El dimecres 8 de desembre, la Coalició Europea per a la Justícia Empresarial i altres 46 organitzacions sindicals i de la societat civil hem enviat una carta oberta a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. En ella li demanem que demostri que la UE es pren seriosament la lluita contra els abusos empresarials, després de la notícia de la setmana passada on la UE va anunciar que el projecte de llei de governança empresarial sostenible s’ajorna fins el 2022.
A la carta diem que, malgrat la promesa de lliurar una proposta «sòlida i equilibrada» durant el 2021, hem tingut constància a través d’informes de premsa que la iniciativa legislativa s’ha retardat encara més. Manifestem la nostra profunda preocupació per la total falta de transparència sobre les raons d’aquest nou retard.
És inacceptable que una llei que pretén ajudar milions de persones a exigir justícia contra les violacions dels drets humans per part de les empreses i salvaguardar el nostre medi ambient es retardi per tercera vegada.
Aquest retard és enormement perjudicial per a les persones que sofreixen el comportament irresponsable de les empreses i per al medi ambient. L’ajornament de l’acció legislativa perpetua una situació en la qual es permet que les empreses es beneficiïn del treball forçós en les seves cadenes de subministrament mundials; en la qual les comunitats locals i els pobles indígenes són titllats de criminals, atacats i assassinats per defensar el nostre planeta; en la que les persones treballadores viuen amb por a unes condicions de treball que posen en perill la seva vida; en la que les dones sofreixen discriminació per motius de gènere i cobren uns salaris tan baixos que no els permeten viure amb dignitat; i en la que es fa esperar a les víctimes d’abusos empresarials més d’una dècada perquè es faci justícia.
Aquest inexplicable retard corre el risc de soscavar la confiança que la ciutadania, la societat civil i les víctimes dels abusos de les empreses han dipositat a la UE per promoure una activitat empresarial sostenible i responsable després de la pandèmia de COVID i la situació de crisi climàtica.
La consulta pública de la Comissió va donar lloc a mig milió de respostes de la ciutadania i de la societat civil a tot el món en les quals es demanava una llei forta i ambiciosa. A més, en una recent enquesta d’opinió de YouGov, més del 80 per cent dels ciutadans i ciutadanes de diversos països de la UE van dir que volien una llei forta de la UE que permetés responsabilitzar a les empreses de les seves violacions dels drets humans i del medi ambient.
El Parlament Europeu també va demanar a la Comissió que presentés una legislació sòlida per a introduir la deguda diligència vinculant en matèria de drets humans i medi ambient al març d’enguany, amb el suport dels principals grups polítics.
En la carta s’afirma que és més important que mai garantir la igualtat de condicions per a totes les empreses, així com un marc jurídic coherent que reconegui la responsabilitat de les empreses a l’hora de respectar els Drets Humans i el medi ambient en tota la seva cadena de valor mundial, i que millori simultàniament l’accés de les víctimes a la justícia.
La carta demana a la presidenta de la Comissió, Von der Leyen, que reiteri públicament el seu compromís de fer sostenibles les cadenes de subministrament de les empreses actives en el mercat de la UE mitjançant una legislació ambiciosa i vinculant en matèria de Drets Humans i diligència deguda mediambiental.
També demanem plena transparència sobre els motius del retard i sobre el procés de presa de decisions d’ara endavant.