Rana Plaza

El 24 d’abril de 2013, l’edifici Rana Plaza a Bangladesh es va esfondrar, matant a 1.134 persones i deixant milers de ferits. L’ensorrament de l’edifici és fins ara el pitjor accident industrial que mai ha colpejat al sector de la confecció. Quan els mitjans de comunicació van treure a la llum la magnitud de les pèrdues humanes, gent a tot món va quedar horroritzada i en estat de xoc. Hi havia històries punyents de supervivència, de persones que no tingueren més remei que amputar-se els seus propis membres per tal d’alliberar-se de la runa i sobreviure.

L’ensorrament del Rana Plaza va atreure l’atenció de tot el món cap a les trampes mortals que són els llocs de treball dins de la indústria de la confecció. L’atenció pública i els mitjans de comunicació han fet possible una major pressió política, donant lloc a importants canvis en la prevenció i la solució d’accidents laborals. Per primer cop a la indústria s’ha pogut signar un acord vinculant amb l’establiment de l’Acord Sobre Incendis i Seguretat en Edifici a Bangladesh; a més es va signar l’Acord del Rana Plaza per a la compensació de les supervivents i les famílies de les persones treballadores mortes per part de les principals parts involucrades.

És cert que cap quantitat pot compensar la pèrdua d’un ésser estimat o les cicatrius físiques i emocionals de les que van sobreviure a la tragèdia, però el que també és cert és que supervivents i familiars de les víctimes han de ser compensats per les pèrdues financeres i mèdiques sofertes com a resultat directe del desastre. Després del desastre del Rana Plaza es va establir l’Acord, que incloïa un fons fiduciari per recaptar contribucions de les 29 principal marques globals, que tenien comandes recents o actuals amb almenys una de les cinc fàbriques de roba de l’edifici Rana Plaza. No va ser fins a dos anys després de la catàstrofe i d’una potent campanya, que les últimes marques reticents, com Benetton, van accedir a pagar una quantitat apropiada al fons i es va acabar assolint l’objectiu d’indemnització de 30 milions de dòlars.

Llegeix més: Hem guanyat! l’anunci de la plena compensació per a les famílies afectades pel desastre del Rana Plaza.

Tot i la llarga campanya, no totes les marques associades amb la producció en una de les fàbriques del Rana Plaza van pagar.

Pin It on Pinterest

Share This