Activistes de tot el món reclamem a Benetton que pagui les indemnitzacions a les víctimes de Rana Plaza a Bangladesh

11/desembre/2014 | Notícies

Coincidint amb el Dia Mundial dels Drets Humans, activistes de la Campanya Roba Neta-SETEM hem reclamat a Benetton que pagui les indemnitzacions a les víctimes de l’ensorrament de l’edifici Rana Plaza ocorregut a Bangladesh el 24 d’abril de 2013. A Barcelona, hem realitzat una acció de carrer davant de la botiga de la marca al Portal de l’Àngel.

10801912_10152903663789629_3374235275587896704_nAvui, 10 de desembre, activistes de la xarxa internacional Campanya Roba Neta, que lidera SETEM a l’Estat Espanyol, i de l’organització International Labour Rights Forum hem sortit al carrer a França, Itàlia, Suïssa, Estats Units i l’Estat Espanyolper reclamar a Benetton que participi en el fons creat per indemnitzar les víctimes de Rana Plaza (Bangladesh). Les accions al carrer han anat acompanyades per accions a les xarxes socials amb el HT #PayUPBenetton i el llançament del web https://payup.cleanclothes.org/. La Campanya Roba Neta també ha enviat cartes a les franquícies de Benetton a Europa per reclamar al grup italià que faci cas i contribueixi al Fons Fiduciari de Donants Rana Plaza.

A Barcelona, un grup d’activistes de la Campanya Roba Neta hem realitzat una acció simbòlica davant de la botiga de Benetton al Portal de l’Àngel on s’han mostrat imatges de la tragèdia i s’ha explicat la tragèdia i les seves conseqüències a consumidores i consumidores. També s’han enviat cartes a les 55 botigues de Benetton a Catalunya.

Fons Fiduciari
El Fons Fiduciari de Donants Rana Plaza, presidit per l’Organització Internacional del Treball, va ser establert al gener de 2014 per pagar indemnitzacions a les famílies de les persones mortes i a les que van resultar mutilades després de l’ensorrament de Rana Plaza, la tragèdia més greu de la història de la indústria de roba. Van morir 1.138 persones i més de dos mil van resultar greument ferides a causa de la negligència del govern de Bangladesh, l’amo de l’edifici i els propietaris de les fàbriques, i, de les empreses internacionals que produeixen en fàbriques perilloses ignorant la seva responsabilitat de respectar els drets humans.

“Volem aprofitar el Dia Mundial dels Drets Humans per recordar que no hi haurà justícia per a les víctimes de Rana Plaza fins que no rebin la totalitat de les indemnitzacions a les que tenen dret” declara Deborah Lucchetti, coordinadora de la Campanya Roba Neta a Itàlia. “Continuarem la campanya cap a Benetton fins que pagui el que deu”.

El fons de Rana Plaza reuneix a dia d’avui pagaments d’unes 25 empreses internacionals. Les indemnitzacions han estat calculades en base a estàndards internacionals i el termini per a processar les reclamacions de pagament de les víctimes ha acabat. L’únic obstacle per pagar la totalitat de les indemnitzacions abans de final d’any és la falta de fons.

Benetton, que produïa en una de les fàbriques de Rana Plaza, és l’única gran empresa internacional que encara no ha aportat ni un cèntim al Fons Fiduciari de Donants Rana Plaza. A punt de complir-se un any de la seva posada en marxa el fons únicament ha recaptat 22 milions de dòlars, quantitat insuficient per pagar la totalitat de les indemnitzacions necessàries.

La Campanya Roba Neta considera que totes les marques que es proveeixen a Bangladesh han de contribuir al fons en base a la seva capacitat financera i el seu volum de producció a Bangladesh i en Rana Plaza. La Campanya Roba Neta reclama a Benetton que contribueixi amb 5 milions de dòlars al Fons Fiduciari de Donants, una xifra que considera proporcional donat els vincles de Benetton amb una de les fàbriques de Rana Plaza i els beneficis del grup.

Més informació:

Actua: https://payup.cleanclothes.org

www.robaneta.org

www.ropalimpia.org

www.cleanclothes.org

Acció al Portal de l'Àngel de Barcelona. 10/12/2014

Acció al Portal de l’Àngel de Barcelona. 10/12/2014

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This