Dying for fashion – Cambodja en lluita

26/març/2014 | Notícies

dying for fashion

Font: Aljazeraa

La major indústria de Cambodja s’enfronta al seua major crisi, amb enfrontaments diaris entre les treballadores de la confecció i les forces de seguretat. L’última protesta va deixar cinc morts i desenes de ferits .

Els enfrontaments es produeix després de setmanes d’agitació política que ha paralitzat la indústria del tèxtil de Cambodja .

Mentre la mirada internacional s’ha centrat en les fàbriques de roba de Bangla Desh , les treballadores tèxtils de Cambodja estan realitzant la seva pròpia revolució . Centenars de vagues han deixat a la indústria en crisi i ha enfrontat al primer ministre Hun Sen amb el desafiament polític més dur del seu regnat de gairebé tres dècades .

L’any passat es van registrar 381 vagues, front les 102 de l’any anterior. Amb el suport d’un sindicat majoritari, les vagues són alimentades per l’oposició, amb protestes contra el govern exigint la renúncia de Hun Sen .

Cambodja va començar a exportar peces de vestir en la dècada de 1990 . Els baixos salaris i una mà d’obra abundant , impulsat principalment per la població rural del país , han atret grans marques de roba com GAP , H&M , Nike i Puma a Cambodja . Avui en dia la indústria és un negoci que genera 3.600 milions a l’ any amb prop de 550 fàbriques , majoritàriament propietat de taiwanesos , coreans , xinesos , de Hong Kong i de Singapur.

El sector de la roba suposa més del 80 per cent de les exportacions de Cambodja , i és la pedra angular de l’economia del país . No obstant això, les grans marques de la moda paguen als seus treballadors una misèria , i un seguit de tragèdies laborals amenacen amb tancar la indústria.

A principis de l’any passat, el sostre d’una fàbrica de sabates es va ensorrar , matant a tres treballadores . Les treballadores de l’empresa , Wing Star Shoes , treballaven per la marca de sabatilles Asics . Els testimonis diuen que el pes de la segona planta va causar l’ensorrament del sostre. Els desmais massius també són comuns . Les investigacions mostren que les treballadores de la confecció generalment treballen en fàbriques mal ventilades, fan moltes hores extres per obtenir ingressos addicionals i pateixen de desnutrició .

101 East – dying for fashion és l’últim reportatge de la cadena Aljazeera sobre el sector de la confecció a Cambodja. En ell viatgen a Sihanoukville per investigar les denúncies contra la marca japonesa Asics per contractar treballadors menors d’edat malgrat les repetides denuncies.

De tornada a la capital Phnom Penh, les treballadores han començat a protestar fora de les fàbriques , exigint millors salaris i condicions de treball . Les vagues s’han tornat comuns . Arran dels accidents a les fàbriques de Bangla Desh , els dirigents sindicals i treballadors de Cambodja estan exigint un salari mínim de 170€ al mes – 70€ més alt que el que el govern ha ofert .

L’última vaga a Cambodja va començar el 24 de desembre de 2013. Les protestes van començar amb enfrontaments relativament lleus amb la policia, que va acabar utilitzant gasos lacrimògens i porres . Però el 3 de gener de 2014, la policia militar , armats amb rifles d’assalt van disparar contra una multitud desafiant reunit fora de l’àrea Canadia Parc Industrial . La policia va dir que els obrers llançaven objectes contra ells . Almenys cinc persones van morir i 23 van ser detinguts .

” La situació és com una guerra ” , Ath Thorn , president de la Coalició de la Unió Democràtica de Cambodja Roba Treballadors , diu de la repressió . Ell diu que la demanda d’un major salari mínim reflecteixen l’augment de cost de vida a Cambodja .

Cheam Yeap , un portaveu del govern , estima en 200 milions de dòlars les pèrdues en les dues setmanes de vaga a tot el país . Marques de roba internacionals com Adidas i H&M van mostrar la seua oposició a la violència i van demanar al govern que trobarà una solució pacífica, recolzant que els treballadors tenen dret a un ambient laboral segur. Però un cop els empresaris de les fàbriques, l’Associació de Fabricants de Roba de Cambodja, fan xantatge a les treballadores afirmant que l’augment del salari mínim es traduirà en el tancament de fàbriques i deixant a Cambodja a la recerca d’opcions més barates .

101 East examina la situació d’estancament i pregunta, han d’aconseguir les treballadores de la confecció allò que es mereixen o han de seguir sent víctimes de la moda ?

També et pot interessar

Reivindiquem una economia global justa i sostenible en la I Trobada de Ministres d’Economia de la UE, Llatinoamèrica i Carib

Reivindiquem una economia global justa i sostenible en la I Trobada de Ministres d’Economia de la UE, Llatinoamèrica i Carib

La PER organitza les jornades "Per una Economia Global Justa i Sostenible" per reivindicar el govern que aprovi una Directiva Europea sobre Diligència Deguda de les empreses en matèria de sostenibilitat, ambiciosa i eficaç, durant la Presidència espanyola del Consell de la UE.

Pin It on Pinterest

Share This