Greu accident en un taller de confecció a Tànger

09/febrer/2021 | Notícies

“Una família ha perdut quatre filles, sabíem que les condicions de seguretat en molts tallers eren molt dolentes, però no imaginàvem que pogués produir-se un accident tan greu. Seguirem investigant sobre el cas per tenir proves contundents i aclarir amb quines marques treballava aquest taller”.

Aboubakr Elkhamilchi, membre fundador d’Attawassoul de Tànger i persona molt implicada amb SETEM i la Campanya Roba Neta, explicava com han viscut des de l’associació el terrible accident:

 

 

Almenys 28 treballadors (19 dones i 9 homes) van morir dilluns, 8 de febrer, en un taller de confecció a Tànger (Marroc). El taller, ubicat al soterrani d’una casa residencial al sud de Tànger, on hi treballaven 40 persones, no tenia portes d’emergència i no complia amb les mesures de seguretat exigides per les autoritats.

El taller va quedar inundat per les fortes pluges que van caure durant la matinada (una testimoni va explicar que l’aigua va arribar a inundar l’edifici fins a 2 metres), i segons Le360 i el Diari Ara, les dones, que treballaven a la segona planta sota terra, van morir ofegades; i els homes, que eren al primer soterrani on hi havia un dipòsit per embalar la producció, van morir electrocutats quan l’aigua va entrar en contacte amb la maquinària d’alt voltatge. Una desena de treballadors van poder ser rescatats i van ser ingressats a l’Hospital Regional de Tànger. La policia ha obert una investigació i ha detingut el responsable del taller.

L’associació Attawassoul ha portar a terme, conjuntament amb Roba Neta de SETEM Catalunya, un informe (novembre 2019) sobre les precàries condicions de les treballadores del textil a Tànger.

En les conclusions d’aquest estudi s’observen llargues jornades laborals, salaris per sota del mínim legal, condicions d’insalubritat i inseguretat a les fàbriques, i manca de protecció social. Més del 80% de les persones enquestades declaren que les seves empreses treballen per a INDITEX (específicament per a Zara, Bershka i Stradivarius), d’aquestes gairebé la meitat també declara fer-ho per a Mango (i Violeta, que en forma part). La resta de marques que citen les enquestades són residuals, no superen el 5%.

L’estudi revela que més del 60% de les persones treballadores del sector tèxtil de Tànger cobren menys del salari mínim estipulat en el Codi Laboral, és a dir, només el 35% de les treballadores del sector guanyen igual o més que el salari mínim. Sobre els resultats de la Seguretat Social: aquest estudi ha fet palès que només el 56% de les treballadores enquestades del sector tèxtil hi estan afiliades; a més, dins d’aquest grup, el 36% no estan declarades per la patronal, i una part de la resta no coneix la seva situació. Més del 60% de les treballadores del sector tèxtil de Tànger es veuen privades de cobertura sanitària i de la caixa del fons Covid-19.

Drames com el de Tànger i altres accidents recents en altres països més llunyans, evidencien els greus problemes de la indústria del tèxtil: incompliment de les més mínimes normatives en relació amb la seguretat en el treball, absència d’inspeccions independents, opacitat en les cadenes de subministrament, subcontractacions de la producció, obstacles en l’activitat sindical… a tot això s’ha d’afegir un context socioeconòmic de pobresa i falta d’oportunitats laborals decents.

Des de la Campanya Roba Neta, volem mostrar tota la nostra solidaritat i suport a les famílies. Seguirem el cas per intentar oferir tota la informació que sigui possible.

 

 

Recursos:

Àudio de Aboubakr Elkhamilchi, membre fundador de l’associació Attawassoul de Tànger.

Informe Perfils i condicions laborals al sector tèxtil de Tànger (Marroc) (2019)

Vídeo de les treballadores (Informe Marroc 2019)

 

Més publicacions i entrevistes (amb la participació de l’associació Attawassoul, Roba Neta i Ropa Limpia):

Article Diari Ara (09/02/21)

Article El País (10/02/21)

Article Público (10/02/21)

Article Diari Ara (13/02/21)

Article El Salto (14/02/21)

Entrevista Punto de Fuga, Cadena SER (13/02/21)

Jornades Empresas y Derechos Humanos (PBI), participació Roba Neta (26/02/21)

Entrevista Formentera Ràdio (02/03/21)

 

 

* Foto de SOUFIAN FASIKI (extreta de El País)

 

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This