Guia per a vestir sense esclavitud: sigues mecenes d’aquest nou projecte

25/gener/2012 | Notícies

Col·labora a partir de 10€!

Saps d’on ve la roba que portes? Sabíes que milions d’obreres al món treballen per grans firmes de moda a canvi de salaris de misèria? Saps que les treballadores de Bangla Desh que fan la roba per marques com H&M, Zara o Benetton, no cobren més de 35€ mensuals i que treballen més de 60 hores a la setmana? Des del 1991 la Campanya Roba Neta denuncia les condicions d’explotació que viuen les treballadores de la indústria de la confecció. A través d’una xarxa de més de 300 organitzacions arreu del món, la campanya fa pública l’explotació que s’amaga darrera “les últimes tendències de la moda” i dona a suport a les organitzacions de treballadores i de treballadors que, dia a dia, s’organitzen per defensar els seus drets laborals.

QUI SOM?
La Campanya Roba Neta és liderada a l’Estat espanyol per SETEM des del 1997. En aquest temps s’han teixit llaços de solidaritat amb organitzacions de persones treballadores del Marroc, d’Amèrica Llatina i d’Àsia, a banda de treballar conjuntament amb les altres 15 plataformes estatals actives a la resta d’europa.Una part del treball de la CRN és la recerca i la difusió de les pràctiques de les grans empreses.

EL PROJECTE
Fins a l’actualitat, s’han publicat tres Guies per al consum crític de roba (al 2002, 2006 i 2011) que han servit per pressionar a les marques (en especial a les espanyoles) i per facilitar a les persones consumidores aquella informació sistematitzada que es genera a partir del nostre treball diari amb les obreres de la confecció.

L’actual projecte ens permetrà editar la publicació Guia per a vestir sense esclavitud (llibre en format paper i electrònic) que posarà a disposició del públic:

  • Informació actualitzada de les pràctiques de les principals firmes de moda europees: Inditex (Zara, Bershka, Stradivarius, Pull&Bear…), Mango, Cortefiel, H&M, C&A, Levi’s…
  • Anàlisi de les “falses alternatives”: les trampes per utilitzar la responsabilitat social com a marketing.
  • Recollida i sistematització d’alternatives de consum de roba a l’Estat espanyol. Botigues de segona mà, fabricants i dissenyadors/es locals, empreses de moda ètica, mercats d’intercanvi…

El procés d’elaboració de la Guia es podrà seguir a través d’un bloc participatiu en la que consumidors i consumidores puguin fer preguntes i aportar continguts, idees i alternatives.

Tant la guia com el bloc es realitzaran sota llicència Creative Commons 3.0 i en Castellà i Català.

PER QUÈ DONAR SUPORT A AQUEST PROJECTE?

1.Perquè necessitem la màxima independència per investigar les pràctiques de Zara, Cortefiel o El Corte Inglés amb rigor i sense que ens condicionin institucions finançadores.

2. Perquè cada cop som més les persones que no volem ser còmplices de l’explotació de les treballadores de la Xina, Bangla Desh o Marroc, però tampoc ho tenim fàcil per identificar les alternatives.

3. Perquè hi ha alternatives però no tenen el poder de les grans marques per donar-se a conèixer.

4. Perquè si ningú limita les actuacions de les grans firmes de moda, les persones consumidores hem de tenir eines generar canvis i exigir justícia i transparència.

Col·labora!

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This