Manifestacions a les ambaixades de Bangla Desh per exigir respecte als drets laborals de les treballadores

30/gener/2019 | Notícies

Activistes i sindicats d’arreu del món han expressat durant aquesta setmana la seva solidaritat amb les treballadores del tèxtil de Bangla Desh amb manifestacions davant les ambaixades i consolats del país. Durant aquesta setmana, les activistes, sindicats i consumidores han manifestat la necessitat d’un salari mínim i l’aturada de la repressió que estan patint les treballadores del tèxtil del país. La preocupació s’ha generat després de la resposta violenta i repressiva del govern de Bangla Desh a les protestes laborals de les treballadores i de l’amenaça del trencament de l’Acord de Bangla Desh, que deixaria la seguretat de les fàbriques en una situació límit.

Al llarg del mes de desembre milers de treballadores van sortir al carrer per protestar contra la revisió de l’augment del salari mínim segons el rang salarial, ja que només significava una millora de cèntims per algunes de les treballadores.

Aquest augment, esperat durant molt temps, va arribar després d’un procés molt problemàtic i sense la presència de la veu de les treballadores. Com a resultat, la revisió només va acabar complint la meitat de les demandes que havien fet els sindicats. Després que les treballadores veiessin aquest augment de salari insuficient es van organitzar protestes massives que van ser rebudes amb un nivell de violència policial que va provocar una mort i centenars de persones ferides.

Aquesta repressió continua i els caps de les fàbriques ja han acomiadat a més d’un miler de treballadores per participar en les protestes. A més, dotzenes de treballadores i persones sindicades han estat arrestades i s’enfronten a càrrecs que inclouen la cadena perpètua, que se sumen als que encara pesen sobre elles per les protestes de 2016 i 2017, que reclamaven un augment salarial.

Des de la Campanya Roba Neta, Ben Vanpeperstraete reclamava que “el fet és que després d’aquest augment de salari, les treballadores continuen sense tenir suficient per viure. El govern de Bangla Desh està intimidant les treballadores i estripant qualsevol forma d’organització obrera. Les treballadores tenen drets fonamentals com el de manifestació i vaga i haurien de poder exercir-los, sense por a ser reprimides. Des de la Campanya Roba Neta exigim al govern de Bangla Desh que respecti aquests drets, que alliberi totes les arrestades i que les absolgui de tots els càrrecs de què se les acusa”.

Les treballadores necessiten fàbriques segures

Aquesta escalada de tensió i repressió arriba en un moment en què l’atenció internacional ja està sobre la indústria del tèxtil de Bangla Desh. Des de novembre de 2018, el Tribunal Suprem del país ha creat una sensació d’inseguretat pels seus atacs a l’Acord de Bangla Desh sobre incendis i seguretat. L’Acord ha aconseguit mesures concretes que signifiquen millores per la indústria tèxtil del país després del desastre de Rana Plaza el 2013, on van morir 1134 treballadores. El govern de Bangla Desh ha assegurat repetidament que el seu propi programa d’inspecció, el Remediation and Coordination Cell (RCC), està capacitat per assumir totes les funcions de l’Acord i que aquest hauria de continuar temporalment sota la seva supervisió. Tot i això l’RCC no ha demostrat la seva capacitat ni intenció d’inspeccionar i millorar les condicions i estàndards de seguretat de les fàbriques.

Liana Foxvog, del Fòrum Internacional dels Drets Laborals, assegurava: “Els progressos en matèria de seguretat a les fàbriques de Bangla Desh va ser una victòria molt dura d’aconseguir durant els últims cinc anys i mig. Aquestes incerteses que pengen sobre l’Acord poden en risc totes aquestes millores. Per no tornar a viure un altre desastre com el del Rana Plaza s’han de tenir en compte dos factors crítics: Les fàbriques han de ser inspeccionades de forma regular i les treballadores han de tenir la llibertat d’organitzar-se i parlar. Si les treballadores tenen por de fer públics els seus temors sobre seguretat o de negar-se a fer feines sota risc, les marques i consumidores han de saber que les pràctiques no segures tornaran a ser el pa de cada dia”.

Durant aquesta setmana de solidaritat amb les treballadores del tèxtil de Bangla Desh, organitzacions pels drets laborals, sindicats i activistes de tot el món han estat mostrant que vigilen i estan preocupades pels drets fonamentals de les persones que cusen la nostra roba. Es duran a terme manifestacions i entregues de cartes sobre el tema a les ambaixades i consolats de Bangla Desh a més d’una dotzena de ciutats com Berlín, Brussel·les, Londres, Gènova, Madrid, Nova York, La Haia o Washington. També han alçat la seva veu advocades especialitzades en drets laborals en suport de les treballadores del tèxtil i el seu dret a un salari digne, a treballar de forma segura i a la llibertat sense cap mena de repressió.

Si voleu saber més sobre l’Acord de Bangla Desh o la lluita de les treballadores aquestes últimes setmanes, podeu fer-ho aquí!

https://robaneta.org/lacord-de-bangla-desh-en-perill-de-desapareixer/

El govern de Bangla Desh intenta paralitzar l’Acord per la Seguretat

Comunicat sobre la repressió a les protestes de les treballadores del tèxtil de Bangla Desh

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This