Dret a productes segurs i a la transparència a la cadena de producció del calçat

shoes-549066_1280

Els problemes que afecten la cadena de subministrament del calçat mundial són poc coneguts, tot i que molt generalitzats: salaris baixos, condicions laborals pèssimes i l’ús de productes químics tòxics i metalls pesats. Actualment, el sector és molt poc transparent i és gairebé impossible saber on i en quines condicions laborals i mediambientals s’ha produït cada parell de sabates.

La falta de transparència dificulta enormement que els fabricants i les marques es responsabilitzin de la situació, ja que s’escuden amb facilitat en la idea que els problemes no afecten la part de la cadena de subministrament que els correspon. En conseqüència, no es poden prendre les mesures necessàries per solucionar aquestes condicions pèssimes i, tant les persones treballadores com el medi ambient les segueixen patint.

L’opacitat entra en contradicció amb les Directrius de les Nacions Unides per la Protecció de la Persona Consumidora, que estableix el seu dret a tenir informació sobre els productes que compra.

La informació sobre l’origen, el procés de fabricació i la composició del calçat és essencial per:

1.les persones consumidores perquè puguin escollir sabates produïdes que respectin els drets laborals i mediambientals.
2.Conscienciar les consumidores de la importància de protegir la seva pròpia salut escollint calçat que no contingui crom ni productes químics tòxics.

Les persones que compren productes de cuir que continguin crom hexavalent poden patir dermatitis irritant i al•lèrgica, ja que aquesta substància és un dels sensibilitzants de la pell més comuns. Els símptomes típics de les dermatitis al•lèrgiques provocades pel crom són la sequedat de la pell, eritema, fissures, pàpules, descamació, petites vesícules i inflor.

L’1 de maig 2015, la Unió Europea va prohibir la venda de productes de cuir que estiguessin en contacte amb la pell i superessin una concentració de crom hexavalent de 3mg/kg o més. Es tracta d’un pas important per protegir les persones consumidores europees del cuir tòxic. Tot i això, des de la Campanya Canvia De Sabates, pensem que queda molt per fer, doncs aquesta regulació està lluny de protegir les persones que treballen en adoberies i fàbriques de calçat.

Pin It on Pinterest

Share This