8M i el clam de la dona treballadora del tèxtil: seguretat, salaris dignes, lliure associació i transparència!

06/març/2019 | Notícies

Com a Campanya Roba Neta ens adherim a la vaga general que se celebra aquest divendres 8 de març amb motiu del Dia Internacional de la Dona Treballadora.

Volem reivindicar i donar espai a la veu de totes les dones treballadores del món que lluiten per aconseguir un sistema on se les reconegui i se les valori en tots els àmbits de la vida. En aquest sentit, pretenem representar totes les dones treballadores dels països empobrits, les quals ocupen el 80% dels llocs de treball a  la indústria del tèxtil i que, malauradament, encara ho fan de forma insegura. Reben salaris indignes que no els permeten cobrir les necessitats bàsiques com pagar el lloguer, alimentar la família i pagar el transport, com tampoc organitzar-se i sindicalitzar-se lliurement sense patir represàlies. Un conjunt de condicions laborals inhumanes i encobertes per les grans empreses que, a la vegada, ens presenten cadenes globals de subministrament completament opaques. Fins al punt que les  societats consumistes dels països del nord global, com és la nostra, han normalitzat el desconeixement d’on prové la peça de roba que vestim diàriament.

Hauríem de saber però, que darrere d’aquest teló opac, trobem marques de roba amb reconegut prestigi internacional, provinents d’empreses transnacionals que a través dels seus poders polítics, jurídics, econòmics i culturals, pressionen els estats dels països del sur global amb una finalitat molt clara; localitzar les seves filials i subcontractar la producció tèxtil, sense cap control sobre la deguda diligència en Drets Humans. Un dels Principis Rectors sobre Empreses i Drets Humans de les Nacions Unides.

També volem posar especial èmfasi en la divisió sexual del treball, en totes aquelles feines invisibilitzades i menyspreades, les quals han adoptat el nom de cures, concepte cada cop més sonat i present en els moviments feministes d’arreu. Sense anar més lluny, treballs reproductius que sustenten el sistema capitalista patriarcal, un sistema que posa al centre el capital i no la vida. I quan parlem de vida, ens referim a totes aquelles feines que són imprescindibles per al nostre desenvolupament personal, com són les feines domèstiques i de criança. Feines que, a la vegada, sustenten els ritmes frenètics de producció.

Amb aquesta tessitura, des de la CRN i amb motiu del 8 de març, posem de manifest i de forma urgent, que totes les dones treballadores a la indústria del tèxtil rebin les condicions laborals necessàries per treballar amb seguretat, salaris dignes, lliure associació, negociació col·lectiva i transparència. Un clam que neix des de la justícia global i que perdurarà fins aconseguir-la.

 

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This