Zara alimenta la crisi climàtica transportant tones de moda per avió
Cada dia més ràpida i cada dia més contaminant! La indústria de la moda ràpida es basa en tendències efímeres i transporta per via aèria tones de roba arreu del món. A causa del seu model de negoci, el gegant espanyol de la moda, Zara, i altres comerços en línia mundials com Shein són responsables d’un nombre enorme de vols. L’organització independent suïssa Public Eye, juntament amb la Campanya Roba Neta i Ecologistes en Acció, demana a les empreses que eliminin gradualment aquesta “moda aèria” tan perjudicial per al medi ambient.
DAVID HACHFELD I ROMEO REGENASS
Som a l’aeroport de Saragossa, el segon aeroport amb més moviment de càrrega aèria d’Espanya. Un jumbo de càrrega de la companyia Atlas Air, procedent de Delhi, està a punt d’aterrar. A bord viatgen unes 100 tones de productes tèxtils per a Zara i altres marques del gegant espanyol de la moda, Inditex. Es preparen a Espanya i des d’aquí s’envien a les 5.815 botigues que tenen repartides arreu del món. Al cap d’uns dies, grans lots d’aquesta roba es carregaran en un dels aproximadament 15 avions de càrrega que s’enlairen setmana rere setmana per a Inditex, el principal client de l’aeroport de Saragossa, i volaran a destinacions d’Amèrica del Nord, Amèrica Central, Orient Mitjà, Àsia i també Europa.
Óscar García Maceiras, conseller delegat d’Inditex, va presentar a la junta general anual que es va celebrar el juliol passat a A Coruña (Galícia), un benefici net de 4.100 milions d’euros. Unes vendes de 32.600 milions d’euros que es van traduir en un marge de benefici superior al 12,5%. Amb aquesta xifra, Inditex va superar fins i tot el grup suís Nestlé, que el 2022 va registrar un marge de benefici lleugerament inferior al 10%.
El Grup Zara no només va presentar beneficis exorbitants, sinó també ambiciosos objectius de sostenibilitat i promeses climàtiques. Entre d’altres, ha promès “roba més ecològica” i “emissions netes zero abans del 2040”. Tanmateix, el que el conseller delegat del segon grup de moda més gran del món després de Nike no va esmentar és que Inditex transporta tones de roba per avió arreu del món, sense fer cas de si hi ha una crisi climàtica. Presumptament, això forma part d’aquest 10% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle que són “difícils d’eliminar”, segons els nous objectius de sostenibilitat del Grup, i que Inditex vol “neutralitzar o compensar mitjançant projectes d’absorció de carboni”.
Molt d’enrenou per donar-li un toc verd a la moda efímera
Inditex està fent tots els possibles per presentar-se com una empresa pionera en la protecció del clima. Sota el lema “Join Life”, el Grup presenta un ampli ventall d’iniciatives en matèria de sostenibilitat. Per exemple, el 2021, Zara va anunciar el desenvolupament d’una col·lecció de peces de roba confeccionades a partir del reciclatge d’emissions de carboni, i és membre d’una iniciativa que promou el transport marítim net. A Inditex li agrada parlar sobre com està millorant l’eficiència del transport, però prefereix guardar silenci sobre com n’és de perjudicial per al clima que la seva roba voli d’un lloc a l’altre, arreu del món.
Inditex és considerada una empresa pionera de la indústria de la moda ràpida, i presumeix de subministrar roba nova dues vegades per setmana a les seves 5.815 botigues repartides arreu del món (segons dades de finals de gener de 2023). Marques com Zara i Pull&Bear poden dissenyar, produir i lliurar una nova peça en un termini d’entre tres i quatre setmanes, un termini que per als seus competidors comporta una planificació de mesos. Els terminis curts de producció i entrega permeten reduir els cicles de la moda a només unes poques setmanes, i fan que els consumidors i les consumidores sentin la necessitat constant de comprar alguna peça nova per por de perdre’s alguna tendència.
Justament en això es basa l’estratègia de vendes de Zara, tal com la va definir un antic directiu d’Inditex fa anys: “Volem que els nostres clients entenguin que han de comprar immediatament allò que els agrada, perquè és probable que, una setmana després, ja no ho trobin. L’oferta disponible a les botigues ha de ser sempre escassa perquè sembli que cada moment és el millor per comprar”. Es veu, per exemple, que Inditex aconsegueix vendre el 85 % de tots els articles sense descompte, una cosa molt destacable al món de la moda barata. Tot i això, aquest model de negoci altament lucratiu es basa també en els baixos salaris que es paguen per la producció. Segons va calcular Public Eye el 2019, el benefici que Zara, per exemple, obté d’una dessuadora és probablement més alt que la suma dels salaris de totes les persones que han treballat en el seu procés de producció.
La Comissió Europea vol que la moda ràpida passi de moda
La tendència d’aquesta moda efímera té conseqüències. Segons un estudi de la fundació britànica Ellen MacArthur Foundation, la producció mundial de productes tèxtils es va duplicar entre el 2000 i el 2015, i es preveu que tornarà a augmentar més del doble d’aquí al 2030. Per això, la Comissió Europea apunta concretament a Zara & Co. quan demana que es prohibeixi la destrucció dels productes tèxtils no venuts i que s’informi sobre la petjada ecològica de les peces. I amb raó: el 2022, l’empresa matriu de Zara va establir un nou rècord de producció amb 621.244 tones de productes tèxtils. Tot i la pèrdua de la seva activitat fonamental a Rússia, el volum de vendes va augmentar un 10 % en comparació amb l’any anterior, el 2021, que també havia estat un any rècord. Ara, la Comissió Europea vol que la moda ràpida “passi de moda”. Dit d’una altra manera, la moda d’usar i llençar ha de deixar d’estar de moda.
Les estimacions científiques sobre el percentatge d’emissions de CO2 que representa la indústria de la moda a escala global difereixen, però on sí que hi ha consens és en la necessitat d’actuar urgentment. Per tal d’assegurar-se que la moda generi vendes més ràpidament i que les tendències efímeres es puguin monetitzar millor, les marques de moda ràpida com Zara recorren al transport aeri molt més que d’altres, tant per a l’adquisició de productes com per a l’enviament de peces acabades.
Segons un estudi de la consultora mediambiental suïssa Quantis, tan sols el transport representa, de mitjana, al voltant del 3 % de les emissions de gasos d’efecte hivernacle de la indústria de la moda; la immensa majoria de les emissions corresponen a la producció i la transformació de matèries primeres. Però aquest percentatge augmenta dràsticament en el cas de la moda aèria.
La consultora mediambiental Systain, amb seu a Hamburg, ha calculat juntament amb el Grup Otto l’empremta de CO₂ que suposa la fabricació d’una camisa de màniga llarga. Segons els resultats de l’estudi, les emissions de gasos d’efecte hivernacle derivades del transport que produeix una peça transportada per avió són unes 14 vegades superiors a les d’un article que ha estat transportat principalment per via marítima. La camisa de màniga llarga ha recorregut un llarg camí: des del cotó cultivat als Estats Units fins a la producció, el tint i la costura del fil a Bangladesh, i després, com a producte acabat, amb vaixell fins a Alemanya, i d’allà, fins a la porta de la persona que la va comprar.
Són més de 35.000 quilòmetres, l’equivalent a gairebé una volta al món. Tot i aquesta distància, el transport només representa el 3 % de les emissions de CO₂. Per contra, si la peça acabada arribés a Europa amb avió, el percentatge corresponent al transport s’elevaria a un notable 28% (vegeu infografia). Per tant, no és estrany que el percentatge d’emissions de gasos d’efecte hivernacle atribuïble al Grup Zara sigui significativament superior al 3 % que s’aplica al sector en general. El 2021, i segons l’informe anual, aquesta xifra era del 10,6%, mentre que el 2022, fins i tot després de la interrupció de la seva activitat a Rússia, encara estava per sobre del 8%.
La conseqüència és que la moda transportada per avió s’està convertint en un motor de la crisi climàtica, cosa que és completament innecessària. Els fabricants com ara Inditex, la matriu de Zara, podrien reduir enormement la proporció del transport aeri de les seves mercaderies sense que això plantegés grans problemes a la companyia.
Només a la UE, el 2022 es van importar per via aèria 387.009 tones de roba, tèxtils i calçat, i es van exportar 346.778 tones, segons les seves estadístiques comercials. La tendència s’ha mantingut lleugerament descendent des del 2019, cosa que probablement es deu en part a la pandèmia i a la guerra encara activa a Ucraïna. Però malgrat tot, el transport aeri de mercaderies continua tenint lloc a gran escala. Només el 2022, el transport aeri de les importacions i exportacions de la UE van representar una capacitat de càrrega d’entre 7.000 i 7.500 avions de càrrega grans, és a dir, uns 20 vols de càrrega al dia que només transportaven articles de moda. El que crida l’atenció és que el percentatge de transport aeri que correspon a les exportacions (17,5%) és considerablement superior al de les importacions (3,4%).
Però, quines són les marques que fan servir més el transport aeri per transportar els seus productes? Les empreses mateixes són molt poc transparents a l’hora de parlar de “moda aèria”. Per aquesta raó, vam decidir analitzar també les dades de mitjans de comunicació independents i dades detallades de duanes. En aquest procés, també vam identificar altres empreses de moda com Calzedonia, Lululemon, Next, Uniqlo i Urban Outfitters, però cap d’aquestes no va mostrar un volum de transport aeri que s’acostés al d’Inditex.
Només a Saragossa arriben 1.600 vols a l’any per a Inditex
Independentment d’on es fabriquin, pràcticament tots els productes de Zara & Co. acaben als grans centres de distribució que el Grup opera al voltant de l’aeroport de Saragossa. Allà és on planxen, inspeccionen i empaqueten les peces de roba, abans d’enviar-les cap a les botigues d’arreu del món.
Segons el seu Informe Anual del 2022, prop de la meitat de la producció es va dur a terme al nord d’Àfrica, Turquia i la península Ibèrica, i la resta, a països més llunyans (Argentina, Bangladesh, Brasil, Xina, Índia, Cambodja, Pakistan i Vietnam). Moltes de les peces que es venen a països que Inditex subministra per via aèria (i això inclou nombrosos mercats importants: vegeu la infografia de mapes del món) han passat dues vegades per la bodega d’un avió de càrrega. En comparació amb altres marques de moda, això significa que el transport causa un dany considerablement més gran al clima.
La nau insígnia d’aquest model de negoci és el centre logístic central Plaza, situat a prop de l’aeroport de Saragossa, que funciona amb quatre torns, 360 dies l’any. Segons s’explica en un vídeo de la cadena local Aragón TV, “Tota la roba de dona que Inditex ven a qualsevol lloc, passa per aquí, per Saragossa”. El vídeo mostra com es carrega un avió d’Emirates Sky Cargo amb 37 enormes palets de mercaderia d’Inditex amb destinació a Dubai. Inditex hi té un centre d’operacions on es preparen parts de la càrrega per enviar-les a Austràlia i a diverses destinacions asiàtiques. L’empleat d’Inditex responsable de la càrrega aèria assegura que a Saragossa es gestionen cada setmana, per a Inditex, uns 32 vols de càrrega amb unes 100 tones de roba a bord, una xifra que supera fàcilment els 1.600 viatges d’avió a l’any.
Com a resultat, l’any 2019 Saragossa es va convertir en el segon aeroport de càrrega més gran d’Espanya. Segons l’agència de desenvolupament econòmic regional, Inditex representava el 90 % del volum total de 183.000 tones. Després d’haver aconseguit un rècord de 194.000 tones el 2021, el volum va caure el 2022 fins a un 34% a causa de la guerra a Ucraïna, i, probablement, també pel fet que Inditex hagués tancat les seves 502 botigues físiques i la botiga en línia a Rússia, el seu mercat més important després d’Espanya. Abans d’això, Inditex enviava setmanalment a Moscou dos jumbos de càrrega de l’aerolínia russa Air Bridge Cargo.
Tanmateix, no tot es transporta per avió. El més probable és que tot el que pugui arribar per terra des de Saragossa a les botigues en 36 hores es transporti en grans camions. Això significa que les botigues físiques i virtuals d’Europa s’abasteixen en part per carretera.
Tones de moda es transporten per avió dins de la UE
Però fins i tot dins de la UE, on el transport aeri ofereix tan sols un petit estalvi de temps, els articles de moda també es transporten per avió: el 2022, es van lliurar per via aèria com a mínim 42.658 tones (les estadístiques són incompletes, ja que les mercaderies no passen per la duana dins de la UE). Una dada sorprenent és que la major part d’aquest transport aeri procedeix, amb diferència, d’Espanya: el 64% o 27.392 tones, per ser exactes. És probable que el principal expedidor en aquest cas sigui Inditex. Les principals destinacions van ser Grècia, amb 8.034 tones, i Polònia, amb 5.132. A més del fet que el Grup Zara tingui moltes botigues als dos països, la distància impedeix que la roba pugui arribar per terra a les botigues de la zona dins el termini de 36 hores que busca Inditex. Segons dades de l’operador de serveis aeroportuaris Aena, és poc probable que aquests mercats s’abasteixin per vols de càrrega des de Saragossa, però la mercaderia es pot transportar en vols de passatgers des de Madrid i Barcelona, on Inditex també és un important client de càrrega. A l’aeroport de Barcelona, la indústria de la moda és, des de fa anys, la responsable dels principals volums de càrrega.
Recentment, Inditex ha començat a fer servir trens de mercaderies que van des de Sète, al sud de França, a Poznan, Polònia, per proveir el magatzem que rep les comandes en línia d’Europa Central. En el viatge de tornada, IKEA utilitza la mateixa composició de tren per transportar mobles fabricats a Polònia fins a Espanya. Això estalvia un total de 12.000 tones d’emissions de CO2 a l’any i és un bon començament, però no deixa de ser una simple gota dins l’oceà.
La “moda aèria” d’Inditex des de Bangladesh
El 2022, el Grup va adjudicar comandes per valor de 1.250 milions d’euros a 170 proveïdors a Bangladesh. Així es desprèn d’una carta del responsable regional d’Inditex Bangladesh a una autoritat local, publicada pel portal financer local The Finance Today. Segons dades de duanes, Inditex ha lliurat com a mínim un 16% d’aquesta quantitat a l’aeroport de Dhaka en concepte de transport aeri. De gener a agost del 2023, la xifra va arribar a assolir el 22,8%.
Però això no és tot. Segons una revista especialitzada del sector, Inditex també transporta per camió peces acabades a Delhi (Índia), des d’on volen a Saragossa en jumbos de càrrega d’Atlas Air. Segons sembla, això és degut a problemes recurrents de capacitat a l’aeroport de Dhaka, on les peces acabades representen el 85% del volum de càrrega. En situacions com aquesta, Inditex fa una demostració de la seva força de negociació i compra fins al 70% de la capacitat de càrrega de l’aeroport de Dhaka, una dada que Inditex no ha desmentit.
El gran absurd que representa la “moda aèria” d’Inditex es posa de manifest quan ens fixem en els preus, cosa que també es desprèn de les dades de duanes. Segons aquestes dades, un dels seus proveïdors principals a Bangladesh, que dona feina a unes 6.000 persones i fabrica sobretot samarretes de dona per a Zara, va produir entre el gener i l’agost d’aquest any gairebé 10 milions de peces. Una quarta part va arribar a Espanya per via aèria, sovint via Doha o Dubai.
Inditex només paga a aquest proveïdor uns 2,10 USD (1,99 EUR) per samarreta. Quan s’envien grans volums de productes tèxtils per via marítima, els costos de transport per peça es redueixen a pocs cèntims. No passa el mateix amb el transport aeri, que és car. Aquests darrers anys, els preus han fluctuat molt a causa de la pandèmia, però el cost per quilo deu estar al voltant de, com a mínim, 1,66 USD (1,57 EUR). Això representaria tan sols el cost del transport de Bangladesh a Espanya. Si la mercaderia volés des d’allà fins a una sucursal als Estats Units, per exemple, els costos de transport pujarien encara més.
Un argument que se sol esgrimir per justificar el transport aeri és l’alt valor de les mercaderies. Tanmateix, segons dades de l’Agència Tributària de Barcelona, la “moda aèria” té un valor d’una mica menys de 18 euros per quilo quan s’importa, una xifra que arriba als 41,50 euros per a les exportacions. Això contrasta marcadament amb els productes farmacèutics i químics, amb un valor d’exportació a Barcelona de just per sota dels 120 euros.
Tot i que és indubtable que, com a megaclient de les companyies aèries de càrrega, Inditex aconsegueix descomptes, els costos addicionals de transport aeri per samarreta deuen rondar, com a mínim, entre els 0,20 i 0,40 euros. A tall de comparació, els preus que Inditex i altres minoristes paguen a Bangladesh són tan irrisoris que, un cop deduïts els costos de material i energia del voltant del 70%, gairebé no queda res per repartir. L’últim informe anual del proveïdor esmentat indica també que només el 18% dels ingressos, és a dir, només 0,38 USD (0,36 EUR) per una camisa típica de Zara, s’inclou com a cost directe de salaris.
El salari de pobresa típic d’una cosidora a Bangladesh equival actualment a uns 88,5 USD (83,8 EUR)… al mes! A l’hora de redactar aquest document, les persones que treballen a Gazipur i Dhaka estan reclamant un augment del salari mínim a uns 210 USD (199 euros). Entre les raons que al·leguen les persones que les fan servir per bloquejar aquesta demanda figura la dels baixos preus de compra que paguen les marques internacionals. Si Zara & Co. s’estalviés les despeses totalment innecessàries de transport aeri, i per tant, pagués més als fabricants, hi hauria molts més diners disponibles a les arques per pagar salaris millors. No obstant això, per tal de garantir que tots els ingressos proporcionin com a mínim un salari digne, caldria una redistribució més exhaustiva dels guanys del valor afegit al llarg de la cadena de subministrament.
La “moda aèria” augmenta la pressió sobre les persones que treballen a les fàbriques
La moda ràpida exigeix molta flexibilitat per part dels proveïdors: la pressió dels preus augmenta, les comandes grans es divideixen en moltes de petites i els terminis de lliurament es redueixen a poques setmanes. El factor temps exerceix més pressió a les fàbriques, que es trasllada a les persones que hi treballen. Les comandes més grans amb terminis de lliurament més llargs solen ser millors tant per a les fàbriques com per al personal, ja que proporcionen la seguretat d’una planificació i permeten una distribució uniforme de les hores de treball. Com més curts són els terminis, més comandes parcials s’externalitzen a subcontractistes i més hores extraordinàries es programen.
El fet que els articles de moda ràpida es transportin per avió augmenta les possibilitats que les comandes grans es divideixin en múltiples comandes petites. El que fan les empreses aleshores és fixar-se primer en com funcionen els productes entre la seva clientela. Els que funcionen bé es tornen a demanar ràpidament, i en el cas d’una demanda urgent s’envien per avió. Si un article no funciona, no se’n fan més comandes.
Aquest model de producció és especialment extrem en empreses de moda ultraràpida com Shein, on són habituals les comandes de 100 a 150 peces, que les fàbriques han de ser capaces de reabastir en pocs dies. La conseqüència són setmanes de 75 hores per a les persones que les cusen, com ja vam mostrar en un informe del 2021.
Quan empreses com Inditex i Shein planifiquen recórrer al transport aeri des del principi, elles mateixes organitzen les capacitats necessàries per fer-ho. En altres casos, unes condicions contractuals injustes poden donar lloc a un transport aeri no planificat. Algunes empreses de moda negocien uns terminis de lliurament tan curts que pràcticament no hi ha marge de temps per fer front a les sol·licituds de canvis que sorgeixen després de la inspecció de les mostres, quan es retarda l’aprovació per a la producció o quan no es disposa del material necessari a temps. Les condicions de lliurament que especifiquen els compradors solen preveure elevades penalitzacions contractuals, que s’imposen quan s’ultrapassa el termini de lliurament acordat (vegeu l’exemple destacat més endavant). Per no perdre encara més diners, els proveïdors es passen al transport aeri sota pressió i corren amb les despeses.
“Si, pel motiu que sigui, [!] el Fabricant no compleix la data de lliurament a bord fixada per la Companyia, la Companyia podrà, a la seva pròpia discreció, o bé aprovar un calendari de lliurament modificat, requerir l’enviament per via aèria a càrrec del Fabricant o cancel·lar una Ordre de Comanda sense que la Companyia estigui subjecta a cap responsabilitat davant del Fabricant”.
Extracte d’un contracte de producció publicat de forma anònima per Human Rights Watch el 2019 a l’informe “Paying for a Bus Ticket and Expecting to Fly”
Inditex també genera molt de trànsit aeri cap al continent americà. Probablement, la ruta de càrrega aèria amb més volum és la que va a Ciutat de Mèxic, amb 383 botigues a tot el país el 2022, que es compta entre els 3 principals mercats d’Inditex, i que opera també com a aeroport central cap a Amèrica del Sud. “Inditex vola cada setmana a la capital mexicana cinc avions de càrrega amb articles de moda, accessoris i equipament per a les botigues”, escrivien amb orgull des de Lufthansa Cargo en un bloc sobre el seu soci Inditex allà el 2016. “A més -continuen- una quantitat considerable d’aquests articles arriben a aquest mercat en creixement dins les bodegues de càrrega dels avions de passatgers”. Amb un volum de 18.565 tones, Mèxic va ser la principal destinació de les exportacions des de l’aeroport de Saragossa el 2022, seguit de Qatar i els EUA.
Shein envia tones de paquets per avió
No hi ha gaire dades disponibles sobre la “moda aèria” que no s’envia a centres de distribució, sinó directament als consumidors en forma de paquets individuals. El minorista en línia Shein, per exemple, envia quantitats ingents d’articles de moda per via aèria directament des de la Xina a domicilis particulars d’arreu del món. Malauradament, les estadístiques comercials són imprecises per a aquest tipus d’enviaments de petites mercaderies.
El novembre del 2021, Public Eye va publicar un reportatge sobre Shein i les condicions laborals que s’amaguen darrere de la producció dels seus articles. Les nostres investigacions en aquell moment havien demostrat que Shein enviava tones de paquets des de la Xina per avió. Com va revelar el maig d’aquest any la cadena de televisió RTS de la Suïssa francòfona basant-se en el seguiment per GPS, les devolucions que arriben a la Xina en vaixell s’envien per avió a les noves persones que les adquireixen. Segons les estadístiques comercials suïsses, gairebé un terç de les aproximadament 8 tones de moda que arriben a Suïssa amb avió procedeixen de la Xina.
Quatre avions de càrrega operats per l’aerolínia China Southern Airlines van i venen constantment per les principals rutes de Shein entre Guangzhou i Los Angeles, i també entre Guangzhou i Amsterdam o Londres. El juliol del 2022, aquesta aerolínia, que és la més gran d’Àsia, va signar una nova aliança estratègica amb Shein amb l’objectiu d’augmentar la seva capacitat de vol. Una troballa sorprenent de la nostra investigació mostra que Shein també pot fer les coses d’una altra manera. Per equipar el seu nou centre logístic de la UE a Polònia, la companyia també lliura alguns dels seus productes per tren des de la Xina. Però l’obsessió per la rapidesa fa que Shein es continuï aferrant a l’enviament directe per càrrega aèria. Vam preguntar a la companyia sobre l’ús que feia del transport aeri, però no vam obtenir resposta.
Paraules buides en comptes de mesures per reduir el transport aeri de mercaderies
Inditex sembla voler amagar el problema del transport aeri que tant afecta el clima. En el seu informe anual del 2022, l’empresa només esmenta vagament una “revisió de fluxos i rutes de transport” i els esforços per “buscar alternatives de transport” en relació amb les emissions. Una presentació del responsable de sostenibilitat del Grup Zara el febrer del 2023 en una cimera del sector a Barcelona anava en la mateixa direcció, i apuntava que el transport aeri no era cap problema. Les mesures que s’estan adoptant per reduir la petjada ecològica se centren en altres àrees de la cadena de valor, com ara la reducció del consum d’aigua.
En resposta a l’extensa llista de preguntes que vam enviar a Inditex, el Grup va donar respostes ampul·loses, però no va abordar específicament les nostres preguntes. Bàsicament, Inditex continua amb la cantarella del seu conegut objectiu climàtic de “zero emissions netes el 2040”. Al sector del transport, l’atenció es posa sobre rutes més curtes, aconseguir la màxima eficiència de càrrega i gestionar una nova flota menys contaminant. A més, la majoria de les operacions de transport es farien per vaixell o camió.
D’altra banda, el correu electrònic de resposta ofereix pocs detalls sobre el transport aeri de mercaderies, i inclou referències a diversos projectes destinats a promoure mesures per descarbonitzar la indústria del transport aeri de mercaderies, desenvolupar combustibles alternatius i maximitzar l’eficiència de les aeronaus. Inditex no especifica cap objectiu mesurable per al transport aeri de mercaderies. Aquesta modalitat de transport es reserva, “majoritàriament”, per al transport intercontinental quan es considera que alternatives com el transport ferroviari i per carretera no són viables, i que el transport marítim retardaria massa el lliurament. “La major part del transport aeri de mercaderies es fa en vols de passatgers i, el 2022, l’ús del transport aeri de mercaderies es va reduir en un 25%”. Tanmeteix, el medi ambient no fa distincions: un vol és un vol. Inditex no va fer comentaris sobre els volums i els costos de la càrrega aèria ni sobre els preus que es paguen als proveïdors a Bangladesh.
La resposta d’Inditex reflecteix el fet que la indústria del transport aeri de mercaderies confia principalment en la innovació tècnica per fer front a la crisi climàtica. S’aconsegueixen millores mínimes amb avions lleugerament més eficients. La resta es basa en l’esperança, perquè les innovacions tècniques, com els combustibles procedents de fonts d’energia renovables, encara no existeixen o, almenys, no a escala industrial. Per això, el sector se centra actualment en iniciatives no vinculants i projectes de compensació com ara el CORSIA (el Sistema de Compensació i Reducció d’Emissions de Carboni de l’Aviació Internacional), un programa que el Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic no considera un instrument adequat, com assenyala al seu sisè informe: “Per la seva naturalesa, el CORSIA no porta a una reducció de les emissions del sector de l’aviació, ja que el programa s’ocupa principalment de compensacions aprovades. En el millor dels casos, el CORSIA és un acord de transició per permetre que l’aviació en redueixi l’impacte d’una manera més significativa més endavant”.
En resum, i com a mínim fins que no es disposi de la innovació tècnica esperada, seria molt més apropiat reduir dràsticament el volum de càrrega aèria i transportar en avió només articles realment importants, com ara medicines, correu aeri urgent, peces de recanvi, etc. Decididament, la moda no està entre aquests articles, i la continuaríem trobant a les botigues fins i tot sense recórrer al transport aeri. L’únic que passaria és que les tendències de moda ràpida trigarien unes setmanes més a arribar als aparadors. Aquest tipus d’alentiment no comportaria una pèrdua sinó una oportunitat per a un consum més conscient i uns dissenys més sostenibles.
Tant si es tracta de Zara com de Shein o d’altres minoristes, que la moda voli per mig món suposa una càrrega totalment innecessària per al nostre medi ambient en un escenari de crisi climàtica. Senzillament, cal aturar la “moda aèria”.
El planeta en vías de destrucción por los vuelos de Zara
¡Firma la petición ahora! Zara finge ser ecologista, pero está destruyendo el planeta con miles de vuelos. Cada semana, Zara transporta varios miles de toneladas de ropa por todo el mundo en aviones de carga, contribuyendo así a la crisis climática. ¡Esta situación debe cambiar! Firma nuestra petición a Zara para que la empresa cumpla por fin su promesa de ser más sostenible y deje de utilizar innecesariamente el transporte aéreo de mercancías.