Campanya global pel salari digne a Cambodja

08/desembre/2015 | Notícies

 

La Campanya Roba Neta s’ha adherit a una nova demanda llançada pels sindicats de Cambodja perquè les marques internacionals garanteixin un salari mínim de $177 (163€). La campanya es va iniciar el mes de novembre i es dirigeix als grans compradors de les fàbriques cambodjanes: Inditex, H&M, Levi’s i GAP.

A l’octubre, el Consell Consultiu del Treball -institució cambodjana per a la fixació de salaris- va votar a favor d’aprovar un nou salari mínim de 140$ (123€) que serà implementat el gener de 2016 sobre 700.000 treballadores de la confecció, malgrat les objeccions de diversos sindicats. L’insignificant augment salarial de 12$ és una bufetada a la cara de les treballadores que estan organitzades des de fa més d’un any per exigir un salari mínim de 177$.

Davant de la passivitat de les autoritats per garantir un salari just a la indústria, una coalició de catorze sindicats s’han unit per exigir a les marques que s’asseguren immediatament que els seus proveïdors a Cambodja paguen un salari mínim de 177$. Així mateix, insten a les marques a negociar directament amb els sindicats cambodjans un acord vinculant per aconseguir salaris dignes, pràctiques de compra decent, ocupació estable i llibertat d’associació entre les treballadores.

Algunes marques, com  ara H&M i Adidas, ja han fet declaracions públiques donant suport a un salari digne per a les treballadores a les seves cadenes de subministrament. No obstant això, aquestes afirmacions no tenen cap credibilitat entre les treballadores, acostumades a treballar hores extres excessives i que, ni tan sols així, poden satisfer les seves necessitats bàsiques i les de les seves famílies.

Athit Kong, vicepresident de C.CAWDU (un sindicat independent a Cambodja) diu: “Aquest augment de 12$ no reflecteix les necessitats bàsiques reals de les treballadores, especialment a la llum dels enormes beneficis que fan les marques multinacionals. L’única solució als salaris de pobresa en la indústria de la confecció és la negociació col·lectiva entre les marques -els ocupadors principals- i els sindicats de la confecció. Les treballadores porten organitzades durant anys per un salari digne. Necessitem 177$ ja!”.

A banda de les accions que es van organitzar el passat 20 de novembre, la Campanya Roba Neta també dóna suport al Dia d’Acció Global del 10 de desembre, Dia Internacional dels Drets Humans. Treballadores i activistes de tot el món mostraran el seu suport a les treballadores de Cambodja amb diferents accions al carrer i online. Des de la Campanya Roba Neta us animem a mobilitzar-vos a través de les xarxes socials, pots seguir les novetats en els nostres canals de Twitter i Facebook.

La Campanya Roba Neta continua donant suport a les dones i homes de tot el món que produeixen roba per a les grans marques multinacionals.

Mirjam van Heugten de la Campanya Roba Neta Internacional, diu: “Les marques que compren a Cambodja no poden esperar que les dones i homes que treballen a les seves fàbriques acceptin aquestes molles. Les treballadores s’han convertit en esclaves de les fàbriques, només perquè les marques puguin obtenir grans beneficis. Marques com H&M i Inditex han de posar les seves habilitats de lideratge en pràctica, fent que totes les treballadores de la confecció rebin un salari digne”.

Des de finals de 2013, les treballadores cambodjanes estan exigint un augment del salari mínim de 177$ per tal de fer passos reals cap al pagament d’un salari digne. A principis de gener de 2014, les lluites salarials es van intensificar quan la policia i l’exèrcit van reprimir les protestes salarials: cinc persones van ser assassinades, 23 van ser arrestades, i moltes altres van resultar ferides.

 

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This