En vigílies de l’aniversari del mortífer incendi de la fàbrica Ali Enterprises, activistes pakistanesos demanen que s’actuï en defensa de la seguretat de les persones treballadores

10/setembre/2021 | Notícies

Amb motiu del novè aniversari de l’incendi de la fàbrica Ali Enterprises a Karachi, els i les líders sindicals del Pakistan demanen a les marques de roba i tèxtils que garanteixin la seguretat de les fàbriques del seu país. Amb l’inici de l’Acord Internacional per a la Salut i la Seguretat en la Indústria Tèxtil i de la Confecció la setmana passada, hi ha ara una via concreta per abordar la seguretat a les fàbriques de país. Els líders sindicals subratllen la urgència d’ampliar ràpidament el programa de l’Acord de Bangladesh al Pakistan.

Dissabte 11 de setembre es compleixen nou anys des que un terrible incendi a la fàbrica Ali Enterprises matés a més de 250 persones treballadores, tan sols tres setmanes després d’haver estat certificada com a segura per una empresa d’auditoria social. Les investigacions van demostrar que unes simples mesures de seguretat hi haurien estat prou per garantir que les treballadores haguessin pogut sortir de la fàbrica de forma segura aquell dia, però en lloc d’això van quedar atrapades darrere de finestres amb barrots i sortides bloquejades.

Poc després que el Rana Plaza s’ensorrés set mesos més tard, es va establir un acord de seguretat vinculant entre les marques de roba i els sindicats, l’Acord sobre la Seguretat dels Edificis i Incendis a Bangladesh; en canvi, al Pakistan no s’ha fet pràcticament res perquè les fàbriques siguin més segures.

Nasir Mansoor, president de la Federació Nacional de Sindicats de Pakistan, va dir: “Seguim sentint parlar d’incendis a les fàbriques amb regularitat. Nou anys després de la tragèdia d’Ali Enterprises, no s’ha fet res per garantir sistemàticament que les fàbriques del Pakistan siguin més segures. Això vol dir que les treballadores que cusen productes per a empreses com Ikea, Gap i Asda segueixen corrent el risc de quedar atrapades en una fàbrica durant un incendi cada dia, simplement per anar a treballar.”

“No es presta atenció a la salut i la seguretat dels treballadors. Hi ha alarmes antiincendis, però no són més que un adorn i no funcionen. Mai ens han parlat de les sortides d’emergència ni de les mesures de seguretat en cas d’incendi o altres accidents. sovint sentim a parlar d’accidents i morts de treballadoesa altres fàbriques i temem que si el mateix passa a la nostra, ¿què frem? “, va dir Mukhtar Ahmed, treballador d’una fàbrica de roba de la zona d’Korangi, al Pakistan.

A finals d’agost de 2021, les marques de roba i els sindicats que han cooperat en l’Acord de Bangladesh durant els últims vuit anys, van anunciar el llançament d’un nou Acord Internacional per a la Salut i la Seguretat en la Indústria Tèxtil i de la Confecció, l’acord successor de l’acord de Bangladesh que ampliarà el treball realitzat fins ara. Els sindicats i les organitzacions de drets laborals de Pakistan han estat demanant que l’Acord es posi en funcionament també al Pakistan des de 2018 i ara renoven la seva petició.

“Des del tràgic incendi d’Ali Enterprises, en què van morir més de 250 persones, els sindicats i les organitzacions de drets laborals del Pakistan han estat lluitant per convèncer els nostres governs, compradors i marques internacionals que prenguin mesures concretes per a la seguretat de les treballadores de la confecció i el tèxtil. Fa cinc anys que treballem juntes per aconseguir un acord jurídicament vinculant amb les marques internacionals, similar a l’acord de Bangladesh. Ara, després de la signatura del nou acord Internacional per a la Salut i la Seguretat en la Indústria de la Confecció i el Tèxtil i el seu èmfasi en l’expansió de l’Acord a altres països, Pakistan està ben situat per ser el pròxim país en acollir l’Acord. Els sindicats i les organitzacions de drets laborals estan disposats a comunicar la seva voluntat de col·laborar amb totes les parts interessades per ampliar l’Acord al Pakistan”, va dir Khalid Mahmood, Director de la Fundació d’Educació Laboral de Pakistan.

Karamat Ali, Director Executiu de l’Institut d’Educació i Investigació Laboral del Pakistan, va dir: “Els sindicats i les organitzacions de defensa dels drets laborals han arribat a un consens en els darrers anys sobre com hauria de ser l’Acord de Pakistan. Hem parlat amb moltes parts interessades i creiem que el Pakistan està preparat per ser el primer país a què s’estengui l’Acord: la urgència i la voluntat són altes”.

Un cronograma publicat pels testimonis signants de l’Acord de Bangladesh -Campanya Roba Neta, Global Labor Justice – International Labor Rights Forum, Maquila Solidarity Network, i Worker Rights Consortium – mostra una instantània dels nombrosos incidents mortals i gairebé mortals en fàbriques de confecció i tèxtils fora de Bangladesh des de principis de 2021, mostrant per què l’Acord internacional s’ha d’ampliar urgentment al Pakistan i altres països d’alt risc.

Podeu veure la sessió informativa del 9 de setembre sobre l’incendi d’Ali Enterprises i l’Acord internacional aquí.

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This