Ens unim a la repulsa internacional per la condemna a 11 anys de presó l’activista Somyot

24/gener/2013 | Notícies

La Campanya Roba Neta, que lidera SETEM a l’Estat espanyol, juntament amb la “Campanya Somyot Lliure” i la “Thai Labour Campaign”, deplorem profundament la condemna a 11 anys de presó imposada al conegut defensor dels drets humans tailandès Somyot Prueksakasemsuk.

Somyot és a la presó des de l’abril del 2011, només cinc dies després que llancés una campanya per recollir les 10.000 signatures requerides per a una revisió parlamentària de la llei de “lesa majestat” (*). Ahir, la Cort Penal de Bangkok li va trobar culpable de dos càrrecs i el va condemnar a 11 anys de presó en base a aquesta draconiana llei (article 112 del Codi Penal Tailandès). En aquests més de dos anys que porta empresonat totes les seves peticions de llibertat sota fiança han estat denegades.

Somyot Prueksakasemsuk és un pres de consciència. Ha estat condemnat únicament per exercir el seu dret a la llibertat d’expressió i opinió, i, el dret a participar en la vida pública. Somyot, editor d’una revista, és a la presó des de l’abril 2011 per la publicació de dos articles considerats insultants per a la monarquia. La sentència és un cop dur per a la justícia a Tailàndia i contribuirà encara més a l’autocensura.

El veredicte és una violació del dret internacional dels drets humans, en particular el “Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics”, que Tailàndia ha ratificat. En l’actualitat, Tailàndia és candidata a un lloc no permanent al Consell de Seguretat de les Nacions Unides. La xarxa Campanya Roba Neta recorda que la Carta de l’ONU insta a l’Assemblea General, on se celebra l’elecció, a considerar la contribució dels països candidats “per al manteniment de la pau i la seguretat internacionals i als altres propòsits de l’Organització “(article 23.1 dels criteris d’adhesió del Consell de Seguretat de Nacions Unides), incloent” el respecte als drets humans ia les llibertats fonamentals “(article 1.3 de la Carta de l’ONU).

Si Tailàndia complís realment amb les seves obligacions legals internacionals de respectar i protegir els drets fonamentals, aquesta injusta sentència contra Somyot hauria de ser revocada urgentment en el recurs d’apel·lació. A més, mentre l’apel · lació està sent considerada, el seu dret constitucional a la llibertat provisional ha de ser respectat perquè pugui reunir-se amb la seva família, rebre cures mèdiques i preparar adequadament la seva defensa.

La xarxa internacional Clean Clothes Campaign (Campanya Roba Neta) demana a Tailàndia que posi en llibertat Somyot ia totes les altres persones detingudes per càrrecs de motivació política i que posi fi a totes les formes d’assetjament en contra.

(*) La llei de lesa majestat que s’aplica a Tailàndia prohibeix qualsevol paraula o acte, que “difami, insulti o amenaci al rei, la reina, l’hereu o el Regent”. Aquesta llei contravé les obligacions legals internacionals de Tailàndia de protegir les normes internacionals de llibertat d’expressió.

Per a més informació sobre el cas Somyot visita:

http://www.facebook.com/pages/Free-Somyot/122999694453000?sk=info
http://www.freesomyot.wordpress.com
http://www.cleanclothes.org/news/somyot-update2012-12-05

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This