Tazreen

El 24 de novembre 2012 va esclatar un incendi a la fàbrica de roba Tazreen a Bangladesh. Les sortides a l’exterior estaven tancades, deixant a les treballadores atrapades a l’interior de l’edifici. L’única sortida era per les finestres dels pisos superiors, ja que les finestres inferiors tenien reixes. Més de cent treballadores van resultar ferides saltant des de les finestres dels pisos tercer i quart, les greus lesions a l’esquena i el cap van deixar a moltes d’elles amb dolor crònic. Durant els últims tres anys, les famílies dels morts i ferits han estat lluitant per una compensació per la pèrdua dels seus éssers estimats o la de la seva pròpia capacitat per obtenir ingressos.

Tazreen produïa per al gegant americà Walmart, El Corte Inglés, KIK, C&A i la marca Sean John’s Enyce. D’altres marques relacionades van ser: Edinburgh Woollen Mill (Gran Bretanya), Karl Rieker (Alemanya) and Piazza Italia (Italia), Teddy Smith (França) i les marques americanes Disney, Sears, Dickies i Delta Apparel.
Administració del Fons Fiduciari per a Tazreen

El 2014, tot just abans del segon aniversari de l’incendi, es va signar un acord de compensació entre IndustriALL Global Union, la Campanya Roba Neta, C&A i la Fundació C&A. Aquest acord va donar lloc a la creació de l’Administració del Fons Fiduciari Tazreen el setembre de 2015, que supervisa el procés de reclamacions, coopera amb les organitzacions que representen a les famílies i recull fons per fer els pagaments.

El fideïcomís va aportar els diners per cobrir els pagaments principalment a través de contribucions de marques i minoristes que produïen a la fàbrica Tazreen. C&A, Li & Fung (propietari de Sean Jean), BRAC EUA (en nom de Walmart), El Corte Inglés i la marca alemanya Kik van pagar al fons. Altres marques que es proveïen a Tazreen, no han assumit encara, cap responsabilitat amb els supervivents i les famílies de les treballadores mortes.

El juny de 2016, l’Administració del Fons Fiduciari va assolir la seva fita, facilitant el pagament complet a totes les treballadores amb lesions i als familiars de les que van morir. Aquest fet va suposar un important reconeixement dels drets de les supervivents i les famílies afectades per l’incendi Tazreen, després d’haver estat eclipsat per la magnitud de la catàstrofe Rana Plaza. El procés de reclamacions de Tazreen també estableix a més, la possibilitat i la necessitat de garantir que les víctimes de qualsevol desastre futur, rebin una compensació per la pèrdua d’ingressos i suport d’acord amb les normes i estàndards internacionals.

Si bé el procés de reclamacions ha conclòs, la lluita de les famílies Tazreen no ha acabat. Exigeixen que els responsables de les morts i les lesions dels seus éssers estimats rendeixin comptes davant un tribunal, i segueixen a l’espera del judici de Delwar Hossain, l’amo de Tazreen Fashions. Seguirem donant-los suport en la seva lluita fins que s’aconsegueixi justícia total.

 

Més informació

https://ropalimpia.org/completat-el-pagament-de-les-reclamacions-dels-supervivents-i-les-families-afectades-per-lincendi-de-la-fabrica-tazreen/

Pin It on Pinterest

Share This