Les ales no estan a la venda: un viatge a l’laberint de la moda ràpida

28/setembre/2021 | Notícies

Una pel·lícula de Paolo Campana
Amb la supervisió artística de Sara Conforti

Títol original en anglès: Wings are not for sale: A journey into the labyrinth of fast fashion

A partir del 27 de setembre de 2021, als canals de Campanya Roba Neta trobaràs la pel·lícula-documental subtitulada a l’anglès ‘Les ales no estan a la venda, Un viatge al laberint del fast fashion’, dirigida per Paolo Campana, amb la supervisió artística de Sara Conforti, i produïda per FAIR, coordinadora nacional de la Campanya Roba Neta Itàlia. La pel·lícula segueix un curs de formació de viatge d’un any sobre moda ràpida dedicat a estudiants de moda; En la interacció entre l’art i l’activisme, el film aparella entrevistes sobre temes complexos amb el viatge oníric i estètic dels estudiants i el seu viatge per re-apropiar-se de la seva roba.

Clean Clothes Campaign fa anys que denuncia la insostenibilitat d’aquest model de desenvolupament: la producció interminable de noves col·leccions i les vendes a baix cost imposen ritmes de treball inhumans a les treballadores tèxtils a canvi de salaris molt precaris. Els torns atroços, la violència física i psicològica, les hores extraordinàries no remunerades i la negació de la llibertat de sindicalització són algunes de les característiques del cicle de la moda ràpida. A més, com a última baula d’una cadena de poder fortament esbiaixada a favor de les marques dels clients, les treballadores estan pagant en gran manera la factura de la crisi.

Amb la consciència que el canvi també arriba a través de l’educació per a la ciutadania activa i el consum crític de les noves generacions, FAIR en col·laboració ambhòferlabproject van promoure una sèrie de tallers en profunditat en quatre instituts de Milà, Gènova, Foggia i Torí seguits de dues classes magistrals a Gènova i Torí, que van involucrar a joves estudiants a través d’un enfocament experimental que combinava la pràctica artística i l’activisme.

El documental, enriquit amb entrevistes a experts, infografies i una anàlisi en profunditat, narra aquest viatge donant veu als joves i dones que el van viure. A través d’una metàfora onírica, que passa pel fil de Dédalo i Ariadna, els joves obren les seves reflexions sobre el present i el futur del món de la moda, i llancen una crida a l’acció que es converteix en una crida coral al canvi. Un recorregut coral que també va involucrar a l’artista i rapera AME 2.0 amb la cançó canviaré (Canvi), inspirada en les declaracions recollides pels joves durant els tallers i en els principis de la Campanya Abiti Puliti.

Ha estat un viatge apassionant que ens ha permès conèixer més de prop el punt de vista dels homes i dones joves que compren moda ràpida. A través d’un viatge entre l’art i l’activisme, vam aconseguir construir amb ells un espai de confrontació íntima i política sobre els impactes multidimensionals de la moda, en les persones i en el consum crític. Ells són els veritables protagonistes d’aquesta pel·lícula, ells són els que demanen un canvi radical en el model de producció i consum”, va dir Deborah Lucchetti, presidenta de Fira i coordinadora de la Campanya Roba Neta.

Aquesta pel·lícula es va fer com a part de la campanya de CCC Filling the gap, que té com a objectiu omplir la bretxa entre els salaris pagats i un salari digne, el salari d’homes i dones i la bretxa en les dades a la part inferior de la cadena de subministrament. El llançament de la pel·lícula es produeix una setmana després del rellançament de l’eina de transparència de la campanya Fashion Checker, que posa en relleu l’explotació en la indústria de la moda. Les dades actualitzades, recopilades en col·laboració amb Fashion Revolution, van revelar que 159 marques (60%) només reben una qualificació d’1 o 2 estrelles per la seva transparència. Aquesta manca de transparència en la cadena de subministrament global de la moda no només permet que les marques se surtin amb la seva pagant salaris de pobresa a les treballadores de la confecció, sinó que també ha permès que les marques neguin als treballadors els salaris que se’ls deuen legalment i la indemnització durant la pandèmia. La CCC estima que es deu almenys 11.850 milions de dòlars nord-americans a les treballadores de la confecció de tot el món pel període comprès entre març de 2020 i març de 2021.

El documental es va realitzar amb les contribucions de l’Agència Italiana de Cooperació al Desenvolupament i la Unió Europea, i gràcies a les contribucions de la campanya 5 per mil de 2017 i 2018.

Més informació aquí.

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This