Federació de Treballadores a domicili s’ha mostrat optimista que l’Acord s’hagi estès al Pakistan, però ha alertat que aquest només pot ser eficaç si totes les grans marques que es proveeixen al Pakistan s’uneixen al programa. “Per això instem a totes les marques de roba i tèxtil al fet que es preocupin per la seguretat i la salut dels treballadors que confeccionen les seves peces al Pakistan i signin l’Acord del Pakistan”, ha demanat.

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This