Segons ha revelat un nou informe de la Campanya Roba Neta, H&M incompleix amb els terminis marcats per millorar la seguretat de les seves fàbriques proveïdores a Bangladesh posant en risc la vida de milers de treballadores. Signa la petició online.
L’informe “Avaluació del Compliment d’H&M amb el Pla d’Acció de Seguretat per Proveïdors Estratègics a Bangladesh” publicat per la Campanya Roja Neta juntament amb les organitzacions International Labour Rights Forum, Maquila Solidarity Network i Workers Rights Consortium, dóna compte del nivell de progrés d’H&M a l’hora de corregir les deficiències de seguretat trobades a les seves fàbriques proveïdores a Bangladesh. L’anàlisi s’ha realitzat a partir de les inspeccions i els Plans d’Acció Correctius (CAP per les sigles en anglès) que ha portat a terme i posat a disposició del públic l’Acord per a la Seguretat d’edificis i contra incendis.
H&M, pressionat per l’opinió pública, va signar aquest acord al maig de 2013, un mes després de l’esfondrament de l’edifici Rana Plaza que es va cobrar 1138 vides i va ferir de gravetat a més de 2000 treballadores i treballadors. El Rana Plaza albergava 5 fàbriques de roba i es va desplomar el 24 d’Abril de 2013. És la tragèdia més greu ocorreguda en la història de la indústria tèxtil. “L’Acord per a la Seguretat en edificis i contra incendis”, va ser dissenyat i promogut per una coalició internacional d’organitzacions entre elles la Campanya Roba Neta, els sindicats globals i els bengalins, amb la finalitat de millorar la seguretat en les fàbriques de roba de Bangladesh . A dia d’avui ha estat signat per més de 200 empreses internacionals.
L’informe (de moment només disponible en anglès) mostra que H&M ha incomplert els seus compromisos posant en greu risc la seguretat de les persones que cusen la roba a Bangladesh. Les dades revelen que les fàbriques a les que la pròpia H&M denomina “proveïdors amb millor grau de compliment en matèria social i mediambiental” no han complert amb els temps estipulats per a realitzar les reparacions necessàries ni han acabat la majoria de renovacions a les fàbriques tot i que les dates per completar-les van vèncer fa temps. Les renovacions pendents inclouen la instal·lació de portes tallafoc, el tancament adequat en les caixes d’escala i la supressió de tancaments o portes corredisses de les sortides d’emergència; el que significa que en moltes fàbriques les treballadores i treballadors tindrien serioses dificultats per sortir fora en cas d’emergència.
El 2010, 21 persones van morir en l’incendi de la fàbrica Garib & Garib, proveïdora principalment d’H&M, entre els clients també es trobaven El Corte Inglés, Terranova, LC Waikiki o Provera. L’edifici no tenia mesures de seguretat bàsiques, incloent sortides d’emergència adequades.
H&M és el principal client de les fàbriques de roba de Bangladesh i sap el que ha de fer per no seguir arriscant la vida de les persones que fan les seves peces. S’han acabat les excuses. Per què no posa la mateixa obstinació a millorar la seguretat de les fàbriques de Bangladesh com el que posa en publicitar les seves peces al llarg i ample del món?
Signa ara: H&M, ¡els incompliments costen vides!
Més informació:
Avaluació del Compliment d’H&M amb el Pla d’Acció de Seguretat per Proveïdors Estratègics a Bangladesh (en anglés)