11 anys després de l’esfondrament de Rana Plaza a Bangladesh (24 d’abril 2013), on van morir 1.138 treballadores, les fàbriques de la confecció són més segures, però persisteixen les causes profundes de la tragèdia.
Per aquest motiu, la Campanya Roba Neta ha organitzat actes reivindicatius a Barcelona, Granada, Pamplona, Vitòria-Gasteiz i Madrid per a exigir a les empreses que no han signat l’Acord Internacional, com Decathlon, que el signin.
L’accident va ser provocat per un conjunt d’irresponsabilitats per part de les marques: van ignorar les perilloses condicions de les fàbriques, els salaris de misèria i, sobretot, les restriccions per a organitzar-se col·lectivament. S’han aconseguit avanços sense precedents perquè les fàbriques siguin més segures, però la brutal repressió dels drets de les treballadores continuen sense garantir el respecte dels drets laborals bàsics.
200 empreses ja l’han signat, però hi ha empreses que encara no s’han sumat a l’Acord Internacional. Activistes s’han organitzat per a exercir el seu dret com a persones consumidores i han provocat una allau de reclamacions, mitjançant cartes de queixa o suggeriment a les botigues físiques del centre de Barcelona. L’acció continuarà fent pressió a les marques a les xarxes socials. El missatge de les consumidores és clar: “no volem comprar roba fabricada sense les condicions de seguretat mínimes a les fàbriques, i les marques han de fer-se’n responsables”.
Més informació sobre Rana Plaza i l’Acord Internacional.
*NOTA IMPORTANT. Segons l’última actualització del llistat d’empreses signatàries de l’Acord Internacional, el grup Tendam, propietari de Cortefiel, Pedro del Ferro, Springfield o Women’Secret està ja entre les marques signants de l’Acord Internacional i l’Acord del Pakistan. Però no han firmat encara l’Acord de Bangladesh.