Acord de Bangladesh: tres mesos de respir però la lluita no ha acabat

01/juny/2021 | Notícies

Els sindicats mundials i les empreses han anunciat que han acordat una pròrroga de tres mesos de l’ “Acord sobre seguretat d’edificis i contra incendis a Bangladesh” (The Accord) per concloure les negociacions sobre un nou acord vinculant de seguretat.

Si no se signa un nou acord d’aquestes característiques, l’objectiu de fer que les fàbriques de Bangladesh siguin més segures es convertiria en un mer exercici d’autovigilància per part de marques i fàbriques, tornant a l’escenari previ a Rana Plaza. La participació sindical i l’exigibilitat legal han estat la base de l’èxit de l’Accord des de 2013.

Els testimonis signataris de l’Accord – la xarxa internacional Campanya Roba Neta, el Fòrum Internacional de Drets Laborals / Justícia Laboral Global, la Xarxa de Solidaritat de Maquila i el Consorci de Drets dels Treballadors – celebren el fet que mentre duri la pròrroga les marques membres de l’Accord seguiran vinculades a les mateixes obligacions que en virtut de l’Acord actual.

La pròrroga, però, no és més que un respir que manté l’statu quo. La qüestió segueix sent la mateixa: ¿acceptaran les marques signatàries de ‘l’Accord un nou acord de seguretat vinculant que garanteixi la responsabilitat i aplicabilitat individual de les marques, mantingui una secretaria independent que supervisi el compliment de les marques i que permeti l’expansió a altres països?

Sense aquests paràmetres, el que facin les marques a Bangladesh no serà més que el tipus de pràctiques d’autovigilància que no van aconseguir evitar el col·lapse de l’edifici Rana Plaza.

Kalpona Akter, presidenta de la Federació de Treballadors Industrials i de la Confecció de Bangladesh i fundadora del Centre de Bangladesh per a la Solidaritat dels Treballadors, va dir:

«El Consell de Sostenibilitat de l’RMG, que implementa el treball de seguretat a Bangladesh, no té el poder per fer que les marques i els venedors al detall responguin davant les seves promeses. Només un acord internacional legalment vinculant garantirà que les marques rendeixin comptes davant els tribunals pels compromisos adquirits per fer que les fàbriques siguin segures. Atès que les marques tenen el poder en la cadena de subministrament, els nostres esforços a Bangladesh per a la seguretat en el lloc de treball només poden tenir èxit si es pot obligar les marques a complir la seva paraula».

La urgència d’un nou acord d’aquest tipus, que permeti donar continuïtat a la feina feta per l’Accord a Bangladesh i que estengui la protecció d’aquest model a altres països, es va posar en relleu una vegada més aquest cap de setmana per un gran incendi en una fàbrica de roba al Pakistan. Afortunadament, no hi havia treballadors a l’interior i ningú va resultar ferit, però, un incendi d’aquest calibre enmig d’un torn podria haver tingut conseqüències devastadores.

La pròrroga de tres mesos de l’Accord ha estat necessària a causa de la reticència de les marques negociadores a complir amb el compromís que van fer el gener de 2020 de negociar un nou acord vinculant amb l’opció d’expandir-se a altres països. Després que les negociacions es retardessin per la pandèmia, les empreses negociadores sobtadament van fer marxa enrere en els seus compromisos i només van oferir una versió diluïda de l’Accord.

Afortunadament, aquestes marques no representen a tots els membres de l’Accord, i un nombre creixent de marques s’estan apropant als sindicats o fan declaracions públiques indicant que donaran suport un nou acord amb els elements crucials proposats pels sindicats. Aquestes empreses inclouen Asos, Tchibo, Zeeman, KIK i G-Star.

Els propers tres mesos mostraran quines marques signatàries de l’Acord estan disposades a mantenir els seus compromisos, en lloc de tornar a les pràctiques anteriors al Rana Plaza.

¿Més informació?

El 29 d’abril, les organitzacions observadores de l’Accord vam publicar l’informe “Unfinished Business” destacant tant els èxits de l’Acord com assenyalant les deficiències en matèria de seguretat pendent per a 12 marques importants.

Business and Human Rights Resource Center ha sol·licitat a aquestes marques una resposta pública.

L’allunyament de les marques de la responsabilitat legal és sorprenent a la llum de la legislació obligatòria sobre diligència deguda en matèria de drets humans que aviat entrarà en vigor a la UE.

La xarxa Campanya Roba Neta ha disposat un apartat de preguntes i respostes (en anglès).

Recursos per periodistes en el lloc web. 

Pin It on Pinterest

Share This