La nova farsa de Gap i Walmart

12/juliol/2013 | Notícies

Wal-Mart i Gap, dues empreses que no han pogut evitar les nombroses morts de treballadores i treballadors a Bangla Desh, van anunciar l’11 de juliol de 2013 un pla d’auditoria de fàbrica corporativa de gestió, un altre a la llarga sèrie de programes d’auditoria corporativa ineficaços que aquestes empreses han promocionat durant anys. Wal-Mart i Gap juntament de moltes marques dels EUA s’han negat a signar l’Acord per a la seguretat a les fàbriques tèxtils de Bangla Desh, un programa de seguretat necessari amb més de setanta marques signants de més de quinze països. Walmart, Gap i les empreses que han optat per unir-se a ells, no estan disposats a comprometres amb un programa on han de mantenir les promeses que van fer a les persones treballadores i acceptar la responsabilitat financera per assegurar que les seves fàbriques siguin segures. En el seu lloc, ofereixen un programa que imita l’Acord en la teoria, però que omet els punts importants perquè sigui significatiu. Expliquem detalladament a continuació per què aquest Pla no compleix les necessitats mínimes de l’Acord per a la Seguretat de les fàbriques tèxtils de Bangla Desh que han desenvolupat sindicats internacionals, locals, amb el suport d’organitzacions pels drets laborals com és el cas de Campanya Roba Neta.

“El programa de Walmart i de GAP no és res de nou. Es tracta de les mateixes estratègies d’autoregulació que les marques i els minoristes han estat utilitzant durant anys a Bangla Desh, on han mort milers de treballadores. No té firmes que representin les persones treballadores, el que significa que no hi ha intenció clara de complir l’acordat. Més de 70 empreses han signat l’Acord per a la seguretat de les fàbriques Bangla Desh, GAP i Walmart parlen de “cooperació” i “unir forces” amb l’acord, però es neguen a signar el ja existent, perquè no volen que tingui responsabilitat legal. Ja ha passat en altres ocasions i es trenca quan el tema deixa de ser focus d’atenció. Les treballadores i treballadors mereixen poder tenir contacte amb les marques a quí estan fent la seva roba per demanar comptes”.

1. Aquest és un programa desenvolupat i controlat per empreses no per sindicats o organitzacions a favor dels drets laborals. No són part de l’acord representants de treballadores i no tenen poder de decisió en la seva execució.

2. Sota l’esquema de Gap / Walmart, les marques i els minoristes no estan obligades a pagar un cèntim per a la remodelació i reparació de les seves fàbriques a Bangla Desh. Les empreses només tenen l’obligació de pagar les taxes administratives per cobrir un programa de formació, despeses generals, etc. A part d’això, no hi ha obligacions financeres. L’única ajuda per a la millora de la seguretat que fa referència seria en format de préstec i seria voluntari, no obligatori “. No obstant això en l’Acord impulsat per Campanya Roba Neta, les marques i els minoristes estan obligats a garantir tots els fons necessaris per cobrir el cost de les renovacions i reparacions en totes les fàbriques cobertes. Això no és una promesa voluntària, sinó un compromís d’obligat compliment, l’obligació de complir. Les prioritats de Walmart, Gap i els seus aliats estan clares. Amb l’acord de GAP i Walmart la majoria de treballadors i treballadores continuaran treballant en fàbriques perilloses.

3. En el pla de Walmart / Gap, les marques i els minoristes controlen les inspeccions de la fábrica. Las marques i els minoristes elegeixen els auditors, paguen als auditors, i el control de les inspeccions. Tot això ens sona a la Responsabilitat Social Corporativa que durant els últims anys s’ha demostrat ineficaç. El pla de Walmart / Gap preserva el model que ha fracassat treballadors durant anys i ha portat a quasi dos mil morts a Bangla Desh.

4. Aquesta “Aliança” de marques de roba i minoristes imposa unes obligacions als seus membres – i el que s’imposa és inaplicable. Sota els termes de la “Aliança”, qualsevol empresa pot abandonar-la quan vulgui. L’única pena per fer-ho és que l’empresa pague una part o la totalitat de les seves despeses administratives, en funció de la rapidesa amb que decideix deixar de formar part de l’acord. El càstig per abandonar aquest pla seria de 5 milions de $ quan Walmart té ingressos superiors als 400.000.000.000 de $. Aquesta sanció és un cost mínim. Això confirma el que defensors dels drets laborals han predit des de fa temps: que Wal-Mart, Gap i empreses com elles simplement no volen fer promeses permanents. El que volen és fer promeses ara en un moment de gran impacte mediàtic i que puguin abandonar-lo quan els convingui, amb un cost simbòlic. Per contra en l’Acord impulsat per Campanya Roba Neta, representants dels treballadors i treballadores tenen el poder d’iniciar accions legals contra les empreses que no compleixin amb les seves obligacions. Al contrari que l’Aliança de Walmart / GAP on les persones treballadores només poden comunicar les seves preocupacions, sense cap tipus de poder d’acció.

5. En l’Acord per a la seguretat de les fàbriques tèxtils de Bangla Desh, les mateixes treballadores tenen dret a rebutjar el treball que pugui ser perillós, inclòs el dret a negar-se a entrar en un edifici perillós. Arran de la tragèdia de Rana plaza (on se’ls va obligar a treballar en un edifici a punt d’esfondrar) és de vital importància la protecció d’aquest dret per part de totes les empreses que fan negocis a Bangla Desh. No obstant això, el pla de Walmart / Gap no fa cap menció al dret dels treballadors i treballadores a negar-se a realitzar treballs perillosos, donant als directors de la fàbrica el poder d’obligar a aquestes persones a continuar treballant en condicions insegures.

A més dels defectes fonamentals abans esmentats del pla Walmart / GAP, és important tenir en compte els antecedents d’aquestes empreses: les tragèdies que han succeït a les seves fàbriques proveeidores i les promeses no complertes que han fet. Walmart ha estat a Bangladesh des de fa gairebé un quart de segle, i ha insistit any rere any que estava treballant durament per protegir els drets i la seguretat dels treballadors i treballadores. No obstant això, l’empresa mai va realitzar una sola inspecció de seguretat contra incendis o per la seguretat de l’edifici fins a aquest any. Gap va anunciar, fa gairebé un any, un programa suposadament sòlid i complet per revisar i remodelar totes les seves fàbriques a Bangla Desh. A dia d’avui, no ha comentat ni un sol exemple d’una fàbrica que ha estat remodelada per a la seva seguretat. Per tant Gap i Walmart no tenen cap credibilitat.

Comparativa entre els dos acords

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This