Més de 1000 treballadores al carrer sense indemnitzacions i amb salaris impagats

25/juliol/2015 | Notícies

Reclamem al govern de Bangladesh i a la cadena alemanya Aldi que compensi aquestes persones després del tancament sobtat de les fàbriques on treballaven

La Campanya Roba Neta demana al govern de Bangladesh i a la cadena alemanya Aldi que prenguin mesures immediatament per garantir els mesos de salaris impagats a més de 1.000 treballadores de les fàbriques Swan Garment i Swan Jean que s’han quedat sense feina després del tancament sobtat i il·legal de les fàbriques el passat mes d’abril. Les treballadores de Swan estan portant a terme una acampada davant del Club de Premsa Dhaka des de l’11 de juliol per exigir l’acció del govern de Bangladesh i es reuniran amb el ministre de Treball a finals d’aquesta setmana per discutir les seves demandes.

Swan Garment i Swan Jean són ambdues propietat del Grup Swan, que també posseeix altres tres fàbriques a la zona de Dhaka.  Grup Swan té publicada a la seva web un llistat de clients que inclou marques europees com Lidl, Bestseller, Dunnes i Walmart. Les treballadores asseguren que estaven produint per Aldi, Piazza Itàlia i Motivi els mesos abans del tancament.

Després de gairebé tres dècades operant a Bangladesh sembla que Swan Group va començar a tenir dificultats econòmiques l’any 2014, quan molts dels seus compradors van retirar les seves comandes i les fàbriques van començar a dependre de la subcontractació per mantenir el seu negoci. El gener de 2015, la fàbrica va deixar de pagar salaris. El propietari xinès de Grup Swan, Ming Yuen Hon (Toby), va tractar de fugir del país el 9 d’abril, però les treballadores ho van impedir esperant-lo a l’aeroport i portant-lo de tornada a la fàbrica. Aquesta acció va obligar a Hon a pagar almenys un mes de salari a les treballadores, però el 10 d’abril les dues fàbriques es van declarar tancades il.legalment. Segons la seva família, Hon es va suïcidar a les setmanes següents.

Les treballadores han participat en diverses manifestacions des del 19 d’abril per exigir els seus salaris pendents i exigir que les fàbriques es tornen a obrir. Temen que el seu destí sigui el mateix que el de les treballadores de Tuba Group, quan l’any passat es van veure obligades a fer vaga de fam per exigir els salaris i les bonificacions que se’ls devia.

Ara, i des del 12 de juliol, centenars de treballadores  participen en una assentada permanent fora del Club de Premsa de Dhaka i nombroses treballadores han resultat ferides per la policia al intentar dispersar les manifestants per la força. Fins ara, el Ministeri de Treball i la BGMEA han promès que es prendrien mesures per resoldre el problema dels salaris pendents, però les treballadores continuen esperant els diners que se’ls deu.

“Com és habitual, quan tractem de defensar a les treballadores ens troben amb la repressió policial. Moltes treballadores han resultat ferides per la policia durant la nostra protesta “, diu Joly Talukder, Secretari General del Garment Workers Trade Union Centre de Bangladesh.  “Les treballadores s’han manifestat de forma contínua dia i nit, fins i tot enmig de les fortes pluges. El govern està ignorant la protesta i l’estat de les treballadores, i no ha pres cap mesura per complir amb la demanda legal de pagar els salari endarrerits”, explica Talukder.

El problema dels tancaments sobtats i il·legals de fàbriques de roba està creixent a Bangladesh, en bona part a causa dels canvis en la indústria provocats per l’ensorrament del Rana Plaza. Aquests tancaments estan deixant milers de treballadores aturades i privades de la indemnització per acomiadament que els correspon legalment. Fins a la data, no hi hagut cap esforç per part del govern de Bangladesh o les marques internacionals per assegurar que les treballadores no es quedin sense els salaris i els beneficis que se’ls deu.

“Swan Garment és només una més de les moltes fàbriques que han tancat de forma il·legal a Bangladesh en l’últim any. Com sempre, són les treballadores qui es queden sense res”, diu Samantha Maher de la Campanya Roba Neta. “És inacceptable que un cop més siguin les treballadores qui paguin la mala gestió de la fàbrica, les comandes impossibles per part de les marques i la passivitat del govern. Instem Aldi i el Ministeri de Treball que garanteixi justícia per als treballadors Swan”, conclou Maher.

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This