Les marques de roba i tèxtil per la llar que proveeixen a Bangladesh han de signar l’Acord Internacional

05/novembre/2021 | Notícies

Dos mesos després del llançament de l’Acord Internacional per a la Salut i la Seguretat a la Indústria Tèxtil i de la Confecció, 150 marques de roba i tèxtil per a la llar han signat aquest acord que salva vides.

Tot i això, diverses de les marques més conegudes a escala global no han mostrat encara cap intenció d’adherir-se a aquest acord que vetlla per la seguretat de les persones treballadores. Per això, des d’aquesta setmana, les organitzacions de la Campanya Roba Neta Internacional hem iniciat una campanya pública contra les marques que no han signat l’Acord, començant per la marca Levi’s.

L’Acord original sobre Seguretat d’Edificis i contra Incendis a Bangladesh va sorgir el 2013 com a resposta a l’esfondrament de l’edifici Rana Plaza. A aquest acord temporal el van seguir programes de seguretat jurídicament vinculants similars el 2018 i el 2021. El més recent va entrar en vigor l’1 de setembre del 2021 i s’ha compromès a ampliar el model d’Acord vinculant més enllà de les fronteres de Bangladesh.

Levi’s, malgrat proveir-se en almenys dues dotzenes de fàbriques de Bangladesh, no ha signat cap dels dos acords anteriors a l’Accord. Ha arribat el moment d’exigir que Levi’s es responsabilitzi de garantir la seguretat dels que treballen a la seva cadena de subministrament i contribueixi econòmicament que les fàbriques siguin més segures.

Moltes de les fàbriques on Levi’s s’abasteix actualment no estan cobertes per cap mesura efectiva i transparent per detectar i solucionar els riscos en matèria de seguretat. En moltes altres, Levi’s es beneficia dels esforços d’altres marques signatàries de l’Acord, com Uniqlo, Next, Varner, G-Star o Sainsbury’s, que, mitjançant la signatura en el marc de l’Acord, sí que s’han compromès activament a garantir que les renovacions de seguretat siguin financerament possibles a les fàbriques de què s’abasteixen.

megaphoneComparteix aquest tuit denunciant a Levi’s!

La campanya contra Levi’s és només el començament d’una campanya a llarg termini de la xarxa de la Campanya Roba Neta Internacional per pressionar les marques que es proveeixen a Bangladesh perquè signin l’Acord. La campanya continuarà dirigint-se tant a les marques que sí que van signar l’Acord anteriorment -o que fins i tot produïen a l’edifici Rana Plaza, però que no van signar el nou acord- com a marques que mai no han signat un acord anterior i que, en canvi, confien en els seus propis sistemes de rendició de comptes, a l’auditoria social corporativa o en sistemes col·lectius inaplicables, com Nirapon.

Kalpona Akter, presidenta de la Federació de Treballadors Industrials i de la Confecció de Bangla desh (BGIWF) i fundadora del Centre de Solidaritat amb els Treballadors de Bangla Desh (BCWS), va declarar:

«Instem totes les marques que s’abasteixen a Bangladesh a que es responsabilitzin de la seguretat de les seves treballadores i treballadors signant l’Acord Internacional. Hi ha massa marques que segueixen amagant-se darrere dels seus propis programes corporatius sense supervisió independent, o darrere de programes industrials gens transparents com Nirapon, en els quals els i les treballadores no hi confien. L’autoregulació de les marques mai no ha salvat la vida dels nostres treballadors i treballadores. L’Acord és la norma més alta que té la indústria de la confecció, i qualsevol marca que produeixi a Bangladesh i no el signi, està bàsicament dient que no li importa gens ni mica la seguretat de qui fabrica les seves peces de roba».

La urgència de signar el nou Acord és molta: l’Acord conté el compromís d’expandir-se a altres països que necessiten urgentment un programa de seguretat creïble i eficaç, com per exemple, el Pakistán.

Muhammad Bux, treballador del sector de la confecció de Karachi (Pakistan), ha declarat:

«La situació de la salut i la seguretat [a la meva fàbrica] no és bona. Si hi ha un incendi o qualsevol altra emergència, Déu no ho vulgui, les persones treballadores poden quedar atrapades. No em consta que la direcció de la fàbrica hagi adoptat cap mesura en els darrers cinc anys per millorar la seguretat dels qui hi treballem.»

Preguntes freqüents sobre l’Acord.

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This